טלפון: 03-6913545


נימוסים טכנולוגיים סביב שולחן החג

נימוסים טכנולוגיים סביב שולחן החג

אין משיחין בסלולארי בזמן הארוחה - הפתרון למארחים האמיצים 

מאת: תמי לצוט ליבוביץ

ראש השנה ופסח הם החגים המרגשים והמיוחדים בשנה, עשירים בתחושות של התחלה והתרגשות, המשפחה הקרובה והרחוקה יותר מתכנסת  סביב  שולחנות חגיגיים מלאים כל טוב ועושר. חגים אלו מתקיימים .

 כבר אלפי שנים, אבל, שינוי משמעותי חל בשנים האחרונות, וכל שנה מתגבר. מה השינוי המשמעותי שחל עליו בעשור האחרון?

כמובן, הטכנולוגיה שנכנסה לחיינו!

סביב שולחן החג אין לנו רק תפוחים בדבש, מצות  ובני דודים שלא ראינו חודשיים אלא גם מכשירים סלולריים של אפל ואנדרויד וטאבלטים מכל הסוגים – ואיתם, מגיעות הסחות הדעת!

כיצד להתמודד עם הטלפונים הסלולריים והג'אדג'טים בארוחת ואווירת החג? אספתי עבורכם שאלות פופולאריות שחזרו על עצמן במהלך השנים האחרונות, שאלות שיכולות לענות גם לכם על דילמות טכנולוגיות סביב השולחן.

האם מקובל להזמין אורחים לחג בוואטסאפ?

אפליקציית הוואטסאפ היא היישום הפופולרי ביותר בישראל, ללא עוררין! על פיו יישק דבר, אפילו הזמנות לחתונה מגיעות בוואטסאפ בימינו! הקבוצות המשפחתיות הן חלק בלתי נפרד מהשיגרה וגם המעקב אחרי חבריה – ניתן לראות מתי קראתם את ההודעה בדיוק ולכן אין דרך להתחמק ממענה. כמעט כולם, מגדול עד קטן, מחוברים לוואטסאפ, אבל לא כולם וזה מה שחשוב לזכור  - אל תזניחו את האורחים המבוגרים או הפחות טכנולוגיים שלא מחוברים עם וואטסאפ לווריד, עבורם הזמנה כזו עלולה להתפרש כחצופה או מעליבה. אם יש לכם ספק שמישהו לא יראה את ההודעה או שלא קיבלתם אישור הגעה אלקטרוני, צלצלו כדי להזמין את האורח ותנו לו את ההרגשה שהוא חשוב ומשמעותי עבורכם.

מבחינת מענה להזמנה, דאגו לענות מהר ככל האפשר להודעה המזמינה באישור ובאמוג'י. אם אתם לא יכולים להגיע, כתבו למארח בהודעה פרטית כדי לא לפגום במורל וכדי לא לחשוף את סיבותייך האישיות מול כל הקבוצה.

חובה לכתוב למארחים הודעת תודה בוואטסאפ במוצאי החג, על מנת לחמם את ליבם של אלו שעבדו קשה למען תכנון,ארגון והכנת החג שלכם.

האם זה בסדר לבקש מהאורחים שלי להניח את המכשיר בצד או לכבות אותו בזמן הארוחה?

אין משיחין בסלולרי בשעת הסעודה! העובדה המפתיעה בשאלה הזו היא שרוב האנשים ששואלים אותה חושבים על אדם בעייתי אחד במשפחה שאף פעם לא מניח את הטלפון בצד ויוצר אי נעימות לכולם.

הפתרון הדיפלומטי הוא לבקש בעדינות מכולם כולל כולם לשים את הטלפון במצב שקט בזמן הארוחה. אם מישהו מחכה לשיחה מחו"ל, מאיש צבא או אדם שנבצר עליו לוותר על החג מסיבה זו אחרת, זו הסיבה היחידה שבגינה אפשר לוותר על הכלל המשפחתי! אך כאן האחריות היא על האורח, המארח הוא לא קורא מחשבות. יש  להכריז, לומר ולהסביר שאנו מחכים לשיחה מברצלונה מדניאל, או מהבת בצבא. כשתגיע השיחה יש לקום, להניח את המפית על הכיסא, לגשת לפינת החדר או לחדר הסמוך.

האם זה בסדר לתת לילדים לשחק משחקי וידאו בזמן הארוחה כדי שיהיו בשקט ליד האורחים?

התשובה היא פשוטה, ממש לא! זו לא הדרך להתמודד עם הילדים בארוחה, להיפך. ערבו אותם בתהליך, בתכנון הארוחה, בתכנון השולחן, ספרו להם על האורחים שעומדים לבוא או תנו להם אחריות מיוחדת. זו הזדמנות עבורם לקחת חלק באירוע חברתי מעבר למסכים השונים שממלאים את חייהם וזמנם. את התינוקות והפיצפונים נושיב בין ההורים, את שאר הילדים לפי הגילאים הענין והקרבה נושיב ביחד על מנת שיוכלו להחליף חוויות עם בני דודים ואחים ולייצר גם זכרונות משלהם.

האם זה בסדר לתת לבני הנוער לקום מהשולחן שהם מסיימים לאכול כדי לשחק במכשיר הסלולרי?

כמובן שלא – זו הזדמנות נהדרת עבורם להתאמן על כישורי השיחה שלהם, כישורים שדרושים לדור הצעיר שנמצא עמוק בתרבות הסמסים והפוסטים. עודדו אותם מראש לשתף סיפורים ופרטים על עצמם ולהכיר טוב יותר בני משפחה שהם לא פוגשים בשגרה.

האם זה בסדר לצלם ולהעלות תמונות למדיה החברתית בזמן הארוחה?

תמונות בפייסבוק ואינסטגרם משולחן החג הן חלק מהתענוג המשפחתי בימינו, רק חשוב לעשות זאת במידה. כמה כללים בסיסיים: אל תגרמו לאורחים שלכם לחייך שוב ושוב בזמן האכילה והארוחה, צלמו כמה תמונות בתחילת הארוחה – ברשות כמובן. ובכך סכמו את העניין עד לאחריה. בנוסף, תמיד שאלו לפני שאתם מעלים פוסטים למדיה חברתית – לא כולם רוצים להעלות את פרצופם לרשת! עם זאת – כדי לעבור את החג בשלום כדאי להימנע מתמונות כלליות של האורחים, יש אנשים מוזמנים שלא רוצים שיראו לאן בחרו להגיע, או חלילה תעליבו מישהו! לדוגמה: אם תעלו ותשבחו תמונה של המנה של דודה רחל, אל תשכחו גם את המנה של בת הדודה שהשקיעה....וכמובן, שאין לזה סוף! לכן, הדרך להימנע מהעניין היא להימנע מתמונות משפחתיות לחלוטין.

הפתרון לאמיצים שבינינו:

צרו פינה אלקטרונית משפחתית המיועדת למטרה הזו בדיוק: שולחן מהודר ליד השולחן הראשי בו ניתן להניח את המכשירים בזמן הארוחה, עם מספיק שקעים, שנאים ומטענים לסוגי מכשירים שונים ואפילו שלטים מלאי הומור עם הוראות משעשעות כמו : "אנא העבירו לרטט בזמן הארוחה", או "לכבוד החג, תנו למכשירים הסלולריים לנוח".

כאמור יש יוצאים מן הכלל, אלו שמחכים לשיחה מאהוב שלא נמצא בחג: בן משפחה מהצבא, מחו"ל וכו'. האורחים המצפים יכולים להניח את הטלפון על השולחן לימינם עד שתגיע השיחה המרגשת! אולי הההעדפה ועידוד זניחת המכשירים עלולה להרגיז את האורחים ברגע הראשון, אך בסיומו של ערב הם ירגישו נשכרים מערב של תקשורת מילולית והזדמנות לדבר עם חברים ובני משפחה ללא הסחות דעת.

בקיצור ולעניין:

 

                                                                    ©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ 

 

יש לכם  שאלות רלוונטיות לראש השנה? עוד שאלות לגבי נימוסי וכללי טכנולוגיה בחברה ובעסקים? אתם מוזמנים לבקר  במדור "שאל את תמי" או ללמוד עוד מהמאמרים והבלוג באתר!