טלפון: 03-6913545

בלוג
<< 'אז למי הצבעת'? >>

'אז...למי הצבעת'? מורה נבוכים לשאלה מביכה

תמי לנצוט ליבוביץ

שרדנו את תקופת  טרום הבחירות! מהתוצאות, חלקנו מרוצים יותר וחלקנו מרוצים פחות, תחושת ירידת המתח מורגשת באוויר.

הסתיימה תקופה בה הפוליטיקאים ופעילי המפלגות והעם עצמו, ניסו לשבות את קולנו ודעתנו בכל דרך אפשרית, לשכנע ולהשפיע. השאלה "למי אתה מצביע"? שאלה שרדפה אותנו מכל עבר, לא ניתן היה להתחמק ממנה, במפגשים חברתיים, בעבודה, בארוחות משפחתיות, במקומות ציבוריים, בסקרים שערבו לנו בכל פינה  כולן נסבו סביב שאלות הרות גורל של בחירה פוליטית ,שאלה לגיטימית שמטרתה לשכנע ולבחור בטוב ביותר מתוך כוונה ,אמתית ,טהורה ומתוך תחושה של ביחד, תחושה של דמוקרטיה  מושלמת. והנה אנחנו אחרי, תוצאות האמת הגיעו , השאלה "למי אתה מצביע"?, שינתה זמן והפכה " למי הצבעת"? שאלה מקבוצת השאלות האישיות, הפולשניות שלא תמיד אדם רוצה לענות עליה.או במילים אחרות, שאלה מאד לא מנומסת 

מערכת הבחירות דומה לתכנית ריאליטי, מצלמות בכל פינה, אך פינה אחת, לשמחתנו, נותרה פרטית , תא הבחירות בקלפי. מאחורי פרגוד, מול כמות של פתקים , ומעטפה אחת ביד. פינה המכבדת את כבוד האדם ונותנת לו התייחדות עם עצמו וחופש החלטה אישית. רגע של אמת עם עצמו. תכונה אנושית בסיסית זו הוכחה כנכונה, כשקלפיות הסקר המוקדם של ערוצי הטלוויזיה חיכו לו בחוץ, ההרגשה הייתה שונה ולא פעם, הפתק שהכניס לקופסת המדגם, לא הייתה זהה לבחירה האישית במקום המוגן והפרטי . המקום שרחוק מהמצלמות.

נקודה נוספת שמוכיחה שאדם חשוב לא לשמור על מעט הפרטיות היא איך ששואלים את השאלה הישירה למי הצבעת? יהיו אלו שיצהירו על בחירתם בעזות מצח, לעומת אלו המגמגמים, אלו שנעים בתנועות מבוכה, וגם אלו המתנצלים יחד עם מתן התשובה. ומה עם היצירתיים? אלו מעניקים תשובות עקיפות כמו ״הצבעתי לשינוי טוב״, ״הצבעתי למפלגה הנכונה״ ועוד  

אנשים נבדלים זה מזה בדעותיהם, ובטח שבדרך התגובה שלהם. ריבוי הדעות הוא דבר טבעי , בריא ונכון מאז ומעולם, אנחנו נולדים לתוך דעות, מושפעים מדעות, משנים את דעתנו לעיתים תכופות, הרי רק בעולם דמיוני יש דעה אחת וכולם יסכימו אחד עם השני, המרקם האנושי בנוי על מיליוני דעות שיוצרים תנועה לשינוי, לשיפור או חלילה לאינטרסים שליליים.

לכל אדם באשר הוא יש את בועת הפרטיות שלו, מרחב אישי שאין להפר. בתוך הבועה הזו, הדעה הפוליטית הופכת להיות משמעותית, במיוחד שיש הצבעה חשאית. מדוע? דעה פוליטית גוררת תגובות רבות לכאן או לכאן ויכולה לעורר בקלות משב רוח חיובי או להיפך, ויכוח איום.

טבעו של אדם הוא גם לשנות את דעתו הפוליטית ולגבש לו נקודת מבט אישית לאורך החיים, גם שזו דעה שלא באה בקנה אחד עם דעות של שאר בני משפחתו, סביבתו והקרובים אליו. זה לא משנה איך הדעה התגבשה, אולי דעה של חבר שאימץ, אולי אחד כלל הושפע מאישיות שהוא מעריץ, או אולי אפילו שוכנע ע״י פעילים או תעמולה תקשורתית.

כשהאדם מול הפרגוד, הוא עומד דומם מול האמת הפנימית שלו, הפחדים הכי גדולים והתקוות הכי משמעותיות. שהוא פוסע מהקלפי הוא יכול להשתייך לכל חברה או מעמד שהיה רוצה. בסביבה מקצועית או חברתית, יש חשיבות רבה ל"להיות אחד מהחבר'ה" ו"ללכת עם הזרם", להצטרף לכוחניים ולבולטים שבחבורה או אולי אפילו למצוא חן בעיניהם. אנשים יעשו המון כדי לא להיות יוצאי דופן בקבוצה אליהם משתייכים. במקום עבודה או בקבוצת חברים, דעה פוליטית יכולה להפוך אותך ל"מוקצה" בקלות וחלק מהאנשים יעדיפו למסמס את דעותיהם האמתיות כדי לשמור על מקומם בחברה או מעמדם בקבוצה.

כלל הנימוס הוא: שכל שאלה המביכה אדם, עדיף שלא לשאול אותה. בכך שאנחנו שואלים, אנחנו בעצם מכריחים את האדם לענות ויוצרים אי-נוחות. כל שאלה שכזו היא רכילותית וחודרנית לעומת שאלה עם כוונה של עניין ותשומת לב. בארץ, לענות ב"זה לא עניינך", נחשב לחוצפה. אך לפעמים, זה באמת לא עניינו של האדם השואל והאינטרסים של השאלה לא מתיישבים עם כללי הנימוס ועם הרצון והצורך לפרטיות.

המסקנה שלנו היא שהשאלה "למי הצבעת?״ נופלת תחת הגדרה של שאלה אישית, פולשנית ובלתי מתחשבת, ושאלה כזו כאמור, היא שאלה שעדיף לוותר עליה. אם אי פעם התלבטתם לגבי כל שאלה, דעו – המשוואה היא פשוטה, כשגורמים לנשאל להרגיש שלא בנוח, סימן שהשאלה היא לא מנומסת ולא מתאימה.

אם נשאלתם, זכותכם לשמור על הפרטיות שלכם ,אם אינכם רוצים לענות , תתרצו זאת במשפט פשוט וכן, כמו, "מרגיש לא בנוח אך  לא משתף בדעותיי האישיות", אם אתם מרגישים בנוח, ואוהבים לחלוק את דעותיכם, אל תחששו להביע את דעתכם ובחירתכם. חשוב מאוד להמליץ שלא תכריזו, ותעמדו על זה  שדעתכם היא  הדעה האפשרית היחידה עלי אדמות. כבדו את האדם מולכם, את דעותיו ואת מחושי ליבו.

אם שאלתם את השאלה וקיבלתם תשובה שאתם לא אוהבים,(הפוכה מדעתכם) אל תמשיכו את חוסר הנימוס בו פצחתם עם השאלה עצמה. הגיבו בעדינות ובאלגנטיות, וציינו בפני האדם שאתם מעריכים את בחירתו, אך אתם חושבים אחרת לחלוטין. דעה פוליטית של אדם עלולה לשנות את דעתנו עליו! ולכן, חשוב לשמור על פרופורציות וחלילה לא לאבד חברויות וקשרים מקצועיים בגלל דעות שונות, גם במקרה שאתם מופתעים לגבי דעה של מישהו, אדם ששיערתם שדעתו הפוליטית שונה לחלוטין.

זה המקום לאחל מזל טוב לראש הממשלה הנבחר, הצלחתו הוא הצלחתנו כמדינה וכעם. ולכן גם אם הדעה שלכם לא זו שנבחרה והובילה, הובילו את הלב שלכם למקום הנכון להבין ולקוות שהנבחרים יעשו את המיטב להוביל את מדינתנו הקטנה למקום טוב יותר, בטוח יותר, ונוח יותר.

עד הפעם הבאה....

©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ