טלפון: 03-6913545


Buna - טקס הקפה האתיופי

Buna - טקס הקפה האתיופי

Buna טקס הקפה האתיופי

מאת: תמי לנצוט ליבוביץ

בּוּנָה  (Buna) הוא שם הקפה המסורתי בחברה האתיופית, ומוגש כחלק מהכנסת אורחים. הקפה זוכה למקום של כבוד בתרבות האתיופית ונחשב למקור לגאווה לאומית. באתיופיה מתקיים טקס קפה מסורתי ה'בונה' שמהווה בילוי חברתי ושכולל את כל המשפחה. לטקס זה שלבים ברורים וחוקים לא כתובים, כך שהוא נחשב לחוויה חברתית טעימה ומכובדת. (בית אתיופי שאינו מקיים את הטקס כהלכתו נחשב לבית עני ודל שאינו מכניס אורחים)

זן הקפה הפופולארי הגדל באתיופיה הוא הערביקה -  Arabicaהזוכה למקום כבוד באתיופיה ארץ מוצאו. זן קפה זה  עשיר וארומטי, מתאפיין בטעם מעודן ומתוק יחסית, במרירות עדינה, בארומה מתוקה של יסמין ויש בו פחות קפאין.

האגדה מספרת: שהקפה התגלה ע"י רועה צאן אתיופי במקרה – הוא פשוט גילה שהכבשים שלו הופכות לנמרצות במיוחד לאחר אכילת פירות הקפה. לכן בהתחלה בכלל לא הכינו מהעצים קפה אלא מזון יבש שהיה מקור אנרגיה זמין לנזירים. רק ב-1603 דיווח האירופאי פדרו פאיש שהוגש לו משקה ייחודי בשם קפה. זה כמובן קרה באתיופיה והקפה הוגש לו ע"י לא אחר מאשר קיסר אתיופיה בכבודו ובעצמו.

 

טקס הכנת הקפה:

הטקס מנוהל ע"י אם המשפחה הלבושה בבגדים המסורתיים. זמן הכנת הקפה אורך כחצי שעה .

שלב א' – שוטפים וקולים את פולי הקפה (על גחלים לוהטות), ומגישים אותם לשולחן  ומחכים שיתקררו – יש להנות מהריח

 שלב ב' – כתישה וטחינת הקפה ובאמצעות עלי ומכתש בכלי חרס מיוחד.

שלב ג' – מוסיפים את הקפה לקנקן המים הרתוחים (ג'בנה)  המוכנים מראש ומבשלים אותו

שלב ד' –מבשלים ומוסיפים קטורת

שלב ההגשה: מזיגה לספלונים (נקראים באמהרית פנג'ל). 3 ספלונים לכל אורח, שלשה סיבובים זה לאחר זה תוך כדי ברכה.

סרטון

טקס הקפה לרוב מלווה בכיבוד שנקרא "בונה קורס", פופקורן, גרגרי חיטה מעורבים בגרגרי חומוס ולחם אתיופי בשם דאבו.

הידעתם? נימוסים סביב טקס קפה הבונה האתיופי

 

©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ