טלפון: 03-6913545


סין - china

סין - china

        שפת העסקים הבין – לאומית -IBLCode 

מאת: תמי לנצוט ליבוביץ

כרכים אדירים ועתירי חנויות מצד אחד, ערבות עשב אדירות מצד שני, להט מהפכני מחד ופרגמטיזם כלכלי מאידך, סין היא מדינה של ניגודים מופלגים. אורח מערבי בסין עלול לחוש מאוד זר בין המוני הסינים, יתקשה למצוא את מקומו, או לאתר משהו שטעים לו לאכול. אך לנוכח הפוטנציאל הכלכלי המתלווה אל המדינה השלישית בגדולה בעולם – כדאי מאוד לנסות לפצח את זירת העסקים הזאת.

תעודת זהות:
שם מלא: הרפובליקה העממית של סין
שטח: 9.59 מיליון קמ"ר
אוכלוסייה: 1.28 מיליארד נפש
בירה: בייג'ינג (12.6 מיליון נפש)
תושבים: האן סינים (% 93) ועוד 55 מיעוטים אתניים
שפות: קנטונזית ומנדרינית
דת: קונפוציאנים, בודהיסטים, דאואיסטים (אין נתונים סטטיסטיים); מוסלמים (14 מיליון), נוצרים (7 מיליון)
ממשל: רפובליקה קומוניסטית
דמוגרפיה: בסין חיות יותר ממאה קבוצות אתניות, מבחינה מספרית, הקבוצה הדומיננטית היא החאן (כ-91% מן האוכלוסייה). ממשלת הרפובליקה העממית הסינית מכירה ב-56 קבוצות אתניות שונות.

שפות: בנוסף לדיאלקטים סיניים, מדוברות כיום בסין עוד כ-160 שפות בקרב מיעוטים אתניים אשר מרוכזים באזורים נידחים יחסית

תרבות ואורח חיים
התרבות הסינית תרמה את אחת התרומות האמנותיות הגדולות לאנושות. למרבה הצער, חלק גדול מאוצרות האמנות העתיקים של סין נהרסו בתקופות של מלחמת אזרחים, נפוצו לכל עבר בעקבות פולשים זרים או נפגעו מאסונות טבע. רבים הדברים במערב - מקורם במזרח. החל באטריות, כדורגל, קליגרפיה וקדרות, וכלה בגלידה, אופרה, זיקוקים, אדריכלות ופילוסופיה. הסינים יצקו ברונזה כבר לפני 5000 שנה, ומקלות האכילה הופיעו זמן לא רב לאחר מכן. חפצי קבורה היו חלק מן התרבות הסינית כבר בתקופה הניאוליתית (9000-6000 לפנה"ס), החל מכדים טקסיים וכלי נשק ועד פסלי חרס, אבני ירקן וכלי פולחן מברונזה. כלי החרסינה הראשון יוצר בסין במאה השישית לספירה, ואמנות זו הגיעה לשיאה בתקופת שושלת סונג.
במאתיים השנה האחרונות עברה סין תהפוכות חברתיות וכלכליות עצומות, וכולן הותירו את חותמן בנפש האומה. התרבות הסינית ספגה מכה קשה בתקופת המהפכה התרבותית, מכה שהיא עדיין מנסה להתאושש ממנה. בהונג קונג ומאקאו, המושבות לשעבר, ולמרות שהן דוקא מודרניות יותר, התרבות הסינית המסורתית השתמרה הרבה יותר מאשר בשאר חלקי סין, מאחר שידה הארוכה של המהפכה התרבותית לא הצליחה לעשות בה שמות.

המורשת הספרותית של סין עצומה, אבל למרבה הצער הקושי הרב בתרגומה הופך אותה ללא נגישה ברובה עבור הקורא המערבי. מבחינה מסורתית קיימים שני סוגי ספרות, הקלאסית (בעיקר קונפוציאנית) והוורנאקולרית (דהיינו כתובה בלשון העם, כמו למשל האפוסים מתקופת שושלת מינג).
שוחרי קולנוע מערביים רבים מהללים את הקולנוע הסיני, שקוצר הצלחה בפסטיבלי קולנוע בינלאומיים ובבתי קולנוע איכותיים. לאחרונה הופיעו בזירה במאים מוכשרים, בני "הדור החמישי" שלאחר המהפכה התרבותית, ביניהם צ'ן קייגה ("שלום לפילגש"), ז'אנג יימו ("שדות החיטה האדומים") וו זיניו וטיאן זואנגזואנג. הונג קונג מוסיפה לרשימה את במאי סרטי האקשן ואמנויות הלחימה, ג'ון וו ורינגו לאם.

התיאטרון הסיני נקרא פעמים רבות "אופרה", בשל התפקיד החשוב שממלאת בו המוסיקה, והתפתחו ממנו אמנויות שונות כדוגמת מופעי אקרובט יקה, אמנויות לחימה וריקוד מסוגנן.

המטבח הסיני מפורסם בכל העולם. הוא מגוון מאוד; הסינים עצמם אוהבים לומר שהם מוכנים לאכול כל דבר עם ארבע רגליים, חוץ משולחן. רוב הזמן, עם זאת, מדובר במאכלים מתוחכמים ממספר מצומצם של מרכיבים בסיסיים. ניתן לחלק את המטבח הסיני לארבע קטגוריות אזוריות: מטבח בייג'ינג / מנדרין ושאנדונג, שמרכיביו הבסיסיים הם לחם מאודה ונודלס; מטבח קנטון וצ'אג'ו - בשרים וירקות מבושלים קלות; מטבח שנחאי - שבו התפתח "הבישול האדום" - בישול בשר או עוף במים עם רוטב סויה ותבלינים ומטבח סיצ'ואן - מתובל וחריף, עם הרבה צ'ילי.

תה הוא המשקה הפופולארי ביותר, אף שגם קוקה קולה (המקורית והזיופים) קנתה לה מקום בלב הסינים. בירה היא ללא ספק המשקה האלכוהולי הפופולארי ביותר. "יין" הוא מונח כללי ביותר, המתייחס לכל המשקאות שעברו חמצון ושהושרו בהם עשבים שונים - יש יין אורז ויינות המכילים לטאות, דבורים או נחשים כבושים. משקה אלכוהולי פופולארי נוסף הוא מאואטי, המוכן מדגני דורה.

חגים ואירועים מיוחדים

חגיגות ראש השנה הסיני (שנקרא גם "פסטיבל האביב") מתחילות ביום הראשון של ראש השנה הירחי - שבדרך כלל חל בפברואר. אף שבאופן רשמי הן נמשכות שלושה ימים בלבד, אנשים רבים לוקחים לעצמם שבוע חופש. בימים אלה נמלאים הרחובות והשמיים פיצוצי זיקוקים ונפצים, ומחירי המלונות נוטים להרקיע שחקים. "פסטיבל הפנסים" אינו יום חג לאומי, אבל הוא בהחלט גדול וססגוני. הוא נחגג ביום ה-15 של החודש הירחי הראשון (בין אמצע פברואר לאמצע מרץ) ומציין את קץ חגיגות ראש השנה הסיני. ריקודי האריות המפורסמים נערכים במהלך תקופה זו. צ'ינג מינג ("יום ניקוי המצבות") חל באפריל ומשפחות סיניות נוהגות לבלות אותו בניקוי ובטיפוח הקברים של חבריהם ושל קרוביהם האהובים. בהונג קונג נחגג אחד הפסטיבלים הסינים השנתיים השמחים ביותר - פסטיבל סירות הדרקון. פסטיבל זה, שבדרך כלל חל ביוני, כולל תחרויות שיט בסירות קנו ארוכות ומעוטרות, שבכל אחת חותרת קבוצת שייטים. מערביים רבים משתתפים בתחרויות ויש צורך בשעות אימון מרובות, כדי לתאם בין פעולות החתירה של כל השייטים בסירה.

תפילות מיוחדות נערכות במקדשים בודהיסטים ודאואיסטים בימי ירח מלא ובמולד הירח. חגיגות מקדש נוספות הן יום הולדתה של גואניין (אלת הרחמים; בין המחצית השנייה של מרץ למחצית השנייה של אפריל), יום הולדתה של מאזו (אלת הים; מאי או יוני), פסטיבל התזת מים (13-15 באפריל), חודש הרוחות (שלהי אוגוסט עד שלהי ספטמבר), פסטיבל אמצע הסתיו (נקרא גם "פסטיבל הירח"; אוקטובר) ויום הולדתו של קונפוציוס (28 בספטמבר).

קביעת פגישות

פנייה בשם

לבוש עסקי

כרטיסי ביקור

הפגישה עצמה

שיחה עסקית

ניהול משא ומתן

פרוטוקול המתנות

 

בעבר נתינת מתנות יקרות הייתה חלק בלתי נפרד מהתרבות הסינית, אך כיום המדיניות הרשמית אוסרת זאת. מתנה יקרה עשויה להיחשב כשוחד, ומכאן שהיא בלתי חוקית בסין ועלולה להידחות. עם זאת בארגונים רבים מתחיל שינוי בנושא המתנות, חלוקת מתנות צריכה להיעשות בדיסקרטיות ובאופן הבא:

בסין התנהג כסיני

 

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ

                                                                                  לקוח מתוך הספר: שפת העסקים הביו - לאומית  International Business Languge Code