טלפון: 03-6913545


נימוסים ומתנות

נימוסים ומתנות

חוקי הזהב של הענקת מתנה:
תמי לנצוט ליבוביץ
 

כידוע לכולנו, לכל מתנה יש שני צדדים: צד א' שנותן אותה וצד ב' שמקבל אותה. לצד ב' כמעט ואין כל בעיה - הוא תמיד שמח ומאושר לקבל מתנה. אבל... כשהוא הופך להיות צד א' המתנה הופכת בשבילו מטרד ומשימה מסובכת. להביא מתנה או לא? איזו מתנה לבחור? כמה כסף להשקיע בה? איך להגיש אותה?

מי שאף פעם אינו מוטרד משאלות כאלה יכול להפסיק לקרוא כאן. ולכל אלה שנשארו איתי הנה החדשות הטובות: עד סוף הכתבה הזו נצליח יחד להיפטר אחד ולתמיד מן הסיוט הזה, קניית מתנה ובמקום זאת נתחיל ליהנות ממנו. כמו שמגיע גם לנו.

הענקת מתנה היא אחת המחוות האנושיות היפות והחמות המתרחשות בין בני אדם. אבל מתנה יכולה גם לגרום את ההיפך הגמור אם היא ניתנת בהגזמה ושלא במקומה.

מתנות נותנים במקום לומר מילים: "אני מצטער", "תודה", "אני אוהב אותך" , "חג שמח" וכולי. מתנה מבורכת היא זו הניתנת מתוך התחשבות ורצון כן, והיא זו שמתקבלת בשמחה אמיתית.

חוקי הזהב של פרוטוקול המתנות :

חשיבות עטיפת המתנה.
שווה להשקיע בעניין העטיפה, וגם לצרף כרטיס ברכה דקורטיבי והקדשה בכתב ידכם. גם כאן, אל תסתפקו במזל-טוב סתמי. שתי דקות של מחשבה עשויות להניב משהו אישי, מקורי ומרגש יותר. וכמובן – אל תיקחו פתק צהוב מהמטבח ששימש אתמול את רשימת הקניות. הצטיידו, מראש בכרטיסי ברכה קטנים. אתם תראו: הם ישרתו אתכם בהזדמנויות רבות אחרות. חשוב מאוד לצרף פתק החלפה.

היזהרו ממתנות ממחוזרות
כאן אני מרשה לעצמי לומר: היזהרו מנוהג המתנות הממוחזרות. זה לא רק מביך. זה גם לא מנומס. לא מעט בדיחות מסתובבות על מתנות, שאחרי שנה או שנתיים חזרו לבעליהן המקוריים מבלי שאף אחד טרח לפתוח אותן, ועם פתק הקדשה מקורי.
בעניין זה, על האורח להקדיש תשומת לב למתנה, ולא לתת בונבוניירה זולה וסתמית. ואילו על המארח, חלה חובה לפתוח את המתנה, כדי לבדוק את תוכנה – ולא למחזרה. הביאו לכם מתנה שאינה מעידה על מחשבה ואינה משרתת אתכם? עשו לעצמכם טובה, ודאגו לשגר אותה לעולם שכולו מתנות. אל תביכו את עצמכם, בכך שתעבירו אותה הלאה.

פרחים, יין ושוקולד - איך ומתי להגיש??!!
בחרתם להביא פרחים? אתם בבעיה. וגם המארחים. למה? כי בדיוק אתמול הם קנו שלושה זרי פרחים כדי לפזר בבית. לא רק שאין להם מקום לפרחים. עכשיו כבר אין להם אפילו אגרטל מתאים. מה הם יעשו? ישימו את הזר במטבח, וזוהי סופה של המתנה היפה שלכם. מאוד ייתכן שאותו זר יילקח בסוף הערב לביתו של אחד מהמוזמנים לאירוע או ישאר במטבח בקומקום.:) 

מה עושים? מקדישים רגע אחד נוסף של תשומת לב ושולחים את הזר יום קודם לכן אל ביתם של המארחים. אז הזר הזה תופס מקום של כבוד באמצע הסלון ואתם משדרים מסר של אנשים שיש להם את זה.

אם הבאתם שוקולד, על המארחים לפתוח אותו ולהגיש לאורחים – גם אם הביאו להם באותו ערב שני סוגים של שוקולד. ומה עם בונבוניירות?
בשום פנים ואופן לא לפתוח, מסיבה פשוטה. שלא כמו שוקולד, בונבוניירה יכולה להיות עבשה, נמסה, וצרות אחרות שיכולות להביך אתכם וגם את אלו הצופים בפתיחת המתנה. עדיף שהמתנה הזו תחכה בסבלנות במטבח ובכלל – אם יש לכם משהו מקורי יותר, הימנעו מבונבוניירה.אפשרות נוספת היא לפתוח במטבח, הרחק מעניהם של האורחים ולבדוק האם תוכן הבונבונירה עבר בשלום את הדרך אליכם ואז כמובן להגישו עם תודה לאורחים. 

יין הוא אופציה שלישית. לא מעט זוגות ששכחו להקדיש מחשבה למתנה, עוצרים לפני האירוע בחנות או במעדנייה, בוחרים יין אקראי, והופ – טסים למסיבה. זה נוח, וזה גם נראה אנין טעם.
כאן בא האבל הגדול. המארחים שלכם תכננו את האירוע שלהם עד הפרט האחרון. כולל סוגי היין הנדרשים. אתם יכולים להביא יין חצי יבש באיכות נהדרת, אבל בארוחה הבשרית המתוכננת שותים דווקא יין אדום (ולא את הלבן שאתם הבאתם). לכן, אם אתם בוחרים להביא יין, אל תקנו ברגע האחרון. צלצלו למארחים ושאלו אותם איזה יין כדאי להביא. שתי דקות בטלפון והמתנה שלכם תתקבל בשמחה ותיתפס אחרת לגמרי.

אפשרות נוספת: בידיעה שהמארחים הם חובבי יין רציניים, מבינים ומעריכים יין משובח, הנימוס בא לעזרתנו בקוד פשוט: כשאנו מגישים את בקבוק היין כמובן שעטוף בתוספת כרטיס ברכה אישי, אנו מוסיפים משפט פשוט : "היין הוא לא לשולחן,אלא מיועד אליך בלבד"

 

היום שאחרי
סיפור המתנות לא מסתיים עם רגע קבלתן. לאחר שהאירוע חלף עבר, והדי הקרב כבר שכחו התאוששתם ופתחתם את כל מהמתנות, נהוג לצלצל לאורחים יום יומיים אחרי האירוע ולהודות להם על המתנה. זה נותן להם הרגשה טובה ומראה שאתם מקדישים תשומת לב לאורחים שלכם, למרות שהאירוע כבר הסתיים.

 

לקוח מתוך הספר "סיביליטי" המדריך להתנהלות חברתית

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ