טלפון: 03-6913545


פורט - לגימה טובה ומתוקה

פורט - לגימה טובה ומתוקה

פורט - לגימה טובה ומתוקה  

מאת: תמי לנצוט ליבוביץ

"I Swear to give my support to the Confraria and to continue Fighting for the Honor of Port wine"

בספטמבר שנה שעברה השתתפתי בכנס השנתי הבינלאומי של מסדר אבירי הגריל בפורטו שבפורטוגל. שלושה ימים של אירועים סביב יין הפורט  סיורים בכרמים, בבציר, ביקבים וטעימות אין סופיות של סוגי הפורט השונים. חוויה ולמידה מרתקת, שבסופה הוכתרתי עם כל חברי המסדר מסדר אבירי הגריל) שהשתתפו בכנס, בטקס מסורתי ומיוחד לחברה בארגון הפורט : Confraria de port wine' '

יין פורט הוא יין מועשר/ מחוזק (תוספת ברנדי לגפנים הסחוטים, המעלה את אחוז האלכוהול ל 20%)  יין הפורט מיוצר בפורטוגל, בעמק דורו, אזור הררי וחם., הנמצא בפרובינציות הצפוניות של פורטוגל עם גישה נוחה לים. הפורט ששמו על שם העיר פורטו, זהו בדרך כלל יין אדום ומתוק, המוגש לעתים קרובות כיין קינוח, אם כי הוא מגיע גם בזנים יבשים, יבשים למחצה ולבנים. יין פורט חייב להיות מיוצר לפי כללים מסורתיים, ייחודיים ונוקשים על מנת לדעת שאכן אתם שותים יין פורט העומד בתקן חפשו את החותמת:  " do Porto Garanti" "Vinho

מעט היסטוריה :

ההיסטוריה של הפורט הולכת עמה אלפי שנים אחורה לתקופת הרומאים לפני הספירה שיש עדויות שהם היו הראשונים לגדל גפנים בדורו.הפורט נעשה פופולרי לראשונה במאה ה -17 על ידי הבריטים שהתחילו לשתות פורט כתוצאה מהסכם סחר בין אנגליה לפורטוגל שהעניק לסוחרי שתי המדינות רשות לגור ולסחור במדינה האחרת הפורטוגלים הכירו לבריטים את הפורט.

שלושה סוגי פורט העיקריים"

(קיימים גם Ruby Reserve  ו/או Special Reserve   סוגי פורט שהתיישנו כמה שנים טובות).

(מפורסם מאד הוא :Port Fine Tawny  – צבעו ענבר או אדום בהיר, פורט זה הוא קליל יותר ארומות של וניל ופרות יבשים מבית סנדמאןן )

 

כוסות ההגשה:

כוס הגשה ליינות פורט קטנה יותר מכוס יין רגילה וכמות היין שיש למזוג היא כמחצית הכוס ונפח של כ-85 סמ"ק (3 Oz.) הוא מנת הגשה מקובלת. מומלץ להגיש את הפורט מעט קריר.

 וינטז' פורט יוגש בדומה ליין אדום בטמפרטורה של 16-18 מעלות, יינות פורט אחרים עדיף להגיש מעט קרירים יותר (14 מעלות).

התאמת מזון ליין הפורט

בשל עושר הטעמים החזקים והמתוקים יש להתאים מאכלים עשירי טעם  כמו גבינות מתובלות או גבינות כחולות, קינוחי שוקולד או קרמל ואפילו אגוזים קלויים ומומלחים,

הערה: בארץ יש לנו יינות מחוזקים המיוצרים בסגנון פורט, טובים לאוהבי הסגנון. אך זכרו, שעל מנת לדעת ששותים יין פורט העומד  בתקן חפשו את החותמת:

   "Vinho do Porto Garanti"

 

 בקיץ החם נחמד להגיש את הפורט ( רובי או לבן) עם קוביית קרח, טוניק (כאפשרות) ופלח קליפת לימון.

 

 

כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ©