טלפון: 03-6913545


אוסטרליה וניו זילנד

אוסטרליה וניו זילנד

אוסטרליה וניו זילנד
תמי לנצוט ליבוביץ AICI, CIP
תאריך: 11.5.08

אוסטרליה וניו-זילנד הן קולוניות בריטיות לשעבר וככאלה, רבים ממאפייניהן נעוצים במסורות אנגליות. השפה האנגלית, שהיא השפה המקומית, נעוצה אף היא בשלטון הבריטי שהניח את היסודות לעצמאותן של המדינות, אך אף על פי כן, החיים Down Under שונים במובנים רבים מהחיים בהמיספרה הצפונית.

חג המולד, לדוגמא, המזוהה ברוב חלקי העולם עם חורף מושלג ולבן, מוכר באזור הפאסיפי כזמן לביקיני ולחופי ים זהובים. כינויים של תושבי המדינות בשפת היום יום היא "אוזים", עבור אוסטרלים ו"קיוויים", עבור ניו זילנדים.

שתי המדינות חולקות קווי דמיון תרבותיים רבים, אך יש לזכור כי בשונה מניו זילנד, אוסטרליה הוקמה כמושבת אסירים והבדלים היסטוריים אלה מבחינים ביניהן ובין מדיניות ממשלותיהן עד היום. על אף עצמאותן של המדינות, הן עדיין נתונות לחסותה של מלכת אנגליה, מתוקף השתייכותן לחבר העמים הבריטי.

קביעת פגישות: כאשר מעוניינים לתאם פגישה בענייני עסקים, חשוב ליצור קשר עם בעלי התפקידים מבעוד מועד, באמצעות פקס או דואר אלקטרוני. גם כאשר נקבעה פגישה באופן מסודר, ראוי לאשרר את המפגש על מנת למנוע אי הבנות. לא מקובל באזור זה של העולם "לקפוץ" לביקור פתע והפתעה מעין זו לא תתקבל בעין יפה.

דייקנות: האוזים והקיווים מייחסים חשיבות רבה מאוד לדיוק ולעמידה בזמנים. למעשה, לעתים לא די גם בעמידה בזמנים ועל מנת להפגין כבוד, ראוי להקדים בחמש או עשר דקות לפגישה. תכונה זו חשובה מאוד במסגרות עסקיות, אך בעלת ערך רב גם במסגרות חברתיות.

לחיצת יד: לחיצות ידיים בעת מפגש ובעת פרידה הן דבר מקובל מאוד באוסטרליה ובניו זילנד. נהוג ללחוץ את היד בחוזקה, תוך היישר מבטים ומתן ברכה או התעניינות בשלום האדם השני. ברכות מקובלות בסיטואציה שכזו הן: G'day, Hello ו- How do you do.

גינוני היכרות: על אף הדמיון הרב בין התרבות האוסטרלית לתרבות הניו-זילנדית, ייתכן כי במפגש ראשוני, הניו זילנדים יהיו מעט מרוחקים, אך אין לתת לכך להרתיע אותנו. עלינו לקחת על עצמנו את משימת "שבירת הקרח" והניו זילנדים יגיבו במהרה בחיוב ובפתיחות. בתרבות האוסטרלית אמנם קיימים גינוני נימוס רשמיים בסיסיים, אך הגישה היא לרוב חברתית ונינוחה. בשלב ההכרות הראשוני, נהוג לפנות אל עמיתנו בשמות התואר "מר" או "גברת" לפני שם משפחתם, אך הן האוזים והן הקיווים ימהרו לשבור את הניסוח הרשמי ולעבור לשמות פרטיים.

שפת גוף: באוסטרליה, כאשר אוזים נמצאים בסיטואציות בלתי פורמליות, הם נמנעים ממגע פיזי גלוי ובוטה גם בין חברים. הניו זילנדים אף מאופקים יותר ובדומה לבני דודיהם הבריטים – רגישים לשפת גוף בוטה. יש להימנע באזורים אלה מקריצות (בין גבר לאישה), שכן זה נתפס כדבר שאינו מכובד. גם הרמת האגודלים כלפי מעלה כאות לאישור או לתפיסת טרמפים נתפסת כחצופה ולא מנומסת. רגשות שליליים במיוחד מיוחסים על ידי הניו-זילנדים ללעיסת מסטיק בפומבי, שימוש בקיסם שיניים במקום ציבורי והנפת היד בתנועת V לניצחון.

לבוש: המלתחה העסקית באוסטרליה ובניו זילנד היא רשמית ומחויטת, אולם במידה ואופי המפגש חברתי, הלבוש יהיה חופשי יותר. גברים נוהגים ללבוש חליפה כהה ועניבה ונשים לובשות שמלות או חליפת חצאית, שכן לבישת מכנסיים היא דבר פחות שכיח עבור נשים. באזורים אלה, חשוב לקחת בחשבון גם את מזג האוויר ההפכפך. מומלץ להתלבש בשיטת ה"בצל", כך שניתן יהיה להסיר או להוסיף שכבות בהתאם למזג האוויר המשתנה.

אירוח: באוסטרליה, אין זה מקובל להזמין אורחים לארוחות ערב ביתיות בשלבי ההכרות הראשוניים. תחילה נהוג להתיידד ולהכיר טוב יותר ורק לאחר מכן תגיע ההזמנה לאירוח ביתי. בניו זילנד, לעומת זאת, לא רק שנהוג לארח מוזמנים בבית אלא לדאוג לבידורם ולהנאתם. במידה והתקבלה הזמנה לבית המארח המקומי, רצוי להביא מתנה סמלית כבקבוק ויסקי או שוקולד לניו זילנדים ועבור האוסטרלים – פרחים, יין או מלאכת יין שהבאנו מן הבית.

ניהול משא ומתן: האוסטרלים והניו זילנדים מאמינים גדולים בניהול משא ומתן בצורה נינוחה וחברותית. גם כאשר מונחות על הכף החלטות הרות גורל, הם שמים דגש על מנוחה ורגיעה כדרך אולטימטיבית להשגת התוצאה המקסימלית. עם זאת, על אף גישתם השקולה למשא ומתן, יש לזכור כי מרבית האוסטרלים בעלי השכלה גבוהה והם תחרותיים מאוד כאינדיבידואלים. חשוב לדעת ששיטות רמייה ומשחקי כוחות לא יעבדו כאן, שכן הן באוסטרליה והן בניו זילנד יכבדו יושר וכנות ויסלדו מצביעות.

טיפים נוספים לדרך:
• נושאי שיחה מקובלים עם אוזים וקיווים הם: יחסים בינלאומיים, מזג אוויר, קבוצות ספורט, צייד, שייט ודייג. עם זאת, יש להימנע מלדבר על הבדלי גזע, דת, נשק גרעיני, טיפול באוכלוסיות שבטיות והגבלת הילודה בקרב הקנגורואים (באוסטרליה).

• לעולם אין להתייחס אל אוסטרליה וניו זילנד כאל מקום אחד. האבחנה בין השתיים חשובה לתושביהן מאוד.

• האוסטרלים מייחסים חשיבות רבה לקיומה של דעה פוליטית מגובשת.

• ניו זילנדים נוטים לדבר בקול חלש, שכן שימוש בקול רם נתפס כאקט לא מנומס.

• באוסטרליה ובניו זילנד לא נהוג לתת טיפים במסעדות או לנהגי מוניות. במקרים מיוחדים ובמסעדות יוקרתיות בלבד, יש לתת טיפ בסדר גודל של כ-10% מהחשבון.

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ