המדריך הבסיסי להכרת הסושי והסשימי
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
לכבוד יום הסושי הבינלאומי, מאכל יפני שהפך להיות פופולרי בהרבה מאד ארצות ומאד חזק פה בישראל. כמה כללים ששוה להכיר בבואנו לאכול מאכלים מיוחדים אלו. מאכלים עם היסטוריה, עם חוקים וכללים שאנו חייבים לדעת על מנת לא להעליב את המטבח היפני והשף שעומד בראשו. פה הכלל ברומא התנהג כרומאי תופס מקום רציני ומכובד.כך שחשוב ללמוד ולעשות שיעורי בית לפני כניסתנו למסעדה יפנית.
אלו הם סוגי הסושי הבסיסיים ושמותיהם שחשוב לדעת:
- סושי: מאכל יפני המורכב מאורז ומחומץ ומשלב דג נא או מעושן, אצות מאכל וירקות.
- סשימי: רצועות דקות של דג נא.
- מאקי (מאקי סושי): הסושי המוכר ביותר: אצה, מלפפון, אורז וירקות, מגולגלים כרולדה וחתוכים לפרוסות.
- ניגירי )ניגירי סושי): אורז דחוס שמונחת עליו רצועת דג נא.
- קונוס/טמאקי (טמאקי סושי): אצה מיובשת ומגולגלת כחרוט, ממולאת באורז ובדג כלשהו (מנה זו נאכלת בידיים ולא במקלות אכילה).
חשוב לדעת:
- הדגים במטבח היפני הם: סלמון, טונה ומקרל.
- פירות הים הם: דיונון, תמנון, שרימפס וקיפודי ים.
- האורז: עגול ודביק.
- נירי: אצת ים (צמח מים) מתורבתת.
עם קבלת המנות אנו מקבלים ערכת תיבול:
- רוטב סויה
- ווסאבי:חזרת יפנית
- גי'נגר - גארי: זנגוויל כבוש. שמטרתו לנקות את החך בין סוג מנה אחת לשניה.( תפקיד נוסף לגינגר, לטבול אותו בעזרת הצופסיקס בקערית הקטנה של הסויה והואסאבי, ולהטיב את הסושי במקום לטבול אותו בצלוחית)
אכילת סושי בעזרת מקלות - chopstics
שלב 1: מזגו רוטב סויה והוסיפו מעט ווסאבי לצלוחית אישית. אולחילופין, להניח מעט וואסאבי על הסושי בצידו האחד, ולטבול מעט את הצד השני בצלוחית הסויה
שלב 2: אחזו את הסושי בעזרת המקלות וטבלו ברוטב.
שלב 3: יש לאכול את כל הסושי בפעם אחת ולא בנגיסות, במידת האפשר.
שלב 4: מומלץ לרענן את הטעם בפה עם חתיכת ג'ינג'ר מוחמץ.
מקלות אכילה ((Chopsticks – לתרגל "על יבש"
בשנים האחרונות נפוצות יותר ויותר ארוחות בסגנון סיני או תאילנדי. במקביל, ניתן לראות יותר אנשים ששולטים בצ'ופ-סטיקס, אותם שני מקלונים דקיקים המשמשים לאכילת מזון מסוג זה, אך ישנם גם כאלה שעושים את צעדיהם הראשונים בתחום זה. אם אתם נמנים על הסוג האחרון, אל תתרגלו ישר "על רטוב". אוכל שניתז ועף לכל הכיוונים לא משרת את כללי הנימוס. תרגלו את אחיזת המקלונים בבית. באירוע הרשמי השתמשו בסכו"ם, כמו כולם.
אז איך אוחזים אותם?
את המקלות אוחזים תמיד בצִדם העבה, ואוכלים בצִדם הדק.
שלב 1: אחזו צ'ופסטיק אחד בין האגודל לאצבע האמצעית. אחזו אותו באופן כזה שיונח על קצה האצבע האמצעית ומרכז כרית האגודל תאחוז בו באופן יציב. אסור שצ'ופסטיק זה ייגע באצבע המורה.
שלב 2: מקמו את הצ'ופסטיק השני בין האגודל והאצבע המורה. צ'ופסטיק זה אמור להיות משוחרר כדי שתוכלו להזיזו בקלות.
שלב 3: ודאו ששני הצ'ופסטיקס מקבילים זה לזה.
שלב 4: ודאו שהצ'ופסטיק הראשון אינו זז ממקומו, והשני הוא שבתנועה ותופס את המזון
ולסיום, לאלו מאתנו שלא מסתדרים עם הצאפסטיקס, ובכל אופן אוהבים מאד את הסושי יש אפשרות לאכול ביד. אין אפשרות ומאד לא מקובל לבקש סכין ומזלג.
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ