שוקולד - מה הם הכללים שצריך לזכור כשמביאים שוקולד כמתנה?!
תמי לנצוט ליבוביץ
קצת רקע על השוקולד...
הידעתם?
מקור המלה "שוקולד" בשפת האצטקים. הם הפיקו מפולי קקאו טחונים משקה שאותו כינו "צ'וֹקוֹלָטַל", אולם בני המאיה היו כפי הנראה הראשונים שהשתמשו בפולי עץ הקקאו למאכל.
השוקולד הוא מצרך שבהחלט אפשר להתקיים בלעדיו, אבל הרבה יותר מתוק ונעים כשהוא בנמצא. יש ביננו כאלה האוהבים שוקולד יותר או פחות, ויש אפילו מי שמכור לשוקולד (אכן, יש בשוקולד מרכיבים ממכרים). גם לסוכרתיים שבינינו דאגו ליצור שוקולד ללא תוספת סוכר. אז כשרוצים לפנק במתנה קטנה, בתשומת לב חמה, שוקולד הוא אלטרנטיבה מצוינת. כיום השוקולטריות בארץ מוסיפים למצרך המתוק טעם נוסף של אלגנטיות וייחודיות.
מי שהביא את הקקאו לאירופה היה הרנאן קורטז, שלקח עמו פולי קקאו בחזרה לספרד מדרום אמריקה כמתנה למלך קרלוס הראשון. המשלוח הראשון המתועד של פולי קקאו לאירופה היה בשנת 1585. בשלב זה עדיין שימשו פולי הקקאו להכנת משקה בלבד, אלא שהאירופאים החליפו את הצ'ילי החריף במשקה האינדיאני בסוכר. במאה ה- 19 הומצאה שיטה למיצוקו של השוקולד ולהפיכתו לטבליות השוקולד המוכרות היום. בהמשך הומצאו באירופה שיטות לשיפורו ולשדרוגו.
בתחילת דרכו, במאה ה- 16 ואילך, היה השוקולד פינוק שרק עשירים ובני משפחות האצולה זכו לטעום ממנו. כמובן שמאז עבר השוקולד דרך ארוכה, וכיום כל דכפין יכול להרשות לעצמו מן המתוק, המתוק הזה. עם זאת, היו תקופות בהן אירופה סבלה ממחסור בשוקולד, כמו למשל בימי מלחמת העולם השנייה. האמריקאים כבשו את לב האוכלוסייה הצרפתית באמצעות חלוקת חטיפי שוקולד של חברת "הרשי", והיטלר לא יכול היה לעשות דבר בעניין, משום שבאותה תקופה חומרי הגלם ליצור השוקולד הגיעו רק מארצות טרופיות, כאלה שלא היו תחת השליטה הנאצית.
את משקה השוקולד גילו הכובשים הספרדים במקסיקו. מאז הגילוי, עברה תקופה עד שהשוקולד בגרסתו המוצקת הגיע לאירופה ומשם גם למערב. הצריכה המשמעותית של משקה השוקולד התחילה מאוחר יותר, באנגליה. ההתייחסות הראשונה לשוקולד במילון אוקספורד היא בשנת 1604. השוקולד המוצק מאידך חדר לאנגליה לא לפני שנת 1659.
כמו מזון רב שיובא לארצות העולם המתפתח מאירופה, גם השוקולד גרם לבלבול רב בקרב האנשים. זו הסיבה שירשנו את המילה קקאו (באנגלית COCOA) שהתבלבלה עם המילה אגוז קוקוס (באנגלית COCONUT). המילה המקורית היא קקאו ובאנגלית CACAO והכוונה היא לפולים אשר מהם מייצרים את השוקולד. בתחילת דרכו, היה השוקולד מאכל שרק העשירים והנמנים על משפחות האצולה זכו לטעום ממנו. כמובן, שמאז השוקולד עבר דרך ארוכה והיום גם ה"עניים" יכולים להרשות לעצמם את המתוק מתוק הזה.
מתי מביאים שוקולד ולמי? תמיד יפה ומכובד לתת שוקולד, כל עוד מקפידים על כמה כללים כפי שנפרט בהמשך.
השוקולד טוב הן כמתנה חברתית והן כמתנה עסקית.
חשוב לזכור, שגם מי שאינו מכור לשוקולד, תמיד ישמח לקבל אותו, כי בראש ובראשונה, שוקולד מעיד על התייחסות. חשבתי עליך, הבאתי לך משהו מתוק.
אז מה הכללים שצריך לזכור כשמביאים שוקולד?
• תמיד חשוב להביא שוקולד באיכות טובה. בהחלט אפשר ויפה להביא כמות קטנה של שוקולדים, בונבוניירה אישית או מספר פרלינים, אבל שיהיו הכי טובים שיש.
• אל תמחזר בונבוניירות שקיבלת ותעביר אותן הלאה. אתה עלול להביך את עצמך אם הבונבוניירה שקיבלת היא מסוג זול ופשוט (למי שממחזר מתנות אפילו מבלי לפתוח אותן, טיפ קטן - לעתים עלול להימצא בתוך המתנה פתק או ברכה שיסגירו אותך...). כמו כן, לשוקולד יש אורך חיים. מאוד לא מכובד להביא שוקולד ישן ו/או מקולקל.
• השוקולד מאוד מתאים לימי החורף, אבל פחות מתאים לימי הקיץ. אפשר להביא שוקולד בקיץ רק אם אתה נוסע למקום קרוב, ומוציא את השוקולד ממקום ממוזג ומביא אותו למקום ממוזג. אם אתה נוסע למקום רחוק, סיכוי סביר שהשוקולד יימס ואז, פשוט כדאי לחשוב על תשומת לב אחרת.
• חשוב להביא שוקולד או בונבוניירה באריזת מתנה יפה, המשלימה את תשומת הלב. כמו כל מתנה, האריזה מהווה חלק מאוד משמעותי ממנה. אריזה יפה אומרת "חשבתי עליך, השקעתי במתנה תשומת לב".
• אם אתה נוסע לחו"ל, יפה להביא שוקולד למארח או לאדם איתו אתה נפגש (אפילו בנסיבות עסקיות), אבל תמיד הקפד להביא שוקולד ישראלי. שוק השוקולד הישראלי מאוד התפתח בשנים האחרונות, ובהחלט אין להתבייש באיכותו של השוקולד הכחול-לבן.
• השוקולד מהווה גם פתרון טוב כמתנה כשחוזרים מחו"ל. לכל אותם אנשים שאתה מרגיש צורך להביא משהו, אבל מצד שני, אתה לא רוצה לבלות את הזמן בחו"ל בחיפוש אחר מתנות, תמיד יפה להביא שוקולד מהמדינה בה היית. נכון ששוקולד מחו"ל כבר אינו מהווה אטרקציה כמו בעבר, אבל העיקר שזה מעיד על תשומת לב ומחשבה. בכלל זה, נהדר להביא שוקולד לעמיתים לעבודה. בונבוניירה אחת בה אתה מכבד את כל המשרד תגרום לכולם הרגשה טובה.
יש כללים שגם מקבל השוקולד צריך להכיר?
בהחלט כן. כשמישהו מביא לך שוקולד, אתה תמיד פותח אותו בפניו, ומציע לו להתכבד בו. גם אם באו אליך כמה אורחים שהביאו שוקולד או בונבוניירות, פותחים את כולם, ומגיש אותם לאורחים.
טיפ חשוב: את השוקולד,רצוי לפתוח במטבח ולא בפני האורח/אורחים. יש מקריםשמצב השוקולד לא במיטבו, יכול להיות ישן, מקולקל או סתם בדרך במזג האויר החם שלנו היה לו חם מדי, נמס ונראה לא טוב. כשאתה פותח את השוקולד לא לעיני האורחים, אתה יכול להוציא את השוקולד באופן סלקטיבי.או במקרה הגרוע לא להגיש אותו, בלי להביך את האורח.
מאוד יפה להגיש שוקולד בסיום ארוחה, עם הקפה או התה. במקרה כזה, נכון יהיה להגיש שוקולד מובחר או פטיפורים. רצוי לא להגיש שוקולד עטוף בנייר. כשהשוקולד עטוף האורח אינו יודע מה נמצא בתוכו וכן, תמיד מתעוררת השאלה מה עושים עם הנייר.
האם מותר להביא שוקולד גם בעת אירוח עסקי?
בהחלט כן. אני אתן לך דוגמא. פנה אלי איש עסקים שעמד לפני נסיעה לחו"ל. אותו אדם מרבה לנסוע לחו"ל במהלך עסקיו, וכן הוא תמיד מקפיד להביא מתנה קטנה למארח. אלא, שבאותה נסיעה הוא אמור היה להגיע משדה התעופה היישר לפגישה רבת משתתפים. כמובן, שבמקרה כזה, לא נכון יהיה לתת מתנה רק למארח. מצד שני, חשוב להראות תשומת לב. יעצתי לו להביא איתו שוקולד מובחר, תוצרת הארץ, ולהגיש אותו בתחילת הישיבה. הוא אכן עשה כך וכשחזר לארץ, סיפר לי שהרעיון היה פשוט נפלא. הוא נכנס לישיבה, הוציא את השוקולד שהביא ופתח אותו על שולחן הישיבות, כך שכולם יתכבדו. לדבריו, אף אחד בחדר לא נותר אדיש למחווה שעשה, דבר ששבר את הקרח ואפשר להם להתחיל את פגישת העבודה, לא רק באווירה נעימה אלא גם עם התחלה מתוקה.
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ בע"מ