טלפון: 03-6913545

בלוג
<< איסטר-"חג התחייה"- חג הפסחא הנוצרי >>


 

איסטר - " חג התחייה" - חג הפסחא הנוצרי 
תמי לנצוט ליבוביץ

אי אפשר לכתוב כמה בלוגים על חג הפסח היהודי,מבלי להתבונן סביבנו ולהכיר את החג הנוצרי החל באותה תקופת זמן, של שכנינו הנוצרים, של חברנו בעולם, בעבודה,בעסקים ובחברה.חג האיסטר, חג הפסחא ולאחל גם להם חג שמח: "Happy Holiday" או "Happy Easter" .

בחודש האביב, חודש ניסן בלוח השנה היהודי או חודש אפריל לפי לוח השנה הגרגוריאני,גם היהודים וגם הנוצרים חוגגים את חגם. היהודים חוגגים את יציאת מיצרים שמסמלת את היציאה מעבדות לחרות והנוצרים חוגגים את תחיית יישו מן המתים.

תאריך חג הפסחא נקבע ליום ראשון שאחרי הירח המלא של חודש האביב.(משתנה משנה לשנה) לפיכך, חג הפסחא יתקיים ביום ראשון ה - 9 באפריל. לעומת זאת  הכנסייה האורתודוקסית מציינת את החג לפי חישוב שונה וייתכן הבדל של עד חמישה שבועות ביום החג השנה החג יחול ב 16 לאפריל 2023..

מעט הסטוריה:

הנוצרים חוגגים את חג הפסחא (Easter) בצמוד לחג הפסח שלנו. הם חוגגים במשך שבוע שלם הנקרא "השבוע הקדוש" שמסתיים בחג הפסחא עצמו, שתמיד מתקיים ביום א'. 
השבוע מתחיל ביום ראשון – יום א' של דקלים (Palm Sunday) המסמל את כניסתו של ישו לירושלים. ישו החליט לעלות בחג הפסח לירושלים (בשנת 30 לספירה). הוא הגיע לעיר מכיוון הר הזיתים ולכן עד היום, ביום א' של השבוע הקדוש, מתקיימות בעיר תהלוכות שמשתתפיהם נושאים ענפי דקלים והן מתחילות בהר הזיתים. 

ישו נצלב ביום שישי. מאמיניו ביקשו מהשלטון הרומאי לקבור אותו לפני כניסת השבת קבורה יהודית נאותה. ואכן כך היה. ישו מובא לקבורה עוד ביום שישי. ביום שישי זה, נערך עד היום מסע תהלוכה ב"דרך הייסורים" שבעיר העתיקה, העוצרת ב- 14 ה"תחנות" שבהן עבר ישו בדרכו האחרונה. עד היום יום שישי שלפני חג הפסחא מכונה " יום שישי הטוב", או יום "שישי הקדוש".

יום שבת – ישו נח בקברו. לזכר אותו יום מקיימים היום את טקס ה"אש הקדושה" בכנסיית הקבר כשבמסגרתו נופלת אש מ"השמים" שאותה מפזרים בין הכמרים והמאמינים. 

יום ראשון חג הפסחא ,יום תחייתו של ישו, שלוש ה"מריות" פקדו את הקבר וגילו שאבן הגולל הוסטה הצידה והקבר ריק. מלאך התגלה לעיניהן ושאל אותן מדוע הן מחפשות את החי בין המתים?. זה היום החשוב ביותר המסכם את הפסחא. יום המתחיל את מסעו בן ארבעים הימים של ישו עד עלייתו לשמים בהר הזיתים. לזכר ימים אלו מציינים ארבעים ימי אבל המתאפיינים בצום חלקי בהם נוהגים להימנע מאכילת בשר .

נוהגים וסמלי  החג:

     ©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ