טלפון: 03-6913545


ברכות מנומסות לשנה אזרחית חדשה

ברכות מנומסות לשנה אזרחית חדשה

פרוטוקול הברכות עבור השנה האזרחית החדשה.
תמי לנצוט ליבוביץ  

תקופת החגים היא הזמן הטוב ביותר להזכיר לידידנו , חברנו בעולם, קולגות ולקוחות בעסקים את קיומנו. חשוב לשמר קשרים ישנים וחדשים. התנאי הבסיסי הוא לעשות זאת בכנות הוא בהתיחסות האישית ולא כמודעות פרסומת בתפוצת המונים.לקבל ברכה שאנו נפגשים בשורת ה CC במייל ברשימה ארוכה של שמות ,אולי שכחו להסתיר אותה, (נקודה שהנימוס מחייב) אולי לא מכירים את האפשרות הטכנית, או, פשוט חושבים שזו דרך נאותה שנראה לאיזו קבוצת "איכות" אנו שייכים, בעיני, שאני בעצם מקצועי, שגרירת הנימוס, יכולה לציין שההיפך הוא הנכון. במילים אחרות, ממש דרך לא מנומסת.עדיף לוותר על תענוג זה. 

עשרה טיפים לברכות חג מנומסות ואמינות :

1. איזה כרטיס ומה לכתוב? במקביל לכריסמס החוגג את הולדתו של ישו, נחגג חג נוסף והוא חג החנוכה כך ששתי הדתות יכולות להחליף בניהן כרטיסים המברכים זה את זה בתקופה זו. אך יש לזכור כי כאשר שולחים כרטיסי ברכה לאדם מתרבות או דת שונה, יש להתייחס לאיזה כרטיס אנו שולחים. חשוב שכרטיסי הברכה לא יכילו סמלים ומושגים דתיים. כמו כן, יש לוודא כי הטקסט עצמו אינו קשור לדת כלשהי ולכן מספיק לכתוב "ברכות לעונת החג" Seasons Greetings, או "חג שמח"- Happy Holiday, "שנה טובה" Happy New Year.אפשרות נוספת: Festive Best Wishes  חשוב לציין כי לא מקובל כי יהודי ישלח כרטיס חנוכה לנוצרי וההיפך. נוהג זה אינו בא לדכא את ביטוי חופש הדת אלא הוא בא להראות רגישות והתחשבות כלפי הנמען. יש להדגיש שבעידן העכשווי בו התכתובת עברה באופן רשמי לתכתובת הדיגיטאלית, גם כרטיסי הברכה הפכו לתמונות וברכות דיגיטאליות.

2. איורים, קריקטורה כן או לא? התמונה על גבי הברכה יכולה להיות של נוף חורפי המתאים לעונת החג, חיות או תמונות עם אווירה חילונית (תלוי למי מיועד הכרטיס - עסקי או חברתי). רצוי לא לשלוח ברכה עם תמונת קריקטורה בעיקר כאשר מדובר בתחום העסקים אלא אם כן העסק עצמו קשור לתחום הבידור.

3. כמה זמן לפני החג יש לשלוח את הברכה? יש להיערך לשלוח את הברכה לפחות שלושה שבועות לפני מועד החג. בדרך כלל נהוג להתחיל במשלוח לאחר חג ה - Thank given  חג ההודיה .

4. עד כמה זמן אחרי החג מותר לשלוח את הכרטיס? גם אם איחרת את מועד החג עדיף תמיד לשלוח ברכה, אין אף פעם תירוץ לאי שליחת כרטיס ברכה. אפשר לציין במייל ,התנצלות על האיחור.

5. כתובת: למרות שהדוא"ל תפס מקום חשוב, יש הרבה שמעדיפים לשלוח ברכה החתומה בכתב יד,אם שולחים כרטיס ברכה למשרדו של אדם, חשוב לוודא כי על גבי המעטפה, הכרטיס מיועד לאדם ספציפי וכי הכרטיס אינו כולל את כל המשרד. כלומר יש למען כרטיסי ברכה באופן אישי ולא כללי. אם הכרטיס נשלח לבית פרטי, יש לציין את שמו/ה של בן/בת הזוג של הנמען גם אם איננו מכירים אותו/ה.

6. שמות ותארים: חשוב לזכור כי כאשר מדובר  בברכה עסקית, יש לציין את התואר והשם המלא של הנמען כגון: מר, גברת, ד"ר וכדומה ולהוסיף את התפקיד בעבודה.

7. מכתב עדכון (עסקי/ חברתי): כפי שציינתי קודם, הברכות לשנה האזרחית החדשה ולחג, הן הזדמנות טובה לעדכן ולשתף את האחרים במה שקורה בחיים הפרטיים או בחברה כגון: הולדת בן/ת, נישואין, שינוי כתובת, או שת"פ עם חברה נוספת או הרחבה של מחלקות בתוך החברה וכדומה. ניתן לבשר עדכונים אלה במשפט או שניים בגוף המייל. 

8. כתב יד: לא מקובל ולא מנומס לשלוח ברכה מודפסת בלבד ללא תוספת ברכה אישית, שמית. יש להוסיף כמה מילים בכתב יד וחתימה, על ידי כך הנמען אינו מרגיש כי הוא אחד מתוך מאות אנשים אשר קיבלו ברכה לחג. הברכה עצמה לא צריכה להכיל יותר ממשפט אשר נותן הרגשה אישית יותר. כמו כן יש לכתוב את הכתובת על גבי המעטפה בכתב יד.ושוב, הדין הוא לגבי כל תכתובת אלקטרונית עדכנית. SMS, Whatsapp תמיד יש לציין את שם הנמען, משפט ברכה אישי וכמובן בחתימה של שם השולח. יש לציין שמבחינת שפת העסקים דרך זו פחות עיסקית ומאד לא רישמית. יוצא מן הכלל, ה - WhatsApp אם אתם שייכים לקבוצה דינאמית אפשר לאחל לכולם חג שמח, אך מאבדים את הקשר האישי ולכן זה לא פותר מברכה אישית נוספת.

9. האם מקובל לשלוח כרטיס ברכה לאדם אשר נמצא באבל? וכיצד לברך שמחה במשפחה בגוף הברכה? עונת חג הכריסמס היא התקופה בה אדם צריך לדעת כי אנשים חושבים עליו ובעיקר אם הוא נמצא בתקופת אבל. לכן, רצוי ומקובל לשלוח גם לאדם באבל  ברכה, אך חשוב לשים לב כי תמונת הברכה עצמה לא תהיה הומוריסטית אלא ברכה נקייה, המאחלת, "שלום בשנה החדשה" זוהי ברכה טובה אם אתם מכירים משהו אשר איבד קרוב במאורעות האחרונים, "רק לומר שאת/ה במחשבות שלנו" או "אני יודע/ת כי השנה תקופת החג תהיה קשה עבורך, ורק רציתי לומר שאני חושב/ת עליך". יש ללנסח את הטקסט באופן גלוי ואמיתי.

10. ברכה באינטרנט (חברתי/ עסקי): כיום אחד מאמצעי התקשורת הפופולריים והנוחים ביותר הוא האינטרנט ומקובל לשלוח כרטיסי ברכה וירטואליים. חשוב לזכור כמה כללים הקשורים לכללי אינטרנט לפני שמחליטים לשלוח ברכה באינטרנט. הכלל הראשון הינו שאסור לחשוב שכרטיס הברכה יישאר פרטי וייקרא אך ורק על ידי הנמען ועצמך. לכן, חשוב שהטקסט הכתוב לא יפגע בנחלת הכלל וכי הוא לא יהיה אינפורמציה אשר אין ברצונך שביום הבא הוא יופיע בכותרות.

הטקסט עצמו חייב להיות מתומצת, (זכור כי הנמען משלם זמן אוויר וברצונך לגלות רגישות כלפי הנמען וזמנו), ויש לכלול חתימה אישית אשר כוללת שם וכתובת אינטרנט. בעסקים יש גם לכלול את שם החברה, מעמד/תואר. החתימה האישית תכלול עד 4 שורות. אין לשלוח את הכרטיס ברכה ברשימת תפוצה משום שאז הוא אינו אישי.

כמו כן, קיים הבדל בין כרטיסי ברכה חברתיים הנשלחים דרך מדיום זה לבין כרטיסי ברכה עסקיים. בכרטיסי ברכה עסקיים חשוב שהוא יכלול את לוגו החברה וישדר רצינות. אומנם האינטרנט משום שהוא מעביר את האינפורמציה באופן מהיר ונותן תחושה של קירבה, עדיין יש לשמור על פרוטוקול העסקים בזמן כתיבת כרטיס הברכה לפי כל הכללים כגון: אותיות גדולות בתחילת משפט, דקדוק נכון וכיוצא בזה.


© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ