טלפון: 03-6913545

בלוג
<< איך אוכלים את ראש השנה? >>

 סימני החג על שולחן ראש השנה
תמי לנצוט ליבוביץ

ראש השנה מתקרב בצעדי ענק, וכולנו כבר שוברים את הראש באלפי שאלות קטנות ומטרידות. מה קונים למי, איפה אוכלים את סעודת החג ועוד... ועוד...
אבל, אין ברירה. צריך לשחק אותה, ובגדול. וכן, גם אם אנחנו צריכים לבלות את ערב החג עם החותנת כדאי להוציא מזה את המקסימום שאפשר (נכון, זה לא קל). 
אז כמובן שאנחנו צריכים להיות נחמדים, להצטייד במתנות חביבות ולחייך בנימוס, אבל גם מצפים מאיתנו לאכול את כל הררי האוכל שטרחו והכינו ממש לכבודנו. מאחר ובראש השנה ישנם מספר מאכלים מיוחדים וסמליים לחג, אולי אם נדע מה עומד מאחורי כל מאכל, ואיך בדיוק אוכלים אותו, יהיה לנו יותר קל לבלוע אותו.

תפוח בדבש - -כולנו מכירים את המנהג לאכול תפוח בדבש, בכדי שתהיה לנו שנה מתוקה. יש מי שמכור למנה הזו ויש מי שבשבילו לאכול דבש זה עונש. מה לעשות, הפעם אין מנוס. אם מגישים לכם תפוח בדבש, אתם חייבים לטעום ממנו. לא חייבים לטבול את התפוח כולו בדבש, וניתן להסתפק בדוגמית של דבש בקצה פלח התפוח. 
אם ישנה צלוחית דבש מרכזית, מעבירים אותה בין האורחים, וכל אחד טובל את התפוח שלו, אבל!!! לעולם לא טובלים שוב את התפוח, לאחר הביס הראשון. זה לא אסטטי ולא מנומס. אם בכל זאת רוצים לטבול את התפוח לאחר כל ביס, כבר בסבב הראשון, שמים בצלחת האישית פלחי תפוח ויוצקים קצת דבש מהצלחת המרכזית. עכשיו הדבש שלך ואתה יכול לעשות איתו מה שאתה רוצה (טוב, לא ממש כל מה שאתה רוצה...).

רימון - נוהגים לאכול רימון כסמל לפריון וגם כדי שזכויותינו תרבינה כגרגרי הרימון. (במסורת היהודית נהוג לומר שברימון ישנם 613 גרעינים כמניין תרי"ג המצוות שבתורה) .את הרימון מגישים כשהוא כבר נקי וגרגריו מופרדים. כל אחד לוקח קצת גרגרים מהצלחת המרכזית, בעזרת כפית. כדאי לאכול בזהירות. הרימון מכתים. בדרך כלל בולעים את הגרעין הקטן שנמצא בתוך כל גרגר, אבל העדינים והרגישים במיוחד יכולים להוציא את הגרעין בעזרת הכפית (בעדינות!!!) ולהניח אותו בצלחת. 

ראש דג - נוהגים לאכול ראש דג המסמל את שאיפתנו להיות לראש ולא לזנב. אפשר גם לאכול ראש של כבש, שמסמל אותו דבר (ורק יש בו פחות עצמות).

גזר -בכמה מקהילות אשכנז נהוג לאכול גזר,בברכה על הגזר ואכילתו אנו מבקשים מהאל כי יגזור עלינו גזירות טובות ויבטל את הגזירות הרעות.

ומאכלים נוספים, שכיחים פחות, הם תמרים, סלק , דלעת,כרישה, ושעועית ירוקה בתרמיל. 

תמר - התמר אחד משבעת המינים בו התברכה ארץ ישראל,במקורות במקום דבש הדבורים ברכו על דבש התמרים.

דלעת - בארמית: קרא - "לקרוע" ולקרוא" - ההקשר נמצא בבקשה : לקרוע את גזר הדין הרע ולקרוא את המעשים הטובים.

שעועית ירוקה בתרמיל - בארמית : רוביא - מסמלת את המילה "ריבוי".

סלק - "סילוק" - יסתלקו עוונותינו וחטאינו.

כרישה - בארמית: כרתי (לכרות)- דומה בצורתה לבצל הירוק,ובברכה מבקשים לכרות האוייבים והשונאים וכל מבקשי הרע.

 

 

"יהי רצון שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה"

בברכת שנה טובה, בריאה, מנומסת ומוצלחת