
ציר הזמן של חידושים טכנולוגיים
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
האינטרנט פרץ כסערה לחיינו החברתיים. נדמה לרגע שהדור הזה איבד את חייו החברתיים, ורובינו שולחים אצבע מאשימה למצב זה לרשתות החברתיות. הרשת מואשמת בהידרדרות קשרים אישיים, חוסר תקשורת בן – אישית ובעיקר בהייה במסכים במשך שעות.
נקודת המוצא וההצלחה של המדיה החברתית מבוססת על הטבע האנושי הבסיסי שכולנו כבני האדם יצורים חברתיים. חברה אנושית שמחפשת קרבה, קשר, חום וערוצים לשיתוף וחברות לאורך כל חיינו. קצת קשה לתפוס זאת בעידן העכשווי, בעודנו שרועים על הספה בימים חמים אלו, בחדר הממוזג, מול ה וי.או.די. כשלידנו חבר או בן משפחה שקוע כולו בתוך המסך במשחק וירטואלי או עסוק, משוטט ברשתות החברתיות וסופר את מספר העוקבים וחברים. מתאמץ ליצור עוד קשרים ולרכוש עוד חברים
בקשר לאצבע המאשימה ,נכון, יש בכך שמץ של אמת, אך כשחוקרים את המדיה החברתית והתפתחותה, אנחנו מגלים שכולנו מחפשים דרכים להיות חברתיים ולשמור על קשר. שום תכונה אנושית לא השתנתה. והקשרים החברתיים קיבלו כיוון אחר, הקשרים החברתיים עוברים דרך צ'אטים ופוסטים ולא פנים מול פנים ולא בטלפון. המדיה החברתית עיצבה גם את הקשרים שלנו גם מחוץ למובייל ולמחשב.
אמנם היום כולם משתתפים במהפכת התקשורת הווירטואלית, אבל כבר בשנות השבעים, ניצני האינטרנט וה-WORLD WIDE WEB כבר הופיעו והתפתחו על ידי חוקרים ויזמים. מעודד לשמוע שגם דרך הטכנולוגיה, אנחנו מחפשים דרך לתקשר בין אחד לשני, לשתף וגם לעשות לייק – לחבב את מה שהאחרים חלקו אתנו. האם זה נותן לכם יותר אמון במין האנושי? אולי?! אבל תחשבו על הפילטרים של הכלבלב בסנאפצ'אט – אם זה מה שהמין האנושי עושה עם טכנולוגיה, אני כבר לא כל כך בטוחה.
למה אנחנו חוגגים את יום המדיה החברתית בשלושים ליוני?
אתר אינטרנט מוביל בשם Mashbale.com, אתר חדשות טכנולוגי ששווה התייחסות לגבי כל הנוגע בטכנולוגיה, מדיה חברתית וחידושים בעולם האונליין, השיקו לפני קצת פחות מעשור את יום המדיה החברתית שנחגג ברחבי העולם וחוגג את קיומה של הרשת העולמית והמדיה החברתית במציאות חיינו. מפגשים רבים, קטנים וגדולים, מתוכננים להיום בכל עיר שתוכלו לחשוב עליה – מסן פרנסיסקו ועד רומא והם מתרכזים דווקא במפגשים מחוץ למחשב וכנסים שדנים בנושא.
עלייתה של המדיה החברתית לגדולה התחילה בשנות ה-2000 המוקדמות, למעשה, "תור הזהב" של המדיה החברתית הוגדר במחקרים של Simplefy360 החל מ-2001, למשך עשר שנים ועד היום. בחמשת השנים עד 2006 הושקו לעולם האתרים פייסבוק וגם טוויטר, פלטפורמות שעד היום משפיעות על חיינו ומהוות חלק משמעותי מהשגרה שלנו. עם זאת, בדרך ראינו פלטפורמות רבות שנכשלו בדרך להפיכתם ל"דבר הבא" בעולם המדיה החברתית.
יצרתי ציר זמנים שסוקר את התפתחות המדיה החברתית משנת 1973 ולוקח אותנו למסע בעולם של חידושים, המצאות והמון יצירתיות בעולם שעדיין מתפתח, גדל ומשתנה, עולם החברתי שלנו:
- 1973: החוקרים ד.וולי וד.בראון מאוניברסיטת אילינוי הקימו לראשונה את טוקמאטיק - Talkomatik – פלטפורמת הצ'אט הראשונה במחשב שהייתה פתוחה לאנשי אקדמיה תחת מערכת PLATO, מערכת שפותחה במטרה חינוכית ופעלה בתוך קהילה אוניברסיטאית של מומחים במעגל סגור.
- 1980: מערכת ה-BBS האגדית, (לוח מודעות מקוון - Bulletin Board system) יוצאת לאוויר העולם והמסך והיא המערכת הראשונה שאנחנו מכירים כסוג של מדיה חברתית ראשונית – כבר אז המערכת איפשרה לחלוק לינקים ומודעות ולהפוך לחלק מקהילה גדולה יותר בתחום הפלטפורמה. לפניכם צילום מסך של המערכת, מישהו מזהה?
- 1988: מערכת ה-IRC שהיא כבר הרבה יותר מוכרת למי שנולד בשנות השמונים, התחילה להתפתח, כהמשך הטבעי של מערכת ה-BBS. היישום שרובנו מכירים הם חדרי הצ'אט שלMIRC שאפשרו גם לנו בישראל לתקשר עם אנשים ברחבי העולם.
- 1996: ועכשיו...גאווה מקומית! חברת הסטארט-אפ המקומית מירבליס השיקה את מערכת ה-ICQ, מערכת ההודעות המיידיות הראשונה בעולם! האקזיט הנכבד שהחבר'ה הצעירים ניהלו בחוכמה לאחר מכן הוא עוד סיפור הצלחה.
- 1997: כמה מכם ומכן שמעו על האתר SixDegrees.com? בדיוק... לא הרבה! 6 דרגות בעברית הוא האתר שקדם לפייסבוק ועבד על אותה שיטה של חברים אותם מוסיפים לפרופיל אישי משלכם. הם אמנם היו הראשונים ונקנו אז ב-125 מיליון דולר אבל הם לא "תפסו" והצליחו כמו אתרי מדיה חברתית אחרים: Myspace, פייסבוק ואחרים שעשו היסטוריה.
- 1997: המסנג'ר – מערכת ההודעות המידיות של AOL יצא לאור, מבית אותם מפתחים שלבסוף רכשו את מערכת ה-ICQ עליה דיברנו.
- 1999: גם YAHOO השיקו מערכת הודעות מידיות, מסנג'ר, משל עצמם. YAHOO נחשבו לשחקני מפתח מרכזיים בעבר. גוגל דחק אותם לשווקים מרוחקים עם נתח שוק קטן בהרבה ולפני כחודשיים הם גם נרכשו על ידי VERIZON, ענקי התקשורת האמריקאים.
- 1999: גם MSN לא ויתרו והשיקו את הגרסה שלהם למסנג'ר שהצליח לחדור גם לעולם המבוגרים והציע אופציה לשיחות וידאו, שיחות קוליות ומשלוח קבצים בקליק.
- 2001: האתר הפופולרי Friendster, אתר מדיה חברתית שמערב גיימינג – משחקים אונליין, עלה לאוויר והפך להיות פופולרי מהר מאוד, בעיקר באסיה ובמדינות: סינגפור, איי הפיליפינים ומלזיה. למעשה, בשנת 2008, Friendster היה האתר עם מספר הכניסות, יוניקים הגבוה ביותר ביבשת אסיה כולה. בשנים האחרונות האתר האט עד שהפסיק לחלוטין מחוסר עניין של משתתפים. מתחת, צילום מסך של האתר שכיום הפך לנוסטלגיה בלבד:
2002: אחד מהאתרים האהובים עליי אי פעם, לינקדאין, הושק. כלומר, עולם המדיה החברתית הגיע רשמית גם לתחום העסקי.
2003: הכרנו לראשונה את סקייפ, יישום השיחות הקוליות ברשת (VoIP)שהוא פופולרי עד היום ונרכש לפני כמה שנים על ידי מיקרוסופט.
2003: האתר MySpace אתר מדיה חברתית אייקוני שאיבד את כוחו לפייסבוק, התחיל את דרכו.
2004: אתר פייסבוק, אתר המדיה החברתית הפופולרי בעולם, עלה לרשת. מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק וחבריו ממשיכים להתפתח עד היום כרשת החברתית המובילה וכחוד החנית של חידושים טכנולוגיים בעולם.
2004: YouTube שירות הסרטונים שכולנו חולקים במדיה החברתית, הוא שליט בתחומו. השירות הפופולרי לצפייה ושיתוף סרטונים נחשב למצליח ביותר מסוגו בכל הזמנים.
2006: שנים לפני שטראמפ חלם על טוויטר, הציוץ הראשון של טוויטר הגיע לעולם.
2006: בפעם הראשונה –פייסבוק יוצר את החדשות שלנו בעמוד, מעבר לפרופיל שלנו. ה"פיד" שלנו, כמו שכינו אותו בפייסבוק, הפך למקום בו אנו מתעדכנים במה שמתרחש עם החברים שלנו בפייסבוק ועם קבוצות ואתרים שעשינו להם "לייק" או הצטרפנו אליהם. היום יש גם פרסומות בפיד שלנו.
2010: אינסטגרם – הרשת החברתית הויזואלית ביותר, הגיעה למסכי הטלפון שלנו, בהתחלה רק למשתמשי אייפון והיום – אפילו בדסקטופ!
2010: פינטרסט, הרשת החברתית שהיא כולה השראה ומהווה מקור השראה לרבים ליצירה, עיצוב, אופנה, אפייה ומה לא – הושקה בהצלחה. עובדת בונוס: יותר משמונים אחוז מהגולשים בפינטרסט הן...גולשות! פינטרסט היא פלטפורמה עם אחוזים גבוהים של משתמשות נשים.
2011: סנאפצ'אט הושקה, אפליקציה שמכוונת בעיקר לצעירים מתחת לגיל 21 והפכה את טכנולוגיית המאסקינג של הפילטרים בסרטונים לפופולרית. באותה שנה גם גוגל פלוס, פלטפורמת המדיה החברתית של גוגל, יצאה לאור אך הצליחה הרבה פחות ולא הצליחה להתברג מול המתחרים.
2012: פייסבוק שוברת שיאים וערכה הוערך ב-104 מיליארד דולר לאחר שהונפקה בבורסה, הערך הגבוה ביותר שנקבע עד אז לחברה ציבורית. על זה מגיע להם לייק?
2012: פייסבוק רוכשת את אינסטגרם תמורת סכום פעוט של מיליארד דולר.
2013: מהפכת הוידאו מגיעה לאינסטגרם והיא מתפתחת מרשת של שיתוף תמונות בלבד גם לסרטונים וגיפים.
2016: פייסבוק ואינסטגרם מתחילים עם שידור חי! הכוח לשדר עבר לידי הקהילה, כיום כל דבר, מכל מקום - ניתן לשדר LIVE!
2017: אחרי תום הבחירות בארה"ב, פייסבוק חטפו האשמות על כך שלא מנעו מאתרי חדשות מפוברקים לפרסם את מה שכיום נקרא "פייק ניוז", חדשות מזויפות שמכוונות לקדם אג'נדות מסוימות. הם הצהירו על כך שינקטו צעדים למנוע זאת בעתיד ולחסום אתרי חדשות מזויפים מלקדם את משנתם השקרית.
בנימה זו...יום מדיה חברתית שמח לכולם! זוהי רק פיסת היסטוריה מתוך עולם המדיה החברתית אותו אנו חיים ונושמים, אשמח לשמוע עוד הצעות לציון מועדים שלדעתכם הם משמעותיים לציר הזמנים – יש עוד המון נקודות בדרך שהפכו את עולם החברתי שלנו למה שהוא היום.
ידע זה כוח! בקרוב אפרסם מועדים ראשונים לקורס החדש שלי בנושא יסודות המיתוג האישי אופליין ואונליין, קורס שיחבר אתכם לבניית קריירה חדשה דרך מיתוג אישי ובתחום הייעוץ, הנחייה, והובלת צוותים בעולם הקלאסי והדיגיטלי.
אם אתם רוצים לקרוא עוד, אתם מוזמנים לאתר ולבלוג שלי, ללמוד עוד על התנהלות נכונה ומיתוג אישי בעולם העסקי והדיגיטלי: WWW.TLL.CO.IL