טלפון: 03-6913545


ההיכרות עם אדם בעל מוגבלויות

ההיכרות עם אדם בעל מוגבלויות

 טיפים מנומסים שהפכו  ההיכרות עם אדם בעל מוגבלויות  לנוחים ונעימים יותר, לכל המעורבים.

תמי לנצוט ליבוביץ

בעקבות שאלה שקיבלתי החלטתי שחשוב שאפרסם כמה כללי נימוס למצבים  קטנים ומביכים בו אנו נתקלים באנשים בעלי  מוגבלויות שונות

וזו השאלה : כשעורכים היכרות עם אדם בעל מוגבלות פיזית, היושב בכיסא גלגלים האם עלי להתכופף כדי להציג את עצמי או לרדת על ברכי?

התשובה: לא, לא, ועוד פעם לא! להתכופף לגובה של האדם נועד לדבר עם ילדים בלבד. אדם בכיסא גלגלים, הוא אדם  שמנטלית הוא בגובה רגיל, ואינו מרגיש בנוח , ואינו רוצה שיתייחסו אליו שונה אלא כשווה בין שווים. בשיח ארוך  כמובן שנוח יהיה, כמו בכל פגישה לשבת על כסא (לא שייך למוגבלות) הם מבוגרים ובעלי יכולת נפשית זהה לזה שלכם. רק בגלל שהם לא יכולים ללכת לא הופך אותם לשונים ממך במסגרת עסקית או החברתית. במידה ואדם זה מושיט את ידו, הושיט את ידך ולחץ את ידו בדיוק כמו שהיית עושה לכל אחד. בתקופתנו שאין לוחצים ידיים בגלל הקורונה נושא זה ירד מהפרק.

ועוד טיפ קטן: לעולם אל תדחוף את כסא הגלגלים מיוזמתכם, אתם יכולים לשאול בעדינות האם צריך עזרה.אנשים בכיסא גלגלים נהנים מעצמאותם ויכולתם לדאוג לעצמם.כבד אותם והם יכבדו אותך.

לכתבה המלאה:

העולם הרחב בו אנו חיים כולל אנשים עם נכויות ומוגבלויות שונות. לעתים אנשים מניחים כי אדם אשר אינו יכול לשמוע, גם אינו מסוגל לתקשר. לעתים אף גרוע מכך, רק בגלל שאדם מסוים אינו מסוגל לשמוע, מניחים שהוא אינו כשיר מבחינה שכלית. אנשים הזקוקים לכסא גלגלים ע"מ לנוע ממקום למקום, יכולים להחליט החלטות ולדבר בשם עצמם. אנשים שראייתם פגומה מאד, יתקלו בקשיים בסביבה אינה מוכרת עם חפצים זרים להם. שוב, אין זאת אומרת שיהיו להם קשיים כלשהם בהסקת מסקנות וקבלת החלטות הן עסקיות והן חברתיות.

כשאתה עורך היכרות עם נכה,בעל מוג או נפגש בנכה ומברך אותו לשלום, אתה אמור לעשות זאת כמובן תוך שמירה על נימוס ויתרה על כן, דומה עד כמה שניתן להיכרות עם אדם רגיל.

האמת המצערת היא כי אנשים רבים באים במבוכה בתקשורת עם אדם נכה, ואינם יודעים מה לומר ואיך. כתוצאה מכך, הם לא מערבים את הנכים בחיים השוטפים שלהם, בשיחות ובמעגלים חברתיים ועסקיים.

להלן עשרה טיפים  מנומסים אשר יהפכו את ההיכרות עם אותו אדם והתקשורת אתו לנוחים ונעימים יותר, לכל המעורבים.

1. אל תתעלם מהאדם. לעתים אנשים מתייחסים לאדם שאינו רואה ו/או שומע, כאל אדם שאינו קיים או נמצא בסביבה. פנה לאדם הנכה באופן ישיר ושמור על קשר עין אתו. אל תדבר עם המלווים שלו ואל תדבר עליו בגוף שלישי.

2. כשאתה מוצג בפני נכה או להפך, היה מוכן להיכרות ובכלל זה גם לחיצת ידיים. אם לנכה יש מוגבלות בידיו והוא מגיש לך את ידו השמאלית, עשה כמוהו. אדם עיוור אתה יכול לשאול "שנלחץ ידיים?" ורק אז הושט את ידך לעברו.

3. היה רגיש בשפה בה אתה משתמש. השתמש במלה מוגבל ולא נכה, המנע מלהזכיר את הנכות אלא אם כן הנושא מועלה. השתמש במונחים לא שופטים ותיאורים טבעיים. אם אתה משתמש בביטויים שכיחים כגון "אני רואה... האם שמעת..." וכד', אל תרגיש שלא בנוח ואל תתנצל על כך. פנה לנכה בשמו הפרטי רק אם מכיר את כל הנוכחים סביבו.

4. כשאתה מול אדם הסובל מבעית ראיה, הודע לו שאתה מתקרב לעברו והזדהה. אם תאמר רק "שלום" והנכה אינו פונה אליך בשמך, הזדהה והוסף מספר משפטים אשר יעזרו לעוור להתוודע אל קולך ולהתרגל אליו. כשאתה בתוך קבוצה, ציין כל הזמן שמות, כך שהעיוור יידע למי אתה פונה ומדבר. כמו כן, בקש רשות לפני שאתה מלטף את כלב הנחייה.

5. כשאתה מול אדם הסובל מבעיית שמיעה, עמוד בטווח הראיה שלו, או גע בקלות בכתפו. השתמש במשפטים קצרים וברורים. אם החרש קורא שפתיים-דבר לאט ובטא את ההברות בצורה ברורה, מבלי לעשות זאת בצרוה מוגזמת. הרחק מפיך שתיה, סיגריות, אוכל או ניירות בזמן שאתה מדבר. עמוד מול מקור האור כך שיאיר אותך. אם אתה מדבר אל החרש באמצעות מתורגמן, הקפד להסתכל אל החרש בזמן שאתה מדבר. ושוב בעידן הקורונה בה אנו עטויים המסכה המקשה את קריאת  השפתיים, נוריד לסירוגין את המסכה ונחזירה תוך כדי השיח, וזאת כמובן בתיאום מילולי עם כבד השמיעה.

6. אם לאדם שמולך יש בעיות דיבור, הקשב בסבלנות ואל תפריע לדבריו. אל תעמיד פנים שאתה מבין מה אמר אם אינך באמת מבין. חזור על החלק שכן הבנת ותן לאדם להמשיך משם. נסח את שאלותיך כך שהן תדרושנה תשובות קצרות ופשוטות.

7. כשהאדם שמולך יושב על כסא גלגלים, דבר בקולך הרגיל. נסה לדבר אליו בגבוה העיניים שלו כשאתה מתקשר אתו. אל תלטף את האדם על ראשו או כתפיו ואל תשען על כסא הגלגלים שלו.

8. אם אינך בטוח מה לעשות ואיך להמשיך, תן לנכה להוביל ולהנחות אותך. אתה יכול להציע לנכה לעזור לו (למשל להוביל את כסא הגלגלים) אולם אל תעשה זאת עד שלא קיבלת אישור לכך.

9. חשוב כיצד אתה היית רוצה שיתייחסו אליך אילו אתה היית זה שסובל מאותה נכות. הנכות היא רק חלק מהאדם ולנכה יש הרבה מאוד במשותף עם אדם רגיל - חלומות, שאיפות, פחדים וכד'. הם אינם רוצים לקבל יחס חד ממדי אשר מבוסס רק על היותם נכים.

10. הדרך הפשוטה והטבעית: כשאתם פוגשים אדם עם מגבלה כלשהי, הדרך הטובה ביותר היא לשאול אותו אם דרך מסוימת של תקשורת טובה מאחרות. שוב, הדבר הגרוע ביותר הוא לנחש מה לעשות. לא כל האנשים החרשים יודעים לקרוא שפתיים. לפני שאתה עושה משהו, שאל קודם לכן.

  תמיד ראה מעבר למגבלה והתמקד באדם עצמו!!!!!

                        ©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ