טלפון: 03-6913545


טקסי נישואין בתרבויות העולם

טקסי נישואין בתרבויות העולם

ט             תרבות ומסורת טקסי חתונה בעמים שונים 

מאת: תמי לנצוט ליבוביץ

העולם העכשווי, הגלובאלי והדינאמי שהפך להיות ללא גבולות בין אישיים אפשר יכולות אין ספור להכיר אנשים מכל העולם. אם אתם אנשי עסקים, פוליטיקאים, אנשי ציבור, חברה ומשפחה, המוזמנים לקחת חלק בטקס החתונה של קולגות, חתונות ממלכתיות או חתונות משפחתיות מסביב לעולם, חובה עלינו להכיר את תרבות טקס האירוע, במקרה זה, טקסי החתונה המסורתיים של המדינה, העדה, הדת  אליה אנו מוזמנים.

העידן הנוכחי מתאפיין בכך שהפך לכפר גלובאלי ורבגוני, שאחד מיתרונותיו היא היכולת והרצון לגשר על פני מנהגים מקומיים, להכיר וללמוד תרבויות שונות מבלי לפגוע בעצם קיומנו. עידן זה  פותח הזדמנויות להגיע אל מקומות ולהכיר אנשים מכל העולם, אם במפגשים פיזיים , עבודה, לימודים, או מפגשים אינטרנטיים. רשתות חברתיות ורשתות המציעות היכרות אישיות בין בני עמים ,דתות ועדות רב תרבותיות.

המשותף לכל בני האדם באשר הם הוא לערוך טקס חתונה, או מסיבת חתונה, לשתף את האורחים ביום חגם. הסיבות לחתונה בכתבה : למה אנשים מתחתנים?

כמה נוהגים מעניינים שכדאי להכיר :

איטליה:

אוסטרליה

קערת האבנים כסמל לאיחוד – כל אורח שמגיע לשמחה מקבל אבן, אותה חייב לאחוז עד סיום הטקס, בסיומו של הטקס מניחים את האבנים בקערה  מכובדת, אותה לוקח הזוג ומניח בביתו על מנת לחזור ולהזכי לזוג את התמיכה , האהבה והאמונה של המשתתפים בטקס בחוזקה של האהבה הנצחיצ.

גואטמאלה

שבירת פעמון קרמיקה לבן המכיל בתוכו אורז ודגנים ע"י אם החתן, סמל לאושר, שפע ומזל לזוג הצעיר.

ארגנטינה

על החתן להסיר את  הביריות מרגלה של הכלה, ולהלביש אותן לרגליה של חברתה ברווקה, כסגולה למציאת חתן משלה.

נהוג להשליך אורז וניירות צבעוניים על החתן והכלה  בתום הטקס

ברזיל

על חברותיה של הכלה לכתוב את שמן בתוך שמלת הכלולות, וזאת לסגולה שימצאו גם כן לחתן  במהרה.

"בם קסאדו" – ממתק מסורתי

גרמניה

נהוג לשבור צלחות מחוץ לבית החתן והכלה בלילה שלפני החתונה. בבוקר יום הטקס חייבים הזוג לטאטא, לגרוף, את שברי הצלחות וזאת על מנת לסמל שרק באמצעות עבודה קשה ומשותפת יוכלו לגבור על כל בעיה, קושי ואי נעימות כל שהיא שיגיעו לפתח ביתם.

בעיירות שונות ברחבי גרמניה נוהגים חברי החתן "לחטוף" את הכלה ולהחביאה. כשהחתן מגלה ש"נחטפה", חייב להזמין את חבריו לכוס בירה, ולאחריה יוצאים יחד לחפש ולמצוא את הכלה.

הודו

ידי הכלה נצבעות ומעוטרות באמצעות חינה, אותה מורחות חברותיה בטקס מיוחד.

הכלה לובשת סארי, בגד הודי מסורתי, בצבעי אדום וזהב. האדום מסמל מזל והזהב עושר.

החתן חולץ את נעליו בכניסה לאוהל בו מתקיים טקס הנישואין. מסורת בת שנים מקובל שאחיותיה של הכלה מחביאות את נעליו. על החתן לשחד אותן באמצעות מתנות שונות  (המוכנות מראש). בלי הנעלים לא יוכל החתן לצאת מהאוהל ולהצטרף לאורחים.

יוון

שבירת צלחות ביום החתונה נחשבת מזל טוב לזוג הצעיר.

ריקוד הכסף- החתן והכלה מבצעים ריקוד מסורתי בו בזמן על האורחים לכסות אותם בשטרות, למען שגשוג והצלחה כלכלית בעתידם.

מרוקו

על הכלות לבקר במרחץ טורקי יום לפני החתונה. שם הן מטבילות את גופן באמבטית חלב טהור,. החלב נועד לטהר את הכלה לפני הנישואין

סין

הכלה לובשת שמלה אדומה ומחליפה אותה שלוש פעמים במשך מסיבת הנישואין.

תהלוכת המטריה האדומה –

צרפת

בזמן הטקס, על כולם האורחים והמשפחה לאחוז בגביעי היין. על הזוג לאחוז יחד בגביע מיוחד, זוגי, מתקופת המאה ה  19 אשר עוצב במיוחד והוא בעל שתי ידיות בצדדים. גביע זה מסמל את הקשר החדש שנוצר בין בני הזוג בבואם בברית הנישואין.

פיליפיניים

הפרחת יונים לבנות וצחורות – הזוג מפריח זוג יונים המסמלות במסורת התחלה חדשה, פרידה מצרות וקושיי העבר, ורצון אמתי להתחיל משפחה חדשה ביחד.

פקיסטן

הצבע המרכזי הוא אדום. הצבע האדום מסמל אהבה, תשוקה ופוריות. הכלה לובשת שמלה אדומה.

קוריאה

החתן מעניק לחמותו החדשה בתום הטקס דמויות אווז עשויות עץ. כיוון שהאווז נחשב לבעל חיים שנשאר נאמן, וחיי בזוגיות מאושרת ומשפחתית. מחווה זה מסמלת הכרזה על כוונותיו הטהורות של החתן ואמנותו לאשתו הטרייה. בחתונות מודרניות מחליפים הזוג מתנות אלו בניהם על מנת לסמל את מחויבותו של כל אחד מהצדדים להצהרות הטקס ולתא המשפחתי.