תקנון וכללי הנימוס לשליחת פרחים בארץ ובעולם
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
אין מתחרה לפרחים מאז ומתמיד משמשים הפרחים כאמצעי סמלי וייחודי לביטוי רגשות, תקוות, ברכות, הוקרה וסימפטיה. הפרחים מסמלים הסכמה, חגיגה, תודה. לכאורה, נראה כי פרחים הם דבר מובן מאליו, שכן אפשר למצוא אותם בכל מקום: בצדי הדרכים, בגינות הבתים ואפילו – בעציצים המשרדיים. ובכל זאת, בניגוד למה שחושבים הציניקנים וחרדי הקלישאות, אין ספק כי עדיין לא נס לחם. עוד לא קם מתחרה ראוי לריח הפרחים וליופיים.
רבות סופר ונכתב על אודות סגולותיהם של הפרחים – החל מ"פרח לב הזהב", שידע לרפא מחלה נדירה וכלה בפרחי באך, שתמציותיהם יכולות להרגיע נפש סוערת, אך אין ספק שביטויים המרגש ביותר – כשמגישים אותם כמתנה. בין אם תשלחו פרחים כמחוות תודה מכל הלב, בין שתעניקו אותם כשי למארחת שבביתה אתם מתארחים לראשונה ובין שתרצו לשבח את המחותנים שלכם לעתיד – פרחים הם מתנה רצויה בכל מקום ובכל זמן, ובכוחם להביא קרן שמש ביום סגריר. אלא אם כן...אתם אלרגיים לפרחים!
על מנת להימנע מבלבול ומבוכה עלינו להכיר כמה נהגים בינלאומיים הקשורים לפרחים. נהגי הענקת הפרחים השתנו מאוד בימינו. לדוגמה, אין האישה צריכה להמתין עוד שגבר יקנה לה זר פרחים, ועם זאת, על הגברים לשנות את קו מחשבתם לפיהם פרחים מיועדים לאירועים מיוחדים בלבד. כיום הפרחים נשלחים כמחווה של אכפתיות, על מנת לעודד ולשמח.
אירועים ש"זועקים" פרחים:
אבל: ברוב הדתות מקובל לשלוח פרחים ללוויות (חוץ מהדת היהודית). מקובל גם לשלוח פרחים כמה שבועות לאחר המוות במטרה להסב תשומת לב "אנחנו חושבים עליכם".
ביקור חולים: הבאת פרחים לחולה זוהי מחווה מסורתית, אך יש לקחת בחשבון שהפרחים מטרתם לשמח והם באים כתוספת לחום אנושי ולדאגה כנה. חשוב לזכור כי אסור שיהיה זה זר ענק. פרח קטן סמלי מתקבל באותה הבנה ותודה. מטעמי רגישות ואלרגיה קיימת בבתי חולים רבים מדיניות שלפיה אין להכניס פרחים לשטחם.
אירוח: הפרחים מקובלים מאוד כשי המביע תשומת לב ותודה על אירוח נעים ומוצלח. אנשים אשר נמנעים מאוכל מתוק כגון שוקולד מטעמי בריאות ודיאטה יעריכו מאוד את ההתחשבות באורח חייהם ומכאן, את קבלת הפרחים כמתנה. כאן אדגיש שוב: אין צורך בזר שלם. גבעול אחד של פרח מיוחד (סחלב, לדוגמה), בהחלט ייתן מענה ראוי.
על המארח להניח את הפרח או את סידור הפרחים בשלמותו, במקום של כבוד הנראה לעין, לשביעות רצונם של האורחים, שטרחתם מוערכת.
יש להתחשב באנשים האלרגיים לפרחים או באלה שלא יכולים לסבול ריח של פרח מסוים על אף צורתו היפהפייה (הנרקיס, למשל). כאן באים לעזרתנו הפרחים המלאכותיים. זר של פרחים ממשי יכול להיות קישוט מקסים לחדר, אך חשוב לדעת: פרחים אלה חייבים להיות באיכות מעולה, ולעולם לא מפלסטיק.
התקנון המנומס לשליחת פרחים:
- תחילה עלינו להחליט אם שולחים זר (בוֶקה) או סידור פרחים. אין צורך להרשים בזר גדל מידות. זר מיוחד הוא זה שפרחיו מותאמים לסגנון הנבחר: כפרי, אלגנטי, ספורטיבי וכדומה.
- יש לקחת בחשבון את עומס העבודה בחנויות לקראת החגים.
- יש לצרף למשלוח הפרחים כרטיס ברכה כתוב בכתב יד.
- יש לשים דגש רב על עטיפה מתאימה ומכובדת.
- את הפרחים יש לשלוח תמיד לפני האירוע שמוזמנים אליו או אחריו כהודיה על אירוח נפלא. חשוב לשמור על התזמון הנכון, אחרת מטרת משלוח הפרחים עלולה להחטיא את המטרה ולשדר בדיוק את ההפך.
- בחגים, כשמוזמנים לארוחה חגיגית סביב שולחן, מומלץ לשלוח סידור פרחים לשולחן האוכל עצמו, לאחר התייעצות עם המארחת לגבי הצבע המתאים, גודל הסידור וגובהו. (קיימת אפשרות גם לקשט את השולחן ביותר מסידור אחד.)
- חשוב לוודא שהפרחים שאנו שולחים יהיו טריים, לא פתוחים מדי, וכמובן גם לא סגורים.
- על מנת להימנע ממצב שבו אנו מגיעים לאירוע ומתאכזבים מסידור הפרחים, מומלץ לראות את הסידור טרם שליחתו או לחילופין, לרכוש מחנות פרחים שאנו מכירים וסומכים עליה.
- בחנות שבה אנו נוהגים לרכוש פרחים דרך הטלפון, מומלץ להשאיר את כרטיס הביקור שלנו, כך שעובדי החנות יוכלו למלא אותם עבורנו בכל הזמנה.
- משמיתנו מגיעה לקצה רק לאחר קבלת אישור על הגעת הפרחים ליעדם. גם אם מקבל הפרחים אינו מתמצא בכללי הפרוטוקול שלפיהם עליו להתקשר ולהודות לשולח, לא נתקשר אליו בעצמנו על מנת לוודא זאת, אלא נבקש מחנות הפרחים לעשות זאת במקומנו (וזאת לאחר שהעובדים במקום יבדקו שהמשלוח אכן יצא והתקבל על סמך תעודות משלוח או מסרון).
טיפים פרחוניים:
- ראשית, יש לנפץ את המיתוס שהגודל הוא הקובע! גם זרים קטנים יכולים לרגש באותה המידה ולהותיר רושם חזק.
- כדאי ואף רצוי לצרף לזר הפרחים כרטיס ברכה הכתוב וחתום בכתב ידינו האישי.
- לאירוח חברתי בבית אין לבוא עם הפרחים ביד מכיוון שזה תופס את המארחים לא מוכנים ומאלץ אותם לחפש מקום מתאים ומכובד, אגרטל וכדומה. מכאן, שיש לשלוח את הפרחים לפני האירוע או למחרת בצירוף מכתב תודה.
- יש שיאמרו כי פרחים הם מתנה נדושה וחסרת ייחוד, אך כיום תעשיית הפרחים מאפשרת לנו מגוון אפשרויות לתוספת של מגע אישי. אריזות דקורטיביות, פרחים נדירים או אביזרי קישוט משווים ליופיים הטבעי של הזרים נופך יוקרתי ומיוחד.
- פרחים נותרו מתנה קלאסית לכל אירוע ובכל עונה. נתינתם מבטיחה העברת המסר, שחושבים עליכם עכשיו.
- בעסקים אמנם מקובל יותר לשלוח עציצים, אך יפה לשלוח את הפרחים בכלי עם לוגו החברה או באגרטל מיוחד, מתנה הנשארת גם לאחר שהפרחים נובלים.
- תופתעו לגלות עד כמה מתנות פרחים שיוגשו במחשבה ובטעם טוב יוכלו לפתוח את דלת ההצלחה והכבוד עבורכם.
- מחוות שאנו אוהבים:
- אורח שזוכר את סוג הפרחים האהוב עלינו ומביא לנו אותם.
- אדם מיוחד אשר שולח פרחים ללא סיבה מוכתבת.
אפשר לשלוח פרחים כמעט בכל הזדמנות – כשיש סיבה מוצדקת וגם ללא כל סיבה.
פרחים בעולם
- יפן וסין: אין מקובל לשלוח פרחים כלל, על אחת כמה וכמה אין לשלוח כריזנטמות לבנות - לצבע הלבן קונוטציה של מוות.
- פרואנים, מקסיקנים ואירנים: לפרחים צהובים קונוטציה שלילית.
- אירופה: ברוב מדינות אירופה נהוג להביא פרחים כשמוזמנים לאירוח ביתי, אולם יש להימנע מלהביא ורדים אדומים, שנתפסים כבעלי קונוטציה רומנטית. כמו כן נהוג להגיש מספר בלתי זוגי של פרחים, אולם יש להימנע מהמספר .13
- צרפת, איטליה לוקסמבורג: אין להביא כריזנטמות (בעלות קונוטציה של מוות). מספר הפרחים צריך להיות אי-זוגי למעט המספר 12.
- פולין: מקובל להביא למארחת פרחים, גם אם זה ביקור קצר ולא אירוח של ממש.
- ספרד: אפשר להביא כול פרח למעט כריזנטמות ודליות (בעלות קונוטציה של מוות).
- מצרים: מקובל להביא פרחים למארח, אולם תמיד יש להקפיד להגיש אותם בשתי הידיים. יש להיזהר מעטיפה בצבע ירוק, שהוא הצבע הקדוש באסלאם.
- טנזניה: נהוג לתת מתנות כשהאורח עוזב את המדינה, אך לעולם אין לתת פרחים.
- אירן: מקובל להביא פרחים או עציצים.
לקוח מתוך הספר:
נימוסים בעידן העכשווי
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
לרכישת המהדורה הדיגיטאלית לרכישת המהדורה המודפסת
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ