טלפון: 03-6913545


השמפניה כסמל

השמפניה כסמל

השמפניה כסמל לחגיגות ויוקרה
תמי לנצוט ליבוביץ
 

יינות שמפן המבעבעים הפכו במהלך השנים ליינות המסמלים חגיגיות, טקסיות, ניצחונות, הצלחות ויוקרה. בתקופות המלוכניות חגיגה ללא שמפניה לא הייתה חגיגה, וטקס ללא שמפניה בתחילתו העיד על עממיות ועל טעם רע.

מקור המילה שמפניה (או שמפן) הוא מן המושג הלטיני ,Campania שמשמעותו "מישור פתוח". מחוז שמפן שוכן בצפון-מזרח צרפת, גובל בבלגיה ובלוקסמבורג בצפון ובמחוז בורגונדי בדרום. יינות הופקו במחוז שמפן כבר בימי הביניים. הכנסיות והמנזרים גידלו גפנים וייצרו יין עבור טקס "סעודת האדון" הנוצרי.

במאה ה-17 הובא הליך ייצור היין המבעבע למחוז שמפן ומ- 1700לערך החלו לייצר באזור את היין המבעבע הקרוי שמפניה. שמפניה היא היין המבעבע המיוצר על ידי תסיסה שנייה של יין בבקבוק. כאמור, המשקה קרוי על שם מחוז בצרפת, ורק משקה המיוצר במחוז זה יכול להיקרא כך.

דום פריניון (Dom Perignon 1638-1715) הוא נזיר בנדיקטיני שהתגורר במנזר הווייאה שבמחוז שמפן, ואשר הנחיל לאזור את המורשת הנצחית של ייצור יין מבעבע בשיטה הקלאסית, הווה אומר הוספת שמרים וסוכר למשך תסיסה שנייה ולמטרת יצירת יין מבעבע בלבד. הדום פריניון - השמפניה על שמו - הפכה עם השנים ל"רולס רויס" של השמפניות, ועודדה את ייצור היין המבעבע באזור בצורה מכרעת.

שמפניה ונוהגיה

• פתיחת בקבוק השמפניה, שבה מועף פקק הבקבוק מלחץ הגזים בקול תרועה, הפכה לחלק מסורתי מחגיגות רבות. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לערוך את הטקס כמו שצריך, בלי רעש וצלצולים. זכרו: מה שהאוזן שומעת - האף מפסיד.

• שמפניה מוגשת בכוס שמפניה מיוחדת, המעוצבת בצורה שמונעת בריחת גזים מחד, ומונעת חימום היין על ידי היד המחזיקה את הכוס מאידך. הכוס היא ארוכה וצרה, ונקראת "פלוט" .(Flute) הרגל הארוכה של הכוס נועדה להרחיק את ידו של השותה מהמשקה, ובכך למנוע חימום המשקה על ידי החזקת הכוס.

• שמפניה מוגשת קרירה וטמפרטורת השתייה האופטימלית היא שבע מעלות צלזיוס.

• בקבוק השמפניה מוגש ב"שמפניירה", מיכל מלא בקרח ובמים, שבו שומרים על דרגת הצינון הראויה.

• שמפניה נמכרת לרוב בשני גודלי בקבוקים: סטנדרטי 750) מ”ל) ומגנום (ליטר וחצי).

• בעת הטעימה אין לסובב את השמפניה כמו את היין. יש להגיש אותה בעדינות אל האף ולתת לבועות לעלות למעלה. ככל שהבועות קטנות ורבות יותר, הן אינן רק נעימות יותר בפה, אלא גם מעלות אתן ארומה שעושה את המשקה נעים ומורכב יותר.

• חליצת הפקק היא עניין חשוב לא פחות מהשתייה: מסירים את חוט הברזל שמגן על הפקק (שישה וחצי סיבובים), ובעדינות משחררים את הפקק (מסובבים את הבקבוק ולא את הפקק).

• אל תשכחו להסתכל לאן אתם מפנים את הבקבוק כשאתם עושים זאת - כמה וכמה עיניים נפלו קורבן לפקקי שמפניה שנורו מן הבקבוק לכיוון הלא נכון.

Champaign Stopper

לאחר שחלצנו את פקק השמפניה אי-אפשר להחזיר אותו למקומו בשל צורתו הייחודית, כמו גם בשל אופיו המבעבע של המשקה, שמצריך אטימה מוחלטת. אמנם ברוב המקרים השמפניה נלגמת כמים ואין צורך להתמודד עם הבעיה, אולם למקרים של פורום מצומצם או של בקבוק נוסף שנפתח ללא "קונים", קיים בשוק פקק מיוחד ששומר לנו על המשקה ועל הבועות היקרות לעוד כמה ימים.

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ