טיפים מנומסים לשמירה על שכנות טובה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
סביבת החיים ואיכות החיים מושפעים לעתים קרובות מיחסים בין-אישיים בין השכנים. לא די בכך שגרים בבניין יפה ומטופח או בקוטג' נחמד. אם קיימים יחסים גרועים בין השכנים ואתם סובלים מהטרדות, רעש, לכלוך וכו', הרי שהתחושה הכללית אינה נעימה.
לא סתם קיימת האמרה הכול כך נכונה "משפחה ושכנים לא בוחרים", ואכן, רבים האנשים שחווים את הבעיה הזו על בשרם בחיי היום-יום. אכן, השכנות כרוכה בבעיות טכניות, לעתים אובייקטיביות, אולם אם נעצור רגע ונחשוב, הרי שמדובר ביחסי אנוש, שאנו יכולים לקבוע אם יהיו נעימים או שמא נאפשר להם להעכיר את איכות החיים שלנו.
המפתח ליחסי שכנות טובים – כמו כל יחסי אנוש טובים – ליצור תקשורת נעימה. את זה ניתן לעשות בצורה הטבעית והנעימה ביותר בעזרת שמירה על נימוסים והליכות בסיסיים, כשבראש ובראשונה, חשוב לזכור: יש לכבד כל אדם באשר הוא, על אמונותיו, הרגליו ודרך חייו.
להלן כמה טיפים שיכולים לסייע לשמירה על שכנות טובה:
שכנים חדשים
אם הגיעו שכנים חדשים לבניין שלכם, יפה יהיה אם תיכנסו לומר שלום. אינכם צריכים להביא אתכם שום דבר, פשוט היכנסו, הציגו את עצמכם, ספרו באיזו דירה אתם גרים וכו'. בהחלט אפשר בהזדמנות זו להזמין את השכנים החדשים לקפה אצלכם. בעבר, היה מקובל שהשכנים הוותיקים נכנסו לאלה החדשים מיד עם הגיעם, הציגו את עצמם, הציעו עזרה, סיפקו אינפורמציה על השכונה, על השכנים, אודות חנויות באזור ועוד. כיום, הנוהג הזה כבר כמעט שאינו קיים, וחבל, אבל זה אומר שגם השכנים החדשים הם אלה שיכולים להיכנס אל הוותיקים ולהציג את עצמם.
שכנים מלכלכים
אם החצר המשותפת שלכם מלאה בפסולת, ואתם חושבים שאתם יודעים מי מהשכנים אחראי לכך, אל תפנו ישר בהאשמות. פנו אליהם, דברו איתם על הבעיה והתייעצו איתם כיצד ניתן לפתור אותה. אם הם אכן האחראיים על הלכלוך, סביר להניח שאחרי השיחה הזאת, הם יחדלו לזרוק אשפה מהחלון. כנ"ל לגבי כביסה מטפטפת ממעל.
"אפשר רק כוס סוכר?"
כולם מכירים את השכנים שבאים כל הזמן ללוות דברים, החל בכוס סוכר וכלה לכלי עבודה. אם אינכם רוצים בכך, זו זכותכם המלאה, אבל דאגו לסרב בנימוס ובאדיבות. כמו כן, רצוי לצרף לסירוב תירוץ (הגיוני!) למשל, "אני בדיוק משתמש בכלי הזה..." או "מצטער, כבר הבטחתי את המכשיר לבתי לסוף השבוע הזה..." עם הזמן, כאשר הסירוב שלכם יהיה עקבי, השכנים יבינו שאינכם מעוניינים להלוות ויפסיקו לבקש.
אם יש לכם שכנה שמלווה ואינה מחזירה, בפעם הבאה שהיא תיכנס ללוות משהו, פשוט ציינו מתי תזדקקו למוצר חזרה. סביר להניח שכך השכנה לא תעז שלא להחזיר את מה שלוותה.
התחשבות בזולת
הכלל החשוב ביותר ביחסי שכנים הוא התחשבות בזולת. אם תקפידו לשמור על שני הכללים העיקריים – לא להפריע ולא להתערב, יחסי השכנות יהיו טובים ונעימים יותר לכל הצדדים. כמו שאתם אינכם אוהבים לשמוע את השכנים מתווכחים ורבים ביניהם, כך חשוב שתזכרו כי גם הם אינם אוהבים לשמוע את מריבותיכם. שמרו על ווליום הגיוני בדירתכם.
שכנים מרעישים
חשוב לזכור שישנם רעשים שלא ניתן למנוע כגון בכי של תינוקות, נביחה של כלבים וכדומה. נכון, אלה רעשים שניתן וכדאי לנסות ולרכך, באמצעות סגירת חלון או אילוף חיות המחמד, אבל עדיין, לא ניתן לצפות לשקט מוחלט, ויש לקבל הפרעות מסוימות בהבנה.
אם השכנים שומעים טלוויזיה או מוסיקה בקול רם, פשוט היכנסו אליהם ובקשו מהם להנמיך את הרעש בשעות מסוימות או באופן כללי. אם השכן אינו מקבל את הערתכם וממשיך בשלו, אתם בהחלט יכולים לפנות אליהם שוב ולומר להם שאם לא יגלו יותר התחשבות, תיאלצו לפנות לגורם מוסמך כלשהו כמו מנהל הבניין, "האגודה לתרבות הדיור", וכדומה. אבל תחילה שאלו את השכן המפריע איך הוא מציע לפתור את הבעיה, ואת האיום שִמרו תמיד כמוצא אחרון.
חשוב לזכור שלעתים מה שנראה לנו כרעש סביר, מתקבל כאפקט חזק בהרבה אצל השכנים שגרים מתחתינו. לכן, אם אנשים גרים מתחתכם, גלו התחשבות ונסו להפחית בקולות כמו צעדי ריצה של ילדים בבית כשהם עם נעליים מרעישות, עוצמת המוסיקה ועוד.
דתיים-חילוניים
אם אתם גרים בבניין שדרים בו חילוניים ודתיים בכפיפה אחת, חשוב מאוד שכל אחד מן הצדדים יגלה התחשבות בצד השני ויכבד את אורח חייו. בראש ובראשונה, יש להימנע מלעשות "דווקא", זה לא מוביל לכלום, פרט למריבות.
אם אתם יודעים שהשכן הדתי שלכם יורד מוקדם בשבת בבוקר לבית הכנסת, השתדלו שלא לשטוף את האוטו שלכם בדיוק באותה שעה. באותה מידה, אם אתם דתיים והשכן החילוני שלכם משתזף במרפסת או צובע רהיטים, אל תעירו על כך, כל עוד הוא לא פוגע בפרטיות שלכם. כבדו את דרך חייו.
שקט משפצים
אם אחד מהשכנים שלכם משפץ את דירתו, יהיה נחמד אם תציעו את עזרתכם הצנועה. אם אין לשכנים קו טלפון, הציעו להשתמש בטלפון שלכם, הציעו כוס קפה (גם לשכנים וגם לפועלים) , עזרו במתן אינפורמציה אם צריך, וכו'.
מסיבות ושמחות
כשאתם מחליטים לערוך מסיבה בבית, אל תניחו כמובן מאליו שלשכנים זה לא מפריע. לפני המסיבה, תלו בחדר המדרגות פתק שמודיע על מועד המסיבה, והתנצלו מראש על הרעש. כמו כן, נוסף על הפתק, יפה יהיה אם תעברו בין הדירות ותודיעו על המסיבה באופן אישי לכל אחד ואחת מן הדיירים. כשגרים בבית פרטי, באזור של בתים פרטיים, יש לחלק לבתים הקרובים הודעה על המסיבה או לספר על כך לכל בית, באופן אישי. כאשר עורכים מסיבה או אירוע כלשהו, בהחלט אין חובה להזמין את כל דיירי הבניין. אם מדובר באירוע כגון בר מצווה או חתונה, אפשר בהחלט להזמין את כל דיירי הבית להרמת כוסית אשר תתקיים בדירה הפרטית או באולם הכניסה לבניין, אם הוא מאפשר זאת.
כאשר אחד הדיירים עורך מסיבה או הרמת כוסית, יפה יהיה אם כל דיירי הבית יקנו מתנה צנועה במשותף.
לפעמים זה קצת יותר עצוב
אם לאחד השכנים קרה אסון, והוא תלה מודעת אבל בחדר המדרגות, חשוב שהשכנים ייטלו חלק באבל ויגלו התחשבות. בזמן השבעה יש לבטל מסיבות שתוכננו, וכן כדאי להתחשב ולא להשמיע מוסיקה בקול רם.
בתום השבעה, אם הדייר האבל לא הוריד את מודעת האבל, יפה יהיה אם האחראי על ועד הבית יוריד את המודעה ויחזיר אותה למשפחה האבלה (ולא יזרוק לפח על דעת עצמו). בצורה כזו, המודעה תוסר באופן מכובד לפני שפגעי הזמן ומזג האוויר יעשו זאת.
אנשי התחזוקה של הבניין
ברוב בנייני המגורים ישנם עובדי תחזוקה, החל מהגנן וכלה במנקה המדרגות. ברבים מהבתים כיום ישנו גם שוער הניצב בכניסה לבניין במהלך כל שעות היממה. חשוב מאוד להתייחס גם לעובדים הללו, ולא לקחת אותם כמובנים מאליהם, כשקופים. פנו לעובד בשמו, אמרו לו שלום, שאלו לשלומו והודו לו על עבודה טובה שעשה. ביום קר אפשר להציע כוס קפה וביום קיץ – כוס משקה קר.
לקראת חגים מרכזיים כגון פסח וראש השנה, יפה יהיה אם דיירי הבניין יתארגנו ויקנו לאותו עובד מתנה משותפת. אם הבניין אינו מתארגן לכך, אתם יכול לעשות זאת באופן אישי.
שכנים עם ילדים
חשוב לזכור ששכנים שיש להם ילדים, אינם יכולים לשלוט תמיד על הרעש שאותם ילדים מייצרים. כדאי לגלות הבנה, אך כמובן, רק בתנאי שמדובר ברעש סביר ובשעות סבירות. תופעה ידועה אך מעצבנת הינה ילדים המשתמשים בחצר שלכם כקיצור דרך. אם אותם ילדים מלכלכים את החצר בזמן שהם עוברים בה, בהחלט ניתן לשים פח אשפה עם שלט הומוריסטי כזה שיבקש מהילדים לשמור על הניקיון. אם באופן כללי, אתם מתנגדים לכך שילדים יעברו בחצר שלכם, אפשר בהחלט לבקש מהם לחדול מכך, אולם חשוב ורצוי לעשות זאת בפנייה ידידותית ומסבירה. אין טעם לצאת ישר למתקפה, לשפוך על הילדים מים או סתם לצעוק עליהם.
בכל מקרה, עדיף תמיד לדבר עם הילדים באופן ישיר ולפתור אתם את הבעיה. זה יותר פשוט ויותר נעים מאשר לפנות ישר להוריהם או מאידך, להקיף את החצר בגדר.
גביית כספים לוועד הבית
כיום בתים משותפים רבים נעזרים בשירותיהן של חברות אחזקה, אולם בכל זאת, קיים עדיין הצורך לאסוף כספים מדיירי הבית עבור שיפוצים, תיקונים, ניקיון או כל סיבה אחרת. חשוב מאוד להימנע מלהיכנס לשכנים לצורך גביית כספים ללא הודעה מוקדמת. זה עלול לתפוס את השכנים במצבים לא נוחים ולא נעימים, זה לא מנומס, וזו גם עילה נהדרת להתחמק מהתשלום באותו רגע. ישנן שתי אופציות כיצד לעשות זאת נכון. האחת, לתלות מודעה בחדר המדרגות המודיעה כי ביום X בין השעות ... יעבור ועד הבית לאסוף כספים או לחילופין, לבקש במודעה מהשכנים להגיע לדירתו של ועד הבית בכדי לשלם את המיסים.
סכסוכי שכנים
תמיד יהיו שכנים שינצלו את טוּב לבכם ויגלו חוסר התחשבות, החל מרעש בלתי סביר , עבור בחסימת רכבכם, וכלה בחנייה במקום החנייה הפרטי שלכם. הפתרון הטוב ביותר להתמודד עם כל הפרעה מצד השכנים – פשוט לשוחח עמם ישירות, תוך שמירה על פנייה נעימה ומנומסת. לא נכון יהיה להתחיל מיד במלחמה ובנקמות למיניהן, זה רק יגרום לסכסוכי שכנים, ובוודאי שלא יעזור בפתרון הבעיה. הוא הדין לגביכם. אם פנה אליכם שכן והתלונן על מטרד כלשהו, אל תכעסו עליו וגלו התחשבות, כמו שהייתם מצפים שהוא יעשה כלפיכם.
"יש לי רק שאלה אחת..."
במקרה של שכן שמנסה לנצל אתכם בתחום המקצועי שלכם – למשל, אם אתה או את עו"ד, והוא מנסה לקבל מכם יעוץ מקצועי חינם – אינכם חייבים להיענות לו. אחרי הכול, אתם מגיעים הביתה כדי לנוח מהעבודה, ולא בכדי להמשיך בה. בהחלט אפשר להסביר זאת לשכן בצורה כנה ואמיתית. אם לא נעים לכם, אפשר להיעזר בתירוץ כמו "השותף שלי למשרד החליט שאיננו נותנים ייעוץ מחוץ לשעות העבודה הפורמליות, ואיני רוצה להפר את ההסכם הזה שבינינו...". עם הזמן, השכן יבין את הרמז ויעזוב אתכם לנפשכם.
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ