טלפון: 03-6913545

בלוג
<< על תדמית , מנצח וראש ממשלה...... >>

על תדמית, מנצח וראש ממשלה…

תמי לנצוט ליבוביץ

אז מה דעתכם על "התרגיל" שעשה אביגדור ליברמן לבנימין נתניהו שבנאומו בפני האו"ם הציג את משנתו שלו אודות חילופי השטחים והאוכלוסיות? אז זהו. שהשאלה האמיתית אינה מה אנו חושבים על התרגיל ועל משנתו אותה כבר שמענו בעבר (ואותה הוא ממשיך ומקדם ביד רמה), אלא למי בעצם הוא עשה את התרגיל ומי הנפגע האמיתי ממנו.
ברור שהנפגע הראשוני הוא לא ראש הממשלה, אלא תדמית המדינה שבראשה הוא עומד והיא זו שגם השר אביגדור ליברמן אמור לייצג. הצורה בה אנו נראים בפני העולם, היא נפגעת נוספת. כל זאת אגב, בלי כל קשר לדעתי האישית על השר ליברמן ועל דעותיו וכמובן על משנתו כפי שהציגה.
נראה לי ששר החוץ אביגדור ליברמן כביכול התבלבל מעט ושכח לפני מי הוא נואם ובאיזה מעמד הוא נמצא. הוא לכאורה טעה בהבנת תפקידו כשר החוץ וכנציג הממשלה ונהג כשליח בוחריו ותומכיו. והתוצאה? נזק ברור לתדמית הישראלית ולמרבית האבסורד- חיזוק תדמית הפלסטינאים. אחד אפס להם. גול עצמי.
אני כמובן מבינה שלהיות פוליטיקאי זה לא פשוט. מצד אחד אתה מייצג את המפלגה, את קבוצת האנשים שמינתה אותך לייצג את הרעיונות בהם הם מאמינים, ומאידך, בהיותך חבר בצוות הבכיר של הממשלה, עלייך גם לייצג את הקווים הבסיסיים שלה, קווים שלא תמיד הולמים אחד לאחד את שלך. ושוב עולה כאן שאלת ההתנהלות הנכונה, שהרי יש לעשות זאת בתבונה ובצורה שתהיה מקובלת על כל הצדדים.

עבודת צוות זה שם המשחק.
תארו לעצמכם פגישה עסקית, ישיבה בה אתם יושבים מול מנכ"ל חברה שאתם מעוניינים להגיע לשיתופי פעולה ובמהלכה אתם "זוכים" לראות את חילוקי הדעות הפנימיים בתוכה. חילוקי דעות בחברות אזרחיות ועסקיות הם במרבית המקרים דבר מפרה שפותח מעט את קו המחשבה ומביא לראייה רחבה ויעילה יותר, אולם יש מעמד בו חייבת להיות מוקרנת הסכמה אחידה והמעמד הזה הוא מול לקוחות ובעלי עניין. אף אחד לא חושב שדעתו של מנכ"ל החברה בהכרח מחלחלת ומוסכמת באופן גורף על כולם, אבל כולם יודעים שהיא הדעה הרווחת ויותר מהכול היא המייצגת ולאורה יש לפעול.
על אחת כמה וכמה בפוליטיקה ומדיניות. בדמוקרטיה כמו דמוקרטיה מחלוקות הן לא עניין נדיר גם בתוך קואליציות, לפיכך יש דרכים מקובלות להביע דעה ויש דרכים שלא רק שאינן מקובלות, אלא הן גם לא גורמות דבר זולת נזק תדמיתי. הן חושפות בעיני כולם את הכביסה המלוכלכת ואת קיומן של הבעיות, שהן כנראה כל כך בסיסיות מושרשות וקשות, עד שהן לא זוכות לפתרון מבית. הייתם עושים עסקים עם חברה כזו? יש לי הרגשה שלא.

ושל מי בעצם הבעיה האמיתית? מי האשם (בהנחה שברור לנו שהנפגעים הם אנחנו בין אם אנחנו מתנגדים לליברמן או תומכים בו)? אני חושבת שבמקרה הזה התשובה היא ראש הממשלה בנימין נתניהו.

אז מי הבוס?
הטעות ככל הנראה, היא של המנכ"ל, כלומר של ראש הממשלה מר בנימין נתניהו. מנהל טוב, או במקרה זה ראש ממשלה טוב הוא זה שיכול לסמוך על שותפיו הבכירים בצוות, למנוע מצב שיעקפו אותו. ובכלל- ניהול טוב מתחיל מאיוש מתאים מלכתחילה. אז נכון שבפוליטיקה, הלחץ המופעל מצד המפלגות והזמן הקצוב להקים ממשלה מכביד על קבלת ההחלטה, אך יחד עם זאת, ניתן וחובה למנות מנהלים כמו גם שרים המכהנים בתפקיד שבו הם הכי טובים על מנת שיתרמו להצלחת הארגון (או הממשלה..).
ראש ממשלה טוב הוא כזה שישכיל וידאג לשיתוף, הבנה וההסכמה. בדיוק כמוהו מנהל טוב יידע את הצוות הבכיר ויעדכן אותו באופן תדיר. בממשלה כמו בארגון, מנהל טוב ידאג להגיע להבנה עם שותפיו, יקשיב ויעניק להם את ההרגשה והביטחון שהם חלק מההחלטות קשות כקלות, והם חלק בלתי נפרד מהתווית המדיניות. כל זאת על מנת להגיע למצב האידיאלי בו הוא יוכל לסמוך על שותפיו וללא חיכוכים. מנהל טוב לא ייתן למצבים מגוחכים לאיים על הארגון ולכרסם בתדמיתו. קל וחומר כשהארגון הוא מדינה שבראשה הוא עומד ועל תדמיתה הוא אמון.
ראש ממשלה כמנצח על תזמורת מרובת כלים, נגנים ואגו, מוביל ומנהיג את הנגנים. כל שגיאה של מי מהם, תהיה צורמת ותפגע במנגינה, או אז ייקח הוא אחריות על הזיוף!
ושוב אנו רואים את חשיבותו של הקוד העסקי, של פרוטוקול תרבות הניהול הבכיר. קוד זה דוגל בדיוק באותו העניין – חשיבותה של תדמית הארגון. הקוד העסקי רואה בראש, במנהיג, במי שמייצג אותו, כמשפיע העיקרי על תצורתה של התדמית.
התדמית לעולם תצליח לשקף את העובדה המצערת שיש בעיות בפנים. טוב יעשה ראש הממשלה אם ידאג לנהל טוב את ארגונו מבפנים ובכך ימנע בעיות תדמית בחוץ…

                                                                             כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ