טלפון: 03-6913545

בלוג
<< ראש השנה הסיני - שנת נמר שמח >>

ראש השנה הסיני 2022 - השנה בסימן הנמר
תמי לנצוט ליבוביץ  

לכבוד ראש השנה הסיני החלטתי לספר מעט אודות החג החשוב ביותר ליותר מרבע מאוכלוסיית חלק הולך וגדל של אנשי עסקים בעולם מבצע עסקאות עם עמיתים סיניים. בין אם הם לקוחות, ספקים, קולגות או לקוחות פוטנציאליים – אי אפשר להתכחש לרצון לצבור נקודות זכות במערכת היחסים איתם.

אחת ההזדמנויות היותר טובות הוא לשמוח עימם בחגיגות ראש השנה הסינית. ראש השנה הוא החג החשוב ביותר בעולם הסיני וחוגגים אותו מיליוני אנשים ברחבי העולם, ובמיוחד בסין, טאיוואן, הונג קונג וסינגפור, כמו גם בכל צ'יינה-טאון המכבדת את עצמה ברחבי העולם.

מבין כל החגים הסינים המסורתיים, פסטיבל ראש השנה (הנמשך 15 ימים וידוע גם כפסטיבל אביב, תחילת השנה החקלאית) הוא החשוב ביותר. ראש השנה הסיני, או בפי המקומיים "גואו ניאן", מתקיים בדרך כלל בין ה-21 בינואר ועד ל-19 בפברואר בלוח השנה הלועזי, אך התאריך משתנה משנה לשנה. השנה מתקיים החג ב 1  פברואר 2022

תחילת מסורת חגיגות ראש השנה נעוצה במיתולוגיה הבאה: "ניאן" היא חיה מיתולוגית, שנהגה לבלוע אנשים חיים. יום אחד הופיע זקן סיני חכם ואמר לתושבי המחוז שאם יצבעו את בתיהם באדום  ויעיפו זיקוקי דינור,(ייצרו הרבה רעש) יצליחו לגבור על המפלצת. התושבים עשו כעצתו והמפלצת נעלמה. פירוש המילה הסינית "גואו" הוא הישרדות, והסינים חוגגים את ניצחונם על המפלצת מדי שנה, בחגיגות משפחתיות מרובות טקסים, סמלים ונוהגים.

ראש השנה הסיני נחשב ליום הכי יאנגי בשנה, יום של שפע, הצלחה ומזל. בחצות הלילה הראשון של החג, נוהגים החוגגים לפתוח את כל הדלתות והחלונות בדירותיהם ובבתי העסק, כדי לאפשר לאנרגיה השלילית להסתלק ולפנות מקום לאנרגיה החדשה. האנרגיה הזאת נמשכת לפחות חמישה ימים, שבהם נהוג להעיף זיקוקי דינור, שוב, כדי לנקות את כל האנרגיות השליליות של השנה הקודמת.

הסינים נוהגים להכין מאכלים המיוחדים לחג ולערוך ארוחה משפחתית גדולה, שמכונה "ווי לו" (כלומר: מסובים סביב התנור). בכל מחוז נהוגים מזונות שונים, אך ישנם מאפיינים משותפים. הארוחה תמיד עשירה ביותר ומורכבת ממנות רבות ובמרכזן תרנגולת, המוגשת שלמה (כולל הראש), ואכן מסמלת שלמות. כתחליף לתרנגולת מוגש לעיתים דג שלם, המסמל שפע. האטריות מוגשות לא חתוכות – סמל לחיים ארוכים.

מנהגי המתנות מזכירים תרבויות מערביות: נהוג להעניק לבני המשפחה הצעירים מתנות או מעטפות נייר אדומות ( מסמל הצלחה, אושר ומזל טוב)מלאות בממתקים או בכסף. מתנות חייבות להיות עטופות בצורה יפה ומכובדת כולל סרטים לקישוט. ברכה מצורפת למתנה, אך להקפיד שלעולם לא תהיה כתובה בדיו אדום שבאמונה הסינית לכתוב את שם האדם מביא מזל רע. ואם אנו עוסקים במתנות, עוד טיפ שחשוב לדעת ולכבד: אין להגיש מתנה ביד אחת, תמיד להגיש בשתי ידיים תוך קידה קטנה.

מחוץ לבית, נהוג לחגוג את ראש השנה הסיני בראש חוצות, בתהלוכות ובטקסים צבעוניים, המסמלים את המתרחש בשמיים. התהלוכות מלאות במסכות, בתחפושות, בפנסים ובנרות, ובהרבה צבע ומוזיקה. אחד הטקסים המפורסמים הוא "ריקוד האריה" המרהיב, שבו התחפושת מורכבת ממספר אנשים, שכל אחד מהם מוביל חלק אחר של האריה.

ימי החג הם ימים של מחילה וברכה. בני המשפחה מבקשים סליחה באופן הדדי, חברים מברכים איש את רעהו (פנים אל פנים או באמצעות הטלפון או המייל) ועורכים מפגשים בין ילדיהם כדי להגביר את היאנג בבית ובסביבה.

מנהג בולט אחר הוא שליחת כרטיסי ברכה. כאשר עמיתכם הסיני יקבל ברכה לחג, בפרט אם היא צבעונית ומתייחסת אל החיה של אותה שנה, ובפרט אם היא חלק מהשתתפות כוללת שלכם בשמחתו, מעמיק הקשר ונוצר בסיס למערכת יחסים ידידותית. כמו כל אדם, גם הסיני, כשמתעניינים בו הוא מגיב. שתי ברכות מקובלות במסורת הסינית שכדאי ללמוד:

  -   שפירושה "שנה חדשה ומאושרת"Gong Xi Fa 

 -  שפירושה  "מי ייתן ותתעשר השנה"Xing Nian Kuai Le

לסיכום, שימור האנרגיה החיובית במהלך החג היא מטרה נעלה. יש להימנע מכל עשייה שעלולה לסכן זאת.

 

חג נמר שמח לחוגגים 

 

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ