טלפון: 03-6913545


נימוסים וחיות מחמד

נימוסים וחיות מחמד

נימוסים וחיות מחמד
תמי לנצוט ליבוביץ
תאריך: 10.12.11

בני אדם בעולם מתחלקים לשתי קבוצות כאשר מדובר בגישה ורגש לבעלי חיים (ההתייחסות במאמר זה הוא לחיות מחמד). אלו שמגדלים את חיות המחמד כבני המשפחה ברגש חם, אוהב ודואג, לעומתם הקבוצה שאינה חיה בשלום עם בעלי חיים ו"לא מבינים" איך מגדלים חיות אלו בבית. ובין שתי קבוצות אלו נמצאים אותם אנשים שאוהבים מאד חיות אך לא יכולים להרשות לעצמם מכל סיבה שהיא (כלכלית, בריאותית, דתית) לגדל חיות מחמד בבית.

מעט היסטוריה: לאורך ההיסטוריה היו מגדלים חיות לצורכי עבודה ושמירה, חיות מחמד לא היו קיימות כלל. בימי הביניים אף הקצינו ובמידה ואדם היה מגלה יחס חיבה ואהבה כלפי בעל חיים היו מחשידים ומרשיעים (בעיקר את הנשים) בכישוף. כלבי הצייד שירתו את האצולה במסעות הצייד החברתיים וגם שם לא התייחסו לכלב הצייד ברגש אלא בסיפוק צרכיו הבסיסיים.

יוצאת מן הכלל הייתה חצר המלכות הבריטית, שבה כלב שעבר הסבה מכלב צייד לחיית מחמד אומץ על ידי האצולה והוא ה"קבלייר קינג צ'ארלס", הקרוי על שם המלך צ'ארלס השני שחי במאה ה-17 ואומץ על ידו, והפך לחלק מנוף המלוכה. עם הזמן חיות המחמד למיניהן הפכו לסמל סטטוס.

במחצית השנייה של המאה ה-19 החלו בני המעמד הבינוני העירוני לגדל כלבים וחתולים כחיות מחמד והתחביב התפשט לשכבות אמידות פחות.

בעבר הרחוק מאוד הייתה תקופה שחיות המחמד הורשו להישאר אך ורק בגינות או בחצרות של הבתים, כיום אנו מוצאים אותם בכל מקום: בתוך ביתנו, לפעמים בתיקי הבחורות (פריס הילטון כבר אמרנו?), לא פעם ראינו אותם על השטיח האדום ובתכניות האירוח והריאליטי למיניהן.

החנויות הראשונות לחיות מחמד וצרכיהם הופיעו בשנות השמונים של המאה ה-19 בפריז ומזון כלבים מסחרי יבש הופיע בחנויות ב- 1920. שוק האביזרים והבגדים לחיות המחמד הפך לתעשייה של ממש. כיום ניתן למצוא חנויות ובוטיקים רבים שמוכרים בין השאר: סווטשרטים, תיקים, מעילים, שמלות, ביגוד לגורים, ביגוד חתן-כלה לכלבים, ואקססוריז מכל הסוגים, הצבעים והמינים.

לכבוד יום חיות המחמד הבינלאומי שחל ב- 10.12.11, להלן עשרת הדברות שכדאי לדעת:

1. קבלת אורחים – חיית המחמד שלכם היא אוצר ועל זה אין ויכוח, אך יכול מאוד להיות שאנשים שבאים אליכם הביתה מפחדים או אלרגיים לחיות. לכן, לפני הביקור דאגו לאסוף את כל השערות מהבית ולאורר אותו לפני בוא האורחים. במידה והכלב שלכם נוטה לקפוץ משמחה על האורחים, הודיעו למוזמנים שיש לכם כלב (במידה וזה הביקור הראשון שלהם אצלכם) ושאלו אותם אם הם לא מפחדים או אלרגיים לחיות מחמד. במידה וכן, השאירו את הכלב בחדר אחר. אותם הנוהגים חלים גם לגבי הסעת אנשים במכונית יחד עם הכלב שלכם.

2. להתארח עם הכלב – כשקיבלתם הזמנה לאירוח בבית חברים, משפחה מכרים או עמיתים לעבודה וברצונכם להגיע עם הכלב שלכם – וודאו מראש עם המארחים שזה אכן מקובל עליהם ושהם מסכימים לכך. מובן מאליו לא קיים בשום מקרה ושיחת טלפון קטנה – תוכל לפתור את המצב.

3. חיות מחמד בעבודה – ישנם אנשים שקשורים לכלבים שלהם בצורה אובססיבית כמעט וישנן חברות רבות המאפשרות לבעלי הכלבים להגיע לעבודה עם הכלב היות והוכח על פי מחקרים שהתועלת, התפוקה והמוטיבציה של העובדים עולה כאשר הכלב נמצא ליד בעליו.

4. סידור לחיות המחמד בזמן נסיעה – אם יש לכם חברים קרובים או משפחה שישמחו לארח את הכלב בזמן היעדרותכם – מעולה! במידה ולא – ישנם פנסיונים מיוחדים לכלבים, אך כדאי מאוד לעשות סקר לפני שבוחרים את הפנסיון הרלוונטי עבורכם. יש להביא את הכלב לפנסיון נקי ומטופח, ולדאוג לציוד מספיק עבור הכלב (גם אם הפנסיון מבטיח לדאוג לכל צרכיו). ישנה אופציה נוספת, כיום בתי מלון מסוימים מרשים להכניס אליהם כלבים ויש להם את כל הציוד הנדרש עבורם בזמן שאתם מטיילים. שווה לברר על אופציה כזו במלון שבו תשהו.

5. כלבים בטיסות – יותר ויותר אנשים טסים לחו"ל עם חיות המחמד שלהם. הסטטיסטיקה מראה שהמספר נמצא בעלייה מתמדת. כיום עלות ההוצאה לטוס עם חיית המחמד יכולה לנוע בין 50$ ל-800$, כשעל עלות זו יש להוסיף את הכלוב. באחריות הנוסע לבדוק האם ניתן להכניס בעלי חיים למדינת היעד ולהציג עוד לפני הטיסה את כל האישורים הנדרשים. קיימות מדינות כגון בריטניה – בהן חל איסור להכניס בעלי חיים. בשדה התעופה על בעל הכלב יש להציג תעודת חיסונים עדכנית.

6. ניקיון אחרי הכלב – אין שום תירוץ למה שלא תנקו אחר הכלב שלכם ברחוב. כיום מטילים קנסות על בעלי כלבים שלא מנקים אחרי הכלב שלהם. במקומות ציבוריים רבים ישנם עמדות לשקיות לבעלי הכלבים (לכל מקרה עדיף שתסתובבו עם שקית משלכם). במידה והכלב מתלכלך מבוץ או מכל דבר אחר ברחוב- החזיקו אתכם ביד בקבוק מים על מנת שתוכלו לשטוף את הכלב כבר ברחוב.

7. טיולים בחיק הטבע – כל הכלבים אוהבים טבע לכן אין להשאיר אותם בבית לזמן רב. לרדת עם הכלב פעמיים ביום ממש לא עושה את העבודה. השקיעו את סופי השבוע לטיולים עם הכלב, יש לו אנרגיה רבה שהוא חייב להוציא – אין כמו ריצה, תרגילי חפירה או כל פעולה אחרת שתנעם לכלב. ישנו פתגם האומר: "חיית מחמד משועממת יכולה להיות רעה עד העצם".

8. שליטה על הכלב – בעלי כלבים רבים חשים בטחון רב בכלב שלהם וחושבים שיש באפשרותם לצפות כל מהלך שיקרה. בתוך ביתכם – אתם רשאים לעשות ככל העולה על רוחכם, במקומות ציבוריים – יש לקשור את הכלב עם רצועה ולא להסיר אותה עד הגעתכם הביתה. כך תהיו בשליטה מלאה. אתם אולי יכולים לצפות את התנהגות הכלב שלכם, אך אין לכם מושג מיהו הכלב שמטייל לידכם ברחוב. כבדו את הזולת ודאגו להשאיר את הכלב לידכם.

9. למדו את הכלב פקודות – פקודות כגון: "שב", "בוא", "קום", "הישאר" ועוד, לא מספיקות. שעות העבודה שתשקיעו בחיית המחמד יבואו לידי ביטוי בטווח הארוך. כל חיית מחמד צריכה תשומת לב וככל שתלמדו ותאלפו אותה יותר, הרווח יהיה כולו שלכם. כך גם יהיה לכם קל יותר להשתלט על הכלב שלכם בקרבת כלבים אחרים. הרגלים רעים יש לשנות מיד ולעקוב אחריהם, חשוב ביותר לתת חיזוקים ברגע שקורה שיפור. זכרו – חיית המחמד היא יצור חי שדורש השקעה, זמן ומאמץ.

10. מיתוסים שונים – ישנם מיתוסים שונים הקשורים בכלבים שהגיע הזמן להפריך. אנשים רבים חושבים שכל כלב שמכשכש בזנב הוא ידידותי – אך זה לא תמיד נכון, קורה שאנשים ננשכים על ידי כלבים כי הם נוטים לחשוב כך. כמו כן, אנשים נוטים לחשוב שבטוח יותר ומסוכן פחות להיות ליד כלבים קטנים מאשר ליד כלבים גדולים – מה שלא בהכרח נכון אלא דווקא ההיפך לעתים הוא הנכון. בנוסף, אנשים ניגשים ומלטפים כלבים או חתולים מבלי לשאול רשות את בעליהם – זכרו שגם לכלבים (בדיוק כמו לבני אדם) יש מרחב אישי שצריך לשמור עליו ולכבד אותו. לכן תמיד בקשו רשות ללטף או לשחק עם הכלב מבעליו לפני שתתנפלו עליו בחיבוקים.

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ