
נוהגי הזמנה, מזיגה ואחיזה של גביע היין
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
- בתפריט היינות מופיעים המשקאות בשמם ובשם היצרן או היבואן. כן מופיעים ארץ הייצור והמחיר. אורח או אורחת הכבוד, המתכבדים בבחירת היין לארוחה, יעשו עם עצמם חסד גדול אם - בהנחה שאינם מומחים בנושא - יעבירו את הכבוד בחזרה למארח, בתוספת הערה כנה, כמו למשל: אני מעדיף שאתה תחליט. אם לא נענו, מוטב שיבחרו את היין לפי מחירו, לא את היקר ולא את הזול שבהם.
- מארח שאינו מתמצא בנושא היין יכול בהחלט להיעזר במלצר המשקאות לפני הארוחה או במהלכה.
- מלצר המשקאות חוזר מדי פעם לשולחן ועם התרוקנות הכוסות - ממלא אותן.
- אם פתחתם בקבוק חדש - נהוג להחליף את הכוס בכוס נקייה. אם עדיין נותר יין בכוס, אין מוזגים תוספת לאותה כוס.
- באותו אופן, אם ברצונכם לטעום יין מסוג אחר, בקשו להחליף את הכוס. לעולם אין לשתות יין אדום בכוס שהכילה קודם יין לבן, ולהפך.
- מארח שמגיש לאורחיו יין נדיר או מובחר במיוחד ישהה את מזיגתו עד למנה העיקרית. יין כזה, הנמזג לרוב במנות קצובות, ממתין לתגובה הולמת מצד האורחים.
נוהגי מזיגה, הגשה ואחיזה של הכוס
- תמיד מגישים יין מהקל אל הכבד ומהיבש אל המתוק.
- כאשר מסובים ארבעה עד חמישה בני אדם פותחים בקבוק אחד ומציבים אותו בסמוך לבעל הבית. הוא ימזוג מן הבקבוק לגביעי הנוכחים. כאשר מדובר בקבוצה גדולה יותר של אורחים פותחים שני בקבוקים יחד, ואת הבקבוק השני מציבים בסמוך לבעלת הבית, אשר תמזוג לכוסות אלה הקרובים אליה ליד השולחן.
- מוזגים יין בכמות של למעלה מחצי כוס ולמטה משלושת רבעי הכוס. הכמות: כחמישית מבקבוק יין רגיל. עושים זאת כדי להותיר די מקום בכוס לאוויר - המאפשר ליין לנשום ולהיפתח.
- את הכוס אוחזים תמיד ברגלית ולא בגביע עצמו.
- קיימת טכניקה חדשה, שלפיה אוחזים ברגלית, כאשר הזרת תומכת באחורי הרגלית, להנפה קלה יותר. אף פעם אין מניפים את הזרת למעלה תוך כדי שתייה
מה עומד מאחורי המושג סומלייה?
סומלייה הוא תואר אקדמי בתחום היין, המכשיר לטעום ולהכיר אלפי יינות שונים, לדעת להתאים את היין הנכון לאדם הנכון וברגע הנכון ולדעת גם ליצור את החוויה הנכונה ללקוח - כזו שתוסיף להנאה מהארוחה - שהרי את הארוחה אנחנו אוכלים לא רק עם חוש הטעם אלא עם כל חמשת החושים. אמצעי מקובל נוסף לזיהוי הסומלייה מגולם בסיכת אשכול הזהב ובצלוחית מתכת שטוחה, רקועה ומבריקה על צווארו. הסומלייה אחראי על בחירת יינות המסעדה, רכישתם, הובלתם למרתף, אחסונם וקטלוגם הוא קובע את תפריט היינות, מתמחר ומעדכן אותו, בהתאם לבצירים ולכן הסומלייה הוא איש מפתח בכל אירוע מכובד, ובכל מסיבה או חגיגה.
בסוף הארוחה
- בארוחה עסקית חשוב מאוד שתכבדו את זמנכם, כמו גם את זמנו של עמיתכם. אין מקום למשוך את הארוחה ולסטות לנושאים שלא הוגדרו בסדר היום.
- לסיום הארוחה סכמו את עיקרי הדברים שהוחלפו ביניכם וכן החליטו על המשך הפעילות של כל אחד מן הצדדים.
- עודדו את עמיתכם להזמין קינוח, ואם הוא אכן מזמין - עשו כמוהו.
אם האורח מסתפק בקפה, ותרו גם אתם על קינוח והצטרפו אליו לקפה בלבד
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ