טלפון: 03-6913545


אומנות האירוח

אומנות האירוח

אומנות האירוח
תמי לנצוט ליבוביץ
תאריך: 15.5.2009

רק נמעטים יחידי סגולה ומיוחדים, מצליחים  להתייחס לאירוח בקור רוח ובאדישות. לעומת זאת, רובנו נכנסים למצב של לחץ רק עם איזכור המילה אירוח, ומיד מרגישים צורך להיכנס לעמדה של התגוננות. התופעה אינה מקרית ואינה חדשה, ולמעשה, החלה בימי קדם, וכבר אז התייחסו לנושא האירוח בחשיבות ובטקסיות רבה.

באותם ימים רחוקים, נועדו כללי האירוח בראש ובראשונה לגבי זרים, מתוך מחשבה שהמארחים של היום הם האורחים של מחר וגם הם יזדקקו להכנסת אורחים ולהגנה ביום מן הימים.

כבר אז, ממש כמו בימינו אנו, אדם נחשב למארח טוב אם הוא ידע להעניק לאורחו את ההרגשה שהוא חשוב לו ולכן לא חסך מעצמו כל מאמץ, וכל זאת, במטרה להנעים לו את שהותו עד כמה שניתן.

בכדי להיות מארחים טובים ולהיחשב שכאלו, אין צורך בפיות טובות או בקסמים. כל שדרוש הוא לשנות את נקודת ההתייחסות ולראות את האירוח לא כדבר מחייב שנועד להרשים את הסביבה, אלא כאירוע שנועד להנעים את שהותו של האורח. אחרי הכל, הצלחת האירוח אינה נמדדת בשעות ההכנה שהקדישו המארחים במטבח לקראת האירוח וכן לא בטיב הארוחה שיצאה מתחת ידיהם. מה שהופך את האירוח למוצלח או לא הוא בסופו של דבר האווירה הכללית שנוצרה, אופי השיחה שהתפתחה, העניין שנוצר והרגשתם של האורחים (האם הרגישו נינוחים או לא). ולכן, כל שנדרש בכדי להפוך אירוח למוצלח הוא התארגנות נכונה מבעוד מועד, הרבה דמיון, חשיבה הגיונית ושמירה על ראש פתוח. צריך לדאוג ולחשוב מראש על כל הפרטים הקטנים ולא להניח דברים, קטנים כגדולים, ליד המקרה.

ההתארגנות צריכה להתחיל בהתייחסות לשאלה למה בכלל אנו מקיימים את האירוח. רק לאחר שנענה על שאלה זו נוכל להגדיר את אופי האירוח וסגנונו ולהחליט מיהם האנשים שיוזמנו אליו.

היום קיימת נטייה להמעיט באירוח, אולם עדיין ישנן סיבות רבות המצדיקות אירוח - סיבות רשמיות ועסקיות, חגים ואירועים משפחתיים, שינויים שעברנו וברצוננו לציין אותם (דירה חדשה, עבודה חדשה וכולי), הרצון להכיר אנשים חדשים או אולי סתם משום שהגיע תורינו לארח. לכל אחת מן הסיבות הנ"ל ישנו סגנון אירוח מתאים.

סגנונות אירוח :

מסיבת קוקטייל - מתאימה לאירוח עסקי ומחייבת תשומת לב למפגש בין האורחים ולתנועה שלהם במקום שבו מתקיים האירוע.

ארוחת ערב רשמית - כולם מסובים סביב השולחן. יש להקדיש מחשבה לסדר הישיבה ולכך שכל האורחים ירגישו נינוחים, זה לצד זה.

מסיבת מזנון - חשוב לדאוג לגישה נוחה לאזור בו ממוקמים השולחנות.

מסיבת תה - מומלצת לאירוח מצומצם ואינטימי.

מסיבת יום הולדת של הילד - כדאי להכין מראש מקומות ישיבה נוחים למבוגרים המלווים את הילדים וכן לדאוג לשטח משחק חופשי לילדים.

הרכב האורחים:
לאחר שהחלטנו על סגנון האירוח, יש להקדיש מחשבה להרכב האנשים שייטלו חלק באירוע. הרכב האנשים הוא זה שלמעשה קובע את הצלחת האירוח. ערבוב נכון של אנשים ימנע מצבים (מוכרים וכאובים) של תחושת מבוכה.

המפגש יהיה מעניין יותר אם נערבב חברים ותיקים לצד מכרים חדשים, צעירים עם מבוגרים, נשואים עם פנויים, משפחה משני הצדדים, עובדים זוטרים עם בכירים וכולי. ערבוב שכזה ייצור באופן טבעי תחושת סקרנות ועניין, אשר יובילו לשיחה מעניינת וקולחת.

כמו כן, חשוב לצפות מראש בעיות העלולות להתעורר בפן האנושי ולמצוא להן פתרונות מבעוד מועד. בכלל זה, אם ידוע על אורחים ששומרים על תפריט מסוים - צמחוני, כשר וכולי, אזי יש להיערך בהתאם וכן למצוא פתרונות למעשנים, ילדים פעלתנים במיוחד וכולי. אם צופים מראש בעיה עם אדם מסוים, ולא מוצאים לה פתרון, יש להוציאו מרשימת האורחים מבלי לחוש על כך רגשי אשמה. החלטה זו היא לטובת כולם.

הזמנות לאירוע:
את ההזמנות לאירוע, בכתב או בעל פה, יש למסור מבעוד מועד, על מנת לאפשר היערכות לאירוע, הן מצד המארח והן מצד האורחים. אם ההזמנה מתבצעת בעל פה, חשוב לערוך רשימת מעקב, מי אישר את השתתפותו, מי ביקש תזכורת וכולי. אם ההזמנה נשלחת בכתב, רצוי להוסיף ספח אישור השתתפות. כך ניתן יהיה לעקוב אחר מספר המשתתפים באירוע.

פרטי האירוח
לאחר שהחלטנו על כל מרכיבי האירוח הכלליים, יש להתמקד בפרטי האירוח, קטנים ככל שיהיו. בכלל זה יש להתייחס לתקציב (לקבוע תקציב ולעמוד בו), תאריך, זמן, מקום, תפריט, רשימת קניות, עריכת השולחן (צבע המפות, כלי הגשה וכולי), פרחים, תאורה ומוזיקה.

אם האירוח מתקיים בבית, יש להקדיש תשומת לב לאזורי הבית שבהם ישהו האורחים:
• מטבח - צריך להיות נקי ומסודר לפני האירוח. כדאי להכין על השיש את מגשי האוכל, כלי אוכל חלופיים, מקום לפינוי שיירים ופינה למתנות.
• אזור האירוח - בין אם זה הסלון, המרפסת או החצר, צריך להיות אזור אירוח מוכן לקראת האורחים ובכלל זה - מקומות ישיבה מספיקים (ונוחים), קישוטים, פרחים, מאפרות וכולי. השולחן צריך להיות ערוך ומקושט בהתאם למספר האורחים ולאופי הארוחה.

המארחים
לאחר שהכל מוכן ומאורגן לקראת האירוח, תפקידה של המארחת לא נגמר. התפקוד כמארחת הוא בעל השפעה רבה על תפיסת האירוח וכיצד הוא ייחרט בעיני האורחים.

כמארחים, יש להקפיד על הנקודות הבאות:

הכנת "שיעורי בית" - פרטים על האורחים - שמות, מקצוע, מקום מגורים, תחביבים וכולי.

• לבישת בגד חגיגי אך נוח.

• עריכת היכרות בין האורחים - בדרך חברתית ונעימה, כך שכל אורח יחוש בנוח.

• שליטה על השיחה - תוך זהירות שלא להשתלט על השיחה, אלא רק לנווט אותה. יש להימנע מנושאים רגישים כמו פוליטיקה, רכילות או נושאים שרק חלק מהאורחים מתמצא בהם.

• ערנות - גם אם ישנה תחושה שהערב נעים ונוח, יש לשים לב לאורחים שנראים שאינם מרגישים בנוח וכן לאורחים שמשתלטים על השיחה.

• שפת גוף - המארחת צריכה לשדר באמצעות שפת הגוף שלה הרגשה של נינוחות, כשהדבר בא לידי ביטוי בחיוך חם, מפגשי עיניים, עמידה זקופה.

לסיכום, הצלחת האירוע תלויה בצורה משמעותית במארחת, בדרך בה היא מתכוננת לקראתו והתנהגותה במהלכו.

 

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ