טלפון: 03-6913545


זיעה, תדמית ונימוסים

זיעה, תדמית ונימוסים

זיעה, תדמית ונימוסים – המלחמה בריח
תמי לנצוט ליבוביץ
 

מגיע הקיץ, החום, הלחות הכבדה, תוצר הלוואי של מצב זה הוא הזיעה. הגוף שלנו מזיע כל הזמן כי עליו לאייד נוזלים וחומרי פסולת, לקרר ולאוורר. מניעת הזעה מנוגדת לטבע ומסוכנת. באחד הסרטים שראיתי לפני שנים, 'גולדפינגר'  ציפו אדם בזהב. מכיוון שלא יכול היה להזיע, עלה חום גופו ואבריו הפנימיים נכבו אנושות. מסקנה: חייבים להזיע, והרבה!

מבחינה ביולוגית בזמן הפרשת הזיעה, קיימות בקטריות ומיקרואורגניזם הנמצאים מעל פני העור המפרקים את הזיעה. תוצר הלוואי של פירוק זה הוא הריח הפחות נעים. 

לא רק כתוצאה מחום פועלות בלוטות הזיעה. יש עוד הרבה סיבות נוספות. הבלוטות המפרישות את הזיעה מורכבת מחומרים שונים בהתאם למצבים שונים. הן פועלות כאשר אנו מתרגשים, מתביישים, אוכלים מאכלים חריפים מתובלים, תבלינים הנמצאים במזון שאנו אוכלים מוצאים את דרכם אל מחוץ לגוף דרך בלוטות הזיעה, (תרופות גם כן)

בימי קדם,  מחקרים הוכיחו שנשים נמשכו לגברים בשל ריח גופם השונה מריחן. האבחנה התת-מודעת של הנשים בריחם של הגברים, גרמה להן להתחבר אל הגברים המתאימים להן והתוצאה הייתה ילד מוצלח מבחינה ביולוגית. כמו כן הוכח, שריחו של הגבר משפיע לטובה על מחזוריות האישה, הפריון והסימפטומים של עונת המעבר.

כמה עובדות בעידן המודרני 

ריח לא נעים דוחה קירבת אנשים אחד מהשני, פוגם בתקשורת הבינאישית היות ובדרך כלל אותו אדם המריח פחות טוב לא מודע לנושא. אנו נתקלים במצבים אלו בלימודים (גיל ההתבגרות מתאפיין בהזעה הורמונאלית המלווה בריח חריף), בעבודה, בחברה ובזוגיות.
• ככל שהאדם חשוב לנו יותר, מצד אחד אנו סובלים מצד שני, רוצים לתקן את המצב ואנו חייבים להעיר וכמובן בעדינות ובנחישות.

 

נשאלת השאלה איך להעיר לאדם (אם בכלל)

 

כמה עובדות על דאודורנט:

דאודורנט לא עוצר את הפרשת הזיעה.
• יש להניחו על עור נקי ויבש.
• הריח הוא תוצר לוואי של פירוק הזיעה.
• תפקיד הדאודורנט לספוח את הריח בלבד. במידה ודאודורנט לא סופח את הריח יש לבדוק אצל רופא עור את סיבת הריח: חיידק, תזונה או הורמונים. ולריחות מסוג זה יש טיפול תרופתי.

קיימים שני סוגי דאודורנטים: מונעי זיעה וסופחי ריח הזיעה.

הדאודורנטים סופחים את הריח. הם עשויים מכימיקלים הנלחמים בתוצר הפירוק של הלחות ע"י הבקטריות שהוא הריח.בדרך כלל הם גם בעלי ניחוח כתוספת ליכולת הספיחה של  חומר הדאודוראנט. אם כי ניתן לרכוש דאודורנטים נטולי ניחוח.
מונעי הזיעה לעומתם, סותמים ומכווצים את נקבוביות העור (אנטי פרספירנטים) ואינן נותנות לזיעה לצאת. אם הזיעה מכתימה את חולצתכם, זהו התכשיר עבורכם.

 

להלן כמה עצות להתמודדות במהירות וביעילות:

תגובה מהירה: אם אתם חשים בריח גוף לא נעים – טפלו בבעיה מייד. לאחר מספר שניות חוש הריח שלנו אינו מרגיש ומתרגל לריחות. זכרו שבושם או דאודורנט לא יכסו על הריח לאחר שהוא כבר קיים.

בחירה בסבון נכון: לדאודורנטים אין סיכוי לפעול על גוף לא נקי. לעתים סבון רגיל אינו מספיק. ישנם סבונים המכילים תכשירים למלחמה בבקטריה ובריח, אלו ישמידו את החיידקים הניזונים מהזיעה שגורמים לריח הלא נעים.

ניקיון הבגדים: אתם מתרחצים, משתמשים בדאודורנט ואז זורקים על עצמכם את הטי שירט שעדיין נודף ממנה ריח עמום של זיעה. הבד משמר ריחות. אם הבגדים יצאו מהכביסה, ועדיין נושאים ריחות של בושם, זיעה וכולי - החליפו אבקת כביסה. אבקות ונוזלי כביסה נטולי ניחוח יפחיתו את עומס הריחות על בגדיכם.

נסו להימנע מאוכל בעל ריח חזק: אם האוכל שלכם מריח חזק – גם אתם תריחו כך. למשל שום. נכון, השום טוב למערכת החיסונית, אבל הוא עלול להיות הסיבה לריח שאתם מדיפים ביום שלמחרת. הריח האופף את המטבח ימצא את דרכו לעורכם. הדבר נכון גם לגבי דגים, אבקת קארי וכמון. נסו להימנע ממאכלים אלו למספר ימים ובדקו את עורכם.

עור מגורה ואלרגיות: למרות כל מאמציכם, עורכם מגורה ואדום. מספר סוגי עור אינם מתאימים למרכיבים בדאודורנטים ומונעי הזיעה. לאלו, השתמשו בתכשירים היפו-אלרגיים ונטולי ניחוח.

 

בתרבות היפנית, אסתטיקה, ניקיון וריחות הם פרמטרים קדושים. אין פלא שהם אלו שהמציאו את המכשיר החדש  Tanita er-100  המודד את ריח הגוף  ב 10 שניות. ריח זיעה חזק, או לחילופין עודף בושם מתקשר למושג Loose Face  - הלבנת פנים. בכל אופן, איך מעירים לאדם בקיץ החם והלח שלנו. לתכנית נקסט בא התארחתי בפינה מה מסגר של דרור גלוברמן בקשת צפו:

https://www.youtube.com/watch?v=Hl64hc41sdI&t=45s

 

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ