טלפון: 03-6913545


מסיבת תה – High tea / Afternoon tea

מסיבת תה – High tea / Afternoon tea

פרוטוקול מסיבת תה – High tea / Afternoon tea
תמי לנצוט ליבוביץ  

סגנון אירוח אנגלי קלאסי שמרני.עתיק יומין שתחילתו במאה ה- 18. עד היום נשאר כסגנון אירוח המסמל סטטוס , יוקרה ועושר.

היום אנו נתקלים באירוח מסוג זה בבתי מלון יוקרתיים בעולם, בשעות בין ארוחת הצהרים והערב.חדר האוכל או לובי המלון נערך לאירוח זה לפי המסורת האנגלית: 

מפות לבנות, מפיות בד, כלי ההגשה מצופים כסף,הכוסות והצלחות מפורצלן מאויר בדוגמאות קלאסיות .מוסיקת רקע חיה, נבל או פסנתר. המלצרים לבושים בקפידה,

ברוב המקומות גם לובשים כפפות לבנות.  

Afternoon Tea או בשמו האחר High Tea

 הוא טקס שמקורו בשלהי המאה ה-18, כשדוכסית בריטית החלה לשתות תה עם לחם וחמאה שהיו מוגשים לה בשעות אחר הצהריים. בימים ההם, ארוחת הצהריים הוגשה בין השעה 12 בצהרים ל13 , ואילו ארוחת הערב הוגשה בין שמונה לתשע בערב. הדוכסית הייתה תמיד רעבה בשעות אחר הצהריים, ולעתים קרובות נהגה להזמין אליה חברות שיצטרפו לשתיית התה יחדיו. לאט לאט הפך ההרגל של הדוכסית וחברותיה למנהג פופולרי בשכבות האוכלוסייה הבינוניות- גבוהות.

יחד עם התה נהגו להגיש מאפי שמרים או עוגות קרם, ובעיקר סנדוויצ'ים קטנים וביסקוויטים.  High Tea המקורי הוגש בסביבות השעה שש-שבע אחר הצהריים לאנשים מן המעמד הנמוך, וכלל ארוחת ערב בשלמותה. יחד עם התה אכלו הרבה מאוד לחם, חמאה, ביצים, בשר ומאפים. מדובר יותר בארוחת גברים שחזרו לאחר הציד מאשר במפגש חברתי של חברות בשעות אחר הצהריים.

היום משמעות המושג High Tea שונה בתכלית. משמעות השם נגזרת מן הביטוי: "It's High time we had something to eat" / סגנון אירוח  זה משדרג את הגשת התה של אחר הצהריים המסורתי, ומציע מגוון רחב יותר של כיבוד, לא רק בתחום המזון אלא גם במשקאות. כך למשל בהחלט מקובל להגיש ויסקי וסודה בעת .High Tea . לכיבוד מתווספים מיני מזונות כגון נקניקיות, ביצים רכות, סרדינים על צנימים, כבדי עוף ועוד. בכל אופן, תמיד יוגש גם מזון חם ומבושל. מכיוון ש-High Tea כולל יותר כיבוד, הוא נערך בשעות מאוחרות יותר מאלה של מסיבת התה המוקדמת, ובעצם מהווה ארוחת ערב.  

מבחינת סולם החשיבות של האירועים החברתיים, ה- High Teaנמצא מדרגה מתחת למסיבת התה של שעות אחר הצהרים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שב-High Tea, הסבירות שתוגש גם ארוחת ערב מלאה נמוכה מאשר במסיבת תה מוקדמת.

כללי הטקס מסיבת תה

מסיבת תה יכולה להתקיים בכל חדר, מרפסת או גינה. הסידור האידאלי הוא להציב שני שולחנות נפרדים: האחד לצדה של המארחת ועליו כל הדרוש להכנת התה ולמזיגתו. ספלי התה גם הם מונחים על שולחן זה. על השולחן השני מונח הכיבוד, הצלחות והסכינים, והוא ממוקם כך שיהיה נגיש לכל האורחים.

יש לדאוג שלכל אורח יהיה היכן להניח את הכוס והצלחת שלו. אם ישנם הרבה אורחים, כדאי לשים שולחן קטן בין כל שני כיסאות. כל אורח מקבל ספל, תחתית ועליה כפית, צלחת וסכין. אין מגישים מזלגות. מאכלים או עוגות שאי-אפשר לאכול בידיים, אין מגישים במסיבת תה. בעבר לא היו משתמשים במפיות במסיבות תה, אולם כיום מקובל להגיש לאורחים מפיות קטנות (מפיות נייר יעשו את העבודה בהחלט). 

מסיבת תה מחייבת הצטיידות בכלים מיוחדים:

• קומקום גדול מכסף או מחרסינה, המונח על גזיית אלכוהול לחימום

• קומקום קטן עם תמצית תה

• ספלים

• קערה לשאריות

• מסננת תה

• קנקן לחלב

• קערה לקוביות סוכר

   פלחי לימון

• צלחות קטנות

• מפיות בד ומפיות נייר

את התה מכינים בחדר האירוח, בנוכחות האורחים (ולא במטבח!). מחממים את קומקום התה על ידי כך ששוטפים אותו במים רותחים. מכניסים לקומקום את עלי התה,

יוצקים על עלי התה מים רותחים וממתינים. 

כשהתה מוכן פונים לאורח הכבוד ושואלים אותו כיצד הוא שותה את התה. מוסיפים סוכר (רצוי קוביות) וחלב בהתאם לבקשת האורח. באשר לשתיית תה עם חלב,

ישנן שתי אסכולות : האחת גורסת כי תחילה מוזגים לכוס את החלב ולאחריו את התה והשנייה טוענת הפוך.

מקובל יותר למזוג תחילה את התה, שכן אז ניתן לראות את צבעו ולבחור ברמת החוזק הרצויה.

את פלחי הלימון מגישים על צלוחית זכוכית. לאחר מזיגת התה האורח לוקח את הכוס מידי המארח.

ישנו סגנון נוסף שנקרא Low tea מהסיבה הפשוטה שהוא הוגש על שולחן סלוני נמוך ואילו ה- High tea הוגש לרוב על שולחן אוכל גבוה.

למסיבת התה ישנו ריטואל קבוע:

בחירת התה 

החידוש היחיד שנכנס לתפריט המסורתי בעידן החדש הוא קוקטיל שמפניה.

בתחילה מוגשים הסנדוויצ'ים הקטנים : cucumber sandwich* (המזוהה ביותר עם מסיבות התה), כריכים דקיקים, ללא ה"קרום", כריכי ביס עם מלפפון טרי,סלמון מעושן, ועוד...

לאחר מכן מגישים את : Scones -סקונס – סוג מאפה המוגש עם חמאה,שמנת וריבת תות ומסקרפונה.

המנה השלישית והאחרונה: עוגיות קטנות מתוקות, עוגות מצופות ואישיות.

 

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ