פרוטוקול עריכת השולחן
תמי לנצוט ליבוביץ
בארוחה מהנה – האוכל הטעים הינו מרכיב חשוב בהחלט. אולם ארוחה מהנה לא נמדדת אך ורק בטיב האוכל. ומה הכוונה? כשזה נוגע לארוחה טובה – מזון טעים יוכל להיות מוערך רק כשהוא מוגש בצורה אטרקטיבית, המסובים לשולחן נהניפ ממראה עיניים וישובים נוח, לא צפוף מדי ולצידם חבריהם הטובים.
סביב השולחן אנו משתמשים בכל חמשת החושים הקיימים אצלנו.ראיה, מבט, שמיעה, ריח וכמובן הטעם. אם אחד מהחושים לא מקבל את המקום המגיע לו – הדבר פוגם באיכות הארוחה.
אנו משתמשים בעינינו כדי לראות את הצבעים והצורות של השולחן ושל הכלים. מה שאנו רואים – מגרה אותנו גם לטעום. הניחוחות השונים מגבירים את התיאבון. באוזנינו אנו שומעים את השיחה סביב השולחן ואת רחש הסכו"ם. אנו חשים בידינו את הכוס הקרירה או כאשר אנו בוצעים פיסת לחם חמימה. וכמובן, חוש הטעם הסוגר את המעגל.
עריכת השולחן
אין דבר נהדר יותר משולחן ערוך יפה על מנת לתת תחושת אירוח נעימה. סכמת צבעים בכחול למשל, (או כל צבע שעליו מחליטים המארחים) מכיוון שזה הצבע האהוב על המארחת, זר פרחים, לפעמים אפילו פרח בודד, כולם יעבירו את אותו המסר: "לשבת ליד שולחן זה – זו חוויה". כמובן, הניחוחות העולים מן המטבח מעוררים אף הם את התיאבון. אולם, הארוחה מתחילה כאשר האנשים מתיישבים במקומותיהם ורואים את אשר לפניהם. יש לתכנן את עריכת השולחן כפי שמתכננים את התפריט המזון.
ישנם אנשים שחושבים שכל עוד הכל נקי ומסודר – אין חשיבות למיקום הכלים על השולחן. אין זה נכון. לנוהל יש שתי סיבות: הראשונה – הגיונית – המזלג של המנה הראשונה למשל, יהיה הראשון מבחוץ. שנית, יש משהו מיוחד בסגנון ובמסורת. אין זה אומר שאתם שמרנים – אלא רק שאכפת לכם. זה הכל.
שולחן ערוך כהלכה אומר שיש לפחות 3 פריטי סכו"ם על השולחן או 6 ויותר. הכל תלוי ברוח הארוחה, סוג האירוע, המזון ושעת היום. רשמיות הארוחה תלויה בסידור השולחן. אולם לא משנה מהו סוג הארוחה, הכלל הוא אחד: הכלים ערוכים לפי סדר השימוש בהם (מבחוץ פנימה).
• אם משתמשים בכלים חד פעמיים – יש תמיד להחזיק רזרבות בצד. הם נוטים להישבר בקלות.
• צלחות הסלט יכולות לשמש גם כצלחות למנה אחרונה. אם מספר האנשים לא גדול, יש לשטוף אותם במהירות בין הארוחות כך שיהיו מוכנות למנה האחרונה.
• קעריות מרק באות בשתי צורות: קערית למרק צח, בדרך כלל עם "אזניות" בשני הצדדים וצלחת פחות עמוקה, קטנה עם קערית.
• אפשר להתייחס לסידור הכלים והשימוש בהם כמו אל פני שעון. ידיות הסכו"ם הן ידי השעון והצלחת – פני השעון. שיטה זו הופכת את כל העניין לפשוט ביותר.
• מפיות: החוק היחיד השולט כאן הוא – שיהיו נקיות ונעימות לעין. הן יכולות להיות מונחות במקומות שונים, משמאל לצלחת עם המזלג מעליהן או לצידן, פורחים בתוך כוס המים או מקופלים יפה ומונחים על הצלחת.
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ