טלפון: 03-6913545


נימוסי חורף בעידן העכשווי

נימוסי חורף בעידן העכשווי

מאת: תמי לנצוט ליבוביץ


בעידן העכשווי, יותר מכל עונות החורף שעברו,  אנו צריכים לאמץ את חוקי הנימוס וההתחשבות, ההקפדה והשמירה על עצמנו ועל הסביבה. כל הצטננות קלה, שיעול או חום נמוך שבדרך כלל ייחסנו למעברי עונות, למזג האוויר הקר מצטרפים הנגיפים, "הוריאנטים",הנגיפים העקשנים והלא "ידידותים",של נגיף הקורונה  לחיינו היום יומיים. 

"חורף. צריך ללבוש מעיל כל החורף. וגשם מטפטף על העורף, חורף, וקר.." / יואל לרנר. כמו שגידי גוב שר וכמו שכולנו יודעים, לחורף חוקים משלו. יש לו מזג אוויר משלו, מלתחה משלו, מחלות משלו שבשנתיים האחרונות  נוסף הוירוס, וירוס הקורונה לסוגיו ,ומכשולים ששמורים רק לו. הנה כמה טיפים איך לעבור את החורף בשלום ובבריאות. .

מחלות ותופעות לוואי

החורף הוא עונת המחלות. וירוסים וחיידקים ממלאים את האוויר הקר ונשאפים אל דרכי הנשימה שלנו, נאבקים במנגנוני החיסון שלנו ובתרופות שאנחנו לוקחים ומובילים אותנו אל המיטה. התהליך הזה מלווה בכל מיני נקודות תורפה, למשל:

• "וורקוהוליות" היא תופעה מושרשת, אולם גישת הסיביליטי מחייבת אדם חולה להישאר בבית כשהוא חולה. אחרת הוא מסכן את סביבתו בהדבקה ונוהג בחוסר התחשבות. הנימוס מחייב אדם חולה להישאר בבית, להודיע טלפונית על מחלתו ולהדריך בצורה מסודרת את העובדים האחרים במה שיש לעשות.טיפ מנומס זה היה נכון עד היום, אך בעידן רגיש זה נשמור כפל כפליים ונדאג גם לשלילת נגיף הקורונה. ברור שאנו לא ניקח על אחריותינו לסגור את מקום העבודה ולהכניס את כל העובדים והקולגות שלנו לבידוד. כך שמה שהיה מנומס עד היום ומתחשב בזולת, היום הפך לחוק בסיסי חד משמעותי.

• מצד שני, אדם מנוזל לא יכול להסתגר בבית, אחרת הוא עלול למצוא את עצמו בסגר כל העונה. נזלת היא אחת מתופעות הלוואי החורפיות המציקות ביותר והצורך לקנח את האף באופן שוטף ולהתמודד עם תגובות דחייה מצד אחרים הוא עניין שכיח. אפשר להתמודד עימו בכמה דרכים: לעבור לחדר השני במקרים של קינוח אף ממושך; אם אין אפשרות כזו, נסו לפחות לפנות לצד אחר; הקפידו על מלאי מספיק של טישו , מסכות, ועל שקית לאפסן לאחר השימוש, יש להדגיש כי בשום אופן אין להשאיר טישו משומש במאפרה, על השולחן או על הצלחת במסעדה או בפח ההצמוד לשולחן העבודה במשרד.

• לגבי אלה המושכים באפם במקום לקנח – אכן יש בכך משהו מרתיע. אפשר לומר בעדינות שפשוט לא בריא למשוך פנימה את הנזלת ולהציע טישו. אם נקלעתם בעצמכם למצב של חוסר (יש לכם נזלת ואין לכם טישו בהישג יד), אני ממליצה לסור לשירותים הקרובים ולהצטייד בנייר טואלט.

• כשמתעטשים, יש להפנות את הפנים לשרוול ולא לחסות את הפה עם היד.נכון, היום שעות רבות אנו עוטים מסכה, אך היא לא מהווה תחליף לכללים אלו. למעשה נכון יותר להוציא מיד טישו או מטפחת אף – תתפלאו, הרטרו לא פסח על הממחטות המיתולוגיות. "פה על השרוול" הוא נוהג שכדאי לאמץ בלא מעט סיטואציות נוספות כמו שיעול, שיהוק ופיהוק.

• הנימוס מחייב, בכל התעטשות, להטות את הפנים לשרוול. למלמל סליחה מתחת לשפה ולתרץ כי מדובר בקדחת השחת או אלרגיה.היום אפשר להוסיף : זו לא קורונה, נבדקתי (עם אכן זה נכון). ה*סיביליטי שמאחורי הנימוס מבקשת להרגיע את הסביבה. התעטשתם? אנשים סביבכם בלחץ שהם עלולים להידבק? נסו למתן את סף החרדה. לפי אותו היגיון, והנה אני שוברת מיתוס – האנשים הללו לא אמורים להשיב "לבריאות". הסיביליטי כאן אומרת שהעיטוש הביך אתכם מספיק ועדיף להתעלם ממנו.

• כשחולים, חשוב להימנע מלנשק אנשים בריאים.זה שהתגעגעתם לא אומר שהם צריכים להידבק. אם מישהו עושה לכם את זה, פשוט תגידו ישירות ש"אין מתנשקין בזמן המחלה", או משהו דומה. השתמשו באותו הסבר גם כשאדם חולה מבקש לשוחח בסלולארי שלכם, להצית סיגריה שלו בסיגריה שלכם או לחשוף אתכם להידבקות בכל דרך אחרת.

• באותו אופן שבו אתם מתנהגים כשאתם חולים, התייחסו אל ילדיכם. לא מעט הורים נקלעים למצוקה כשילדיהם חולים ומביאים אותם לגן למרות המחלה בטיעונים מסוג "הילד מעט מצונן". זהו חוסר התחשבות, זה לא נעים לילד החולה ומזיק לכל ילדי הגן, שלא לדבר על חוסר נימוס.

נימוסי חורף בכבישים

• על הנהגים להצטייד במלא תשומת לב לאנשים העומדים על המדרכות, בתחנות האוטובוסים, במעברי החצייה. תמיד עדיף לתת להם לעבור במהירות לפנינו, שהרי דקה נוספת בתוך המכונית לא תגרום שום נזק, בעוד שאותה דקה מחוץ למכונית עשויה להרטיב את הולך הרגל עד לשד עצמותיו.

• כשלפנינו שלוליות, יש להאט את המהירות, גם אם אנו ממהרים או רגילים לנסוע מהר. אין דבר יותר מכעיס מנהג שהרטיב את כל בגדיכם בגלל חוסר התחשבות.

שנינו יחד תחת מטריה אחת

• אין להיכנס למשרד, בית או חנות עם מטריה רטובה. בחנויות בחו"ל מקבלים ניילון כדי לעטוף את המטריה הרטובה, בארץ פשוט השאירו אותה בחוץ.

• בימי גשם דאגו למקום בו יוכלו האורחים, העובדים או הלקוחות להשאיר בנוחות את המטריות.

• כשאתם נוסעים במונית או באוטובוס ביום גשם, הצטיידו בשקית שתוכלו להכניס אליה את המטריה הרטובה, במקום להרטיב את כל המושבים.

• לא כל האנשים ההולכים על המדרכה הם בגובה אחיד. לגבוהים יותר יש בעיה קשה והיא הפציעות ואי הנוחות מבעלי המטריות הפתוחות הנמוכים יותר. אמנם יורד גשם חזק, הרוח מעיפה את המטריה והמחשבה היחידה באותם רגעים היא לאחוז את המטריה בצורה כזו ובזווית מסוימת שלא להירטב מצד אחד, ושהמטריה לא תעוף מצד שני. אך דבר חשוב מתחום הנימוס: שימו לב לסובבים אתכם, אל תגרמו להם סבל מיותר.השנה, עידן הקורונה חיזק נימוס בסיסי , חיזק את המודעות לשמור על המרחק כך ששמירה על הבריאות, היא גם הבסיס לנימוס שמזכירה: אמור לכבד את המרחב האישי של כל אחד מאיתנו. לפעמים, הנגיף הקטן והאכזרי עשה משהו טוב לתחום.

ארון החורף

חורף הוא העונה האלגנטית בישראל. כשהטמפרטורות יורדות ורוחות מתחילות לנשב, זה סימן שבא הזמן להתלבש כמו שצריך. אפשר לראות את זה גם בחלונות הראווה. באתרי האינטרנט השונים, האופנה החורפית בדרך כלל נמנעת מצבעוניות צעקנית ומעדיפה צבעים כהים ושילובים הרמוניים, בדים איכותיים וגזרות שיושבות טוב על הגוף גם כשמתווספים לו כמה קילוגרמים.

הבגדים שאתם לובשים משדרים את אותם מסרים גם בחורף. כשאתם מתלבטים בין מכנסי עור ומגפיים לז'קט וחולצת צווארון, אתם צריכים לשאול את עצמכם לא רק מה נראה עליכם יותר טוב, אלא גם אם אתם רוצים להיראות סקסיים או לבושים לעסקים.

מרכיב משמעותי לא פחות מהסגנון הוא הצבע. צבעים הם קודם כל פסיכולוגיה, ובין כחול שמשדר תחושת סמכות ואמינות, לאדום שמשדר אנרגיה ומיניות, יש הבדל של שמים וארץ.

חוץ ממסרים, יש גם פרקטיקה. היום, כשרוב מקומות הבילוי והעבודה מחוממים ולחלק גדול יש חניונים תת קרקעיים או סמוכים, אין טעם בלבוש שכבות או בבדים עבים ומגושמים. מספיקים מטריה ועליונית מעל לביגוד שהחלטתם ללבוש.

ועוד כמה טיפים:

• לפני שאתם נכנסים למקום העיפו מבט בנעליים. ודאו שאין עליהן בוץ או כתמים שזקוקים לניגוב ותמיד הצטיידו בטישו.

• אם המעיל שלכם רטוב, וגם אם לא, שאלו עם כניסתכם היכן להניח אותו. מעילים תופסים מקום רב ולרוב יעדיף המארח, בין אם זה במשרד, בבית או במסעדה, להקצות להם מקום מיוחד.

• שמרו במכונית בגדים להחלפה. זה טיפ שטוב לא רק לחורף, כי אף פעם אתם לא יודעים מתי תיתקלו בשפריץ של מכונית, בפעילות שתותיר אתכם מיוזעים או בביס סורר של פלאפל.

היגיינה בחורף

אנשים מסוימים נוהגים להמעיט במקלחות בעונה הגשומה, מתוך מחשבה שהם מזיעים פחות, מתלכלכים פחות ולכן אולי שומרים על ריח גוף נעים במשך כמה ימים. למרות שיש אומות שלמות שמצדדות בהרגל המגונה הזה, גם בחורף יש לדבוק במקלחת יומית. יותר מזה: יש לנו סופסוף הזדמנות לאמבטיה, שהיא אחד הפינוקים השמורים לחורף, וממש לא מומלץ לוותר עליה. זוהי הזדמנות לפנק את העור בשמנים ארומאטיים, בעיסויים למיניהם ובאדים שפותחים את הנקבוביות ומחדשים את התאים.

*סיביליטי: המילה-Civility תרבות אזרחית, נגזרת מהמילה הלטיניות Civitas, שמשמעה "עיר", "אזרחות" ו"קהילה", וכן מהמילים האנגליות Civilized ו - Civilization שמשמען "תרבות" ו"תרבותיות". המשמעות הבסיסית ביותר של המילה Civility היא: להיות חלק מהמשפחה האנושית, על כל המשתמע מכך. בדיוק כשם שישנם חוקי מוסר והתנהגות המאפשרים אחווה ושלווה במשפחה, כך קיימים חוקי ה-Civility שמאפשרים לנו לחיות בשלום בתוך החברה האנושית.

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ