טלפון: 03-6913545


תרבות הבירה- איזו כוס לאיזו בירה?

תרבות הבירה- איזו כוס לאיזו בירה?

תרבות הבירה - כוסות הבירה להגשה
תמי לנצוט ליבוביץ ,CIP

היסטוריה של הבירה היא ארוכה ושורשיה מגיעים אף עד אלפי שנים לפני הספירה. עדויות לקיומה ניתן למצוא בכדים שהתגלו בחפירות ארכיאולוגיות באזור המזרח הקדום, במסופוטמיה, ששם נראים איורים של תהליך תסיסה ודמויות מלכים מכובדים לוגמים בירה בכוסות מפוארות. ההערכה היא שהבירה הפכה כבר אז לחלק בלתי נפרד מחייהם של השומרים הקדמונים. יש הסוברים כי עצם יצירתה היא תהליך מקרי שבו עיסת מים ודגנים או פיסת לחם שנשכחה עברה תהליך תסיסה, דבר שהתגלה לא רק כמתקתק וטעים – אלא גם כמסב אושר ושמחה משכרת.

סוגי בירה:

לאורך השנים הרבות בהן התפתח המשקה, צמחו להם מספר רב של סגנונות ותתי-סגנונות של בירה. מה שמבדיל בין הסוגים השונים זה הארומה, טעם הבירה, מראה, התחושה בפה שהבירה יוצרת, חוזק אלכוהולי, סוג הדגן ממנו מפיקים את הבירה, סוג השמרים שמשתמשים בשלב ההתססה, סוג הכשות, טיב וסוג המים, תיבול ועוד. אבל כל הסגנונות הרבים למעשה משתייכים לאחת משתי קבוצות גדולות: אייל ולאגר.

 אייל - Ale – שמרי האייל מצריכים טמפרטורה גבוהה יחסית לתסיסתן (כ-24-15 מעלות צלזיוס). בירות מסוג אייל הן בעלות אחוזי אלכוהול וגוונים משתנים, אולם על פי רוב מדובר במשקה עשיר בגוף, בגוון, בטעם ובאחוזי האלכוהול.

 לאגר- Lager – שמרי הלאגר זקוקים לטמפרטורות נמוכות יחסית לתסיסתן (15-4 מעלות צלזיוס). בירות מסוג לאגר הן ברוב המקרים בירות קלילות, צלולות מאוד ומרוות.

קראפט - Carft -בשנים האחרונות התפתח טרנד חדש בעולם הבירה שנקרא קראפט, בירה בוטיקית המאופיינת בבישול במבשלות קטנות (התחיל מבירות ביתיות) בטעמים חדשים.

 

הגשת הבירה - באיה כוס להשתמש?

הבירות מוגשות בבקבוקים, בפחיות או מהחבית. במקרים רבים נעדיף בירה מהחבית בשל טריותה, אולם קיימות בירות אשר עצם שימורן בבקבוק הוא חשוב מכיוון שהן עוברות בו תהליכים חיוניים לטעמיהן.

כך או כך יש חשיבות לא מבוטלת לכוס שתוגש בה הבירה. על כל סגנון לזכות בכוס ייחודית לו, המאפשרת ליהנות מתכונותיו האופייניות, במראה או בטעם. בנוסף הכוס מאפשרת לשמור בעת הצורך על יציבותו של הקצף ה"מגן" על הבירה.

לפעמים כאשר תוגש לנו הבירה בבקבוק נישאל על ידי המוזג אם אנו רוצים כוס, ומן הראוי שנבקש כזו, שהרי דרך הבקבוק לא נוכל ליהנות מהמראה, מהניחוח ומהארומות. כאשר מקור הבירה בחבית, נוכל לבחור בין כמות של שליש, חצי או אף ליטר שלם, אז יופיע על הכוס סימון המידה שלוקח בחשבון עוד ס"מ אחדים לפי שוליה, למיקומו של ראש הקצף.

 

 

 מאג - (Mug)

כוס הבירה המוכרת בעלת הידית העבה, שבה שותים בעיקר את בירות הלאגר הגרמניות בחגיגות האוקטוברפסט במינכן.

 

 פיינט (Pint)

הכוס הפופולרית, מיועדת לבירות ה"עממיות" יותר ובהן גם הלאגרים.

 

 

 

טוליפ (Tulip)

כוס הטוליפ מיועדת על פי רוב לאיילים הבלגיים הייחודיים. המבנה המיוחד מאפשר ליהנות מהארומות העשירות של הבירה כמו גם ממראה הקצף העשיר.

 

 
 

   כוס בירת חיטה:

כוס זו, בעלת המבנה הצר, הדק והארוך, מאפשרת לחזות בגווניה היפים והמעורפלים של בירת החיטה וליהנות מניחוחותיה.

    

 

 

לכתבה המלאה: מומלץ!!!

https://www.tll.co.il/?lang=il&category=articles&subcat=205&pageart=438

 

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ