איך מבקשים סליחה בנימוס?!
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 28.09.2023לפני ראש-השנה אנו מאחלים זה לזה: "כתיבה וחתימה טובה". בין ראש-השנה ליום-הכיפורים אנו מברכים: "חתימה טובה". לאחר יום-הכיפורים, עד היום השביעי של חג-הסוכות, שנקרא 'הושענה רבה', אנו מתפללים ל"גמר חתימה טובה", כי זהו היום שבו נחתם סופית בדין. וכל זה על שום מה? כדי לאפשר הזדמנות נוספת לתשובה ולתיקון. לכן אין הקדוש-ברוך-הוא גומר את החתימה ביום-הכיפורים, אלא ממתין עד "הושענה רבה", ואז מעניק לנו ולכל ישראל "גמר חתימה טובה".
נוהגי יום הזיכרון לשואה ולגבורה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 08.05.2023השנה 2023, ב 18 לאפריל יום ג' יום הזכרון בשעה 10.00 נעמוד כולנו דום למשך 2 דקות לזכר שישה מיליון היהודים שנרצחו בשואה ע"י הנאצים בטרגדיה האנושית הקשה בה התערער האמון בשוויון בני האדם ובזכותו של כל אדם לחיים והופר הצו האוניברסאלי העתיק "לא תרצח". השואה התרחשה במרכז התרבות המערבית וחוללו אותה בני אדם לשכניהם שחיו עמם מאות בשנים. משמעותה של החלטת האו"ם היא אפוא כי השפעת השואה לא פחתה ולא התעמעמה. העולם עדיין מחפש את הדרך לזכור את הטרגדיה האנושית ואת קרבנותיה ולהבטיח שהשמדת עם שוב לא תוכל להתרחש.
מכלול תשובות לשאלות החג
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 13.04.2023מכלול השאלות המטרידות אותנו לפני החג ובערב החג, כמו: הזמנות לערב החג ונוהגם, איך לארח בחג בלי לשבור חסכונות אישיים? האם מנומס לבקש מהאורחים להכין חלק מהתפריט? איזו מתנה להביא ולמי? כל התשובות שלי המפורטות בלינק https://www.tll.co.il/?lang=il&category=blog המצורף,
לכבוד יום האשה הבינלאומי
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 29.03.2022לכבוד יום האישה הבינלאומי, המתקיים ב 8 במרץ, אספתי ציטוטים מעוררי השראה מפי נשים מצליחות ומעוררות השראה, ציטוטים המובילים לתובנות עסקיות: "אנשים ישכחו מה אמרת, אנשים ישכחו מה עשית. אבל אנשים לעולם לא ישכחו איך גרמת להם להרגיש " - מאיה אנגלו (סופרת ומשוררת אמריקאית). "עשי משהו שמפחיד אותך כל יום" – אלינור רוזוולט.
חג שבועות שמח
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 16.06.2023חג השבועות, חג מתן תורה, חג הביכורים, הינו השני משלושת הרגלים בהם היו עולים בני ישראל לרגל לבית המקדש. שמו של החג נובע מן התאריך: שבעה שבועות לאחר הפסח, סיום ספירת העומר. נהוג לחוג את ערב החג במלבושים לבנים, סביב שולחן אוכל עמוס כל טוב, מאכלי חלב, גבינות ויין.הידעתם?
פסח זה לא רק "קניידלך"
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 13.04.2023חג הפסח, אחד משלושת הרגלים, חל בארבעה עשר בחודש ניסן, ובו אנו מציינים את העובדה שבמכת מצרים האחרונה, מכת בכורות, ה' פסח על בתיהם של בני ישראל ולא פגע בבכוריהם, וכן את יציאת בני ישראל ממצרים, מעבדות לחירות. בחג אנו מצווים באכילת מצות שבעה ימים וכן באי אכילת חמץ, על שום שבני ישראל יצאו למסע במדבר בחופזה ולחמם לא הספיק להחמיץ. האירוע המרכזי בחג זה הוא ליל הסדר, שבו נפגשים בני המשפחה לסעודה, קוראים בהגדה את סיפור יציאת מצרים, מברכים מגוון ברכות הקשורות לסימני החג – ובמרכזם פסח, מצה ומרור
כל מה שצריך לדעת על - Novy God
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 16.01.2022ערב ראש השנה, חג ציבורי רשמי המציין את תחילתה של השנה האזרחית החדשה, חג זה והוא הנכסף ביותר לו מחכים הרוסים במשך כל השנה. חג בו הם מבלים עם המשפחה והחברים, מחליפים מתנות, ומשתתפים במסיבות גדולות וקונצרטים, וחוגגים תמיד עם הרבה אוכל ושתייה. בעיירות ובערים ובבתים, קישוטים חגיגיים, ועצי נובוגודניאיה *יולקה "עץ השנה החדשה". (יולקה הוא שם המקובל במזרח אירופה לעץ מקושט המוצב בימי החג לרגל תחילת השנה.
חג ה'סיגד' של הקהילה האתיופית
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 15.11.2020באתיופיה חגגו את הסיגד בעלייה המונית להר גבוה. בראש צעדו מנהיגי הדת, הקייסים, עם ספרי התורה ואחריהם צעדו בני הקהילה בתהלוכה ארוכה. הטיפוס אל ראש ההר נעשה תוך נשיאת אבנים על הראש או על הכתף, רמז להכנעה לפני ה' וזכר לחורבן המקדש. כולם לבושים בלבן. על ההר נשאו המאמינים תפילות וגזרו על עצמם צום
ראש השנה 2023
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 28.09.2023ראש השנה מסמל התחדשות, קשר אנושי חם והרבה תקווה לעתיד טוב יותר, לכן אין טבעי יותר מלהשתמש בסמליות החג המבורכת בכל הקשור ליחסינו עם קרובינו ומכרינו. ראש השנה הוא בראש וראשונה הזדמנות מצוינת לשמור על קשר משפחתי, לפגוש את המשפחה הקרובה והרחוקה יותר, ליישר הדורים ולהתעדכן ברמה האישית בכל הקורה בחוג המשפחתי. בנוסף, מעניק החג הזדמנות מצוינת להביע את הערכתנו לקרובינו בברכות ובמתנות, ולחלוק את תקוותנו לשנה טובה יותר עם חברים, משפחה ואנשים עמם אנו באים במגע במשך השנה.
חג פסח שמח, בריאות ובשורות טובות לכולנו
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 12.04.2020מה לא נשתנה הלילה הזה?
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 11.04.2020השנה אנחנו במקום אחר, מכורח הנסיבות. הכללים והנוהגים השתנו. האורח העיקרי בשולחן החג השנה ללא ספק יהיה ה-ZOOM. העידן הטכנולוגי נכנס אלינו הביתה ומתיישב איתנו בשולחן, והוא, בדומה לחוקיה של הטלוויזיה (קצת פחות מחמיר), מחייב אותנו להראות במיטבנו! לבשו חיוך גדול ותיהנו מהחג הזה כמה שניתן! כולנו יחד נעקוב אחרי התקשורת שמוצאת לנו רעיונות נחמדים ומנחמים, כמו לערוך את הסדר בדלתות פתוחות על מנת לשמוע את קריאת ההגדה מדירות השכנים, או לצאת למרפסות להקראת הקושיות.
חג שמח לבני העדה הדרוזית
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 23.04.2020חג דרוזי זה נחגג במשך 4 ימים ע"י בני העדה הדרוזית בין התאריכים 25 לאפריל ועד 28 בו. בחג זה עולים הדרוזים למתחם נבי שועייב, שנמצא בכפר חיטין שמעל הכנרת. יתרו שהוא חותן משה שנחשב לגדול הנביאים ואבי הדת הדרוזית, העביר בגלגול הנשמות (בו הם מאמינים) לנביא שועייב את נשמתו ולכן לפי המסורת הדרוזית, הנביא שועייב הוא אבי הנביאים ושליח האל, לא היה ולא יהיה נביא גדול ממנו
אוזני המן, פרג ונימוסים
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 27.03.2022אחת הבעיות של אכילת הפרג היא בעיה אסתטית קלה, הפרג נוטה למצוא מקומו בין השיניים. נכון שלשם כך נוצרו הקיסמים אך זו ההזדמנות לעדכן ולידע שקוד הנימוס והנוהג אוסר להשתמש בקיסמים ליד השולחן בשום צורה שהיא. גם אם מונחים קיסמים על שולחן האוכל, אין משתמשים בהם ליד השולחן. מבקשים את סליחת הנוכחים וניגשים לחדר השירותים.
אמנות השיחה בתוך הסוכה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 11.10.2023חג הסוכות הוא חג מיוחד, שמאחד רבים מסביב לשולחן חג, שולחן מעט שונה מהרגיל. כאמור, בשונה משאר החגים, בהם יש ארוחת חג רשמית וברורה מסביב לשולחן, סוכות הוא חג דינמי יותר בו "כל דכיפין" מגיע לבקר בשבוע החג והאירוח בעצם אורך שבעה ימים וכולל אורחים מהמעגלים הפרטיים שלנו, ממעגלי העבודה וגם ממעגלים נרחבים של משפחה, שכנים וחברים. נושא האירוח בחג זה הוא מצווה. אורחים שונים מסביב לשולחן מזמנים לנו שאלות ותשובות לגבי התנהלות השיחה, אמנות השיחה הקטנה, "הסמול טוק" מקבל משמעות חשובה מתחת לסכך. לפניכם דרכים בה
לארח ולהתארח בסוכה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 29.09.2021הכנסת אורחים היא ערך חשוב בכל חג יהודי ולפי המצווה יש לדאוג לארח את עם ישראל מכל קצותיו – את הקרובים לנו, את העובדים עבורנו ואתנו, גברים ונשים בכל הגילאים וגם אלו שלא שפר עליהם מזלם בקהילה. הרמב"ם אמר לקראת חג הסוכות על מצוות השיתוף בחג: "מי שנועל דלתות חצרו ואוכל ושותה הוא ובניו ואשתו ואינו מאכיל ומשקה לעניים ולמרי נפש, אין זו שמחת מצווה אלא שמחת כריסו."
לבקש סליחות מסביב לעולם
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 22.09.2020אצלנו בארץ ובכל קהילה יהודית מסביב לעולם, יום הכיפורים נותן לנו את ההזדמנות הזו על מגש של כסף, הזדמנות למחול על כבודנו ולהציע סליחה, פיוס ויד מושטת לאדם שחשוב לנו. ואכן, להתנצל זה לא דבר פשוט. יש כמה דרכים לבקש סליחה בין אדם לחברו כאשר בקשת סליחה פנים מול פנים היא המומלצת והטובה ביותר, מעניקה את הכבוד המלא לאדם שמולנו ונותנת לו לראות את הבעות הפנים ושפת הגוף שלנו ולהביע חרטה מלאה.
עיד אל פיטר - חג שמח!
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 06.05.2021חג עיד אל פיטר שמח! השנה 2021 החגיגות מתחילות ביום חמישי ה- 12 במאי וימשכו עד ה 15 במאי. במשך שלושת הימים חוגגים בסימן משפחה וחברים עם ארוחת חג מרשימה שנחגגת היום, בה נהוג לארח או להתארח עם משפחה וחברים, לאכול מכל טוב ולהעניק מתנות אחד לשני. עיד אל פיטר נחשב לחג הקדוש ביותר בשנה עבור המוסלמים ואני מאחלת לכולם יום מלא רוח ואהבה, משפחתיות וקירבה וכמובן המון חיבוקים וחיוכים לקראת חג מיוחד במינו שבו נהוג לסלוח על עוונות, ליישב סכסוכים ולפתוח דף נקי וחדש לקראת שנה חדשה,
החפיפה הדרמטית בין יום הזיכרון ליום העצמאות
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 09.05.2022יום הזיכרון מסתיים וברגע אחד, השקט מתחלף בצהלות, התוגה מתחלפת בצחוק.. יום העצמאות של ישראל נפתח! אך באיזה מחיר ועל חשבון מי? המעבר החד בין המועד הקשה לחג המשמח הוא נושא שמכאיב ומעורר אי-נוחות בקרב אזרחים רבים. האם החפיפה הדרמטית בין יום הזיכרון ליום העצמאות מוגזמת? האם שינוי כל כך דרסטי יכול להיות טבעי?
פסח - "אירוח עסקי לכל דבר"
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 27.03.2022העולם בו אנו חיים הפך מזמן לכפר גלובלי, אשר בו גבולות לאומיים וזהויות דתיות, מיניות ועוד, שאינם מהווים גורם מפריד בין תרבויות שונות. כולנו לומדים, משתפים ומשתתפים גם במסורות של תרבויות אחרות, מאמצים נוהגים חדשים שבעבר לא היינו חשופים אליהם. בחג הפסח נאמר "והגדת לבנך", כלומר אנחנו מצווים להעביר את המורשת ואת זיכרון יציאת מצריים, ולספר עליהם לאחרים. באותה מידה, השתתפות בשמחתם של בני תרבויות ודתות אחרות בזמן החגים שלהם היא מקובלת ורצויה.
איך אוכלים את ראש השנה?
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 13.09.2021בראש השנה אנחנו אוכלים מאכלים שונים אשר מסמלים עבורנו תקווה לדברים הטובים שיאפיינו את השנה הבאה. הבקשות אותן אנו מצרפים לאכילת ה"סימנים", נוגעות בשורשיהם של הדברים הטובים לנו ולעם ישראל.
ראש השנה הסיני - שנת הנמר
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 10.02.2022ראש השנה הסיני נחשב ליום הכי יאנגי בשנה, יום של שפע, הצלחה ומזל. בחצות הלילה הראשון של החג, נוהגים החוגגים לפתוח את כל הדלתות והחלונות בדירותיהם ובבתי העסק, כדי לאפשר לאנרגיה השלילית להסתלק ולפנות מקום לאנרגיה החדשה. האנרגיה הזאת נמשכת לפחות חמישה ימים, שבהם נהוג להעיף זיקוקי דינור, שוב, כדי לנקות את כל האנרגיות השליליות של השנה הקודמת.
מתנות חברתיות ועסקיות לראש השנה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 24.10.2022החג הראשון בלוח השנה העברי מתקרב ובשוק רוחשת "קדחת המתנות". השלמנו כבר עם הנוהג הקיים בחברה ובמשפחה לכבד את החג במתנה של תשומת לב. נושא המתנות לרוב מהול בכיף. נחמד לנו לתת ונחמד לקבל, כל זאת בתנאי שאנו עומדים במסגרת קטנה, צנועה ופשוטה.
ראש השנה במדינות השונות
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 15.11.2020ללא קשר לתרבויות השונות, תחילת שנה הינו זמן המבשר פריחה, התחלות חדשות וציפיות טובות לעתיד. בעולם המערבי, החי לפי הלוח הגרגוריאני, נחוג חג זה ב-31 בדצמבר, בדיוק בחצות.
בחנו את עצמכם - 'מתנות ונימוסים'
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 18.04.2022לקראת החג הבא עלינו לטובה, פסח, שאפשר להוסיף לו גם את הכינוי "חג המתנות", חלק מנוהגי החג, נוהג שמכניס הרבה מאתנו בעבודה, בחברה ובמשפחה למעגל השאלות הקטנות המציקות כמו: מה לקנות? באיזה מחיר? למי? ועוד. ענו על השאלות הבאות ותראו האם הנושא פשוט עבורכם או מעט "בעייתי" בנושא המורכבות של נימוסי מתנות.
מה בין ליל הסדר ל"אירוח עסקי"
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 02.07.2012פסח הוא אחד החגים החשובים בלוח היהודי, והוא מעניק לנו שני ערכים חשובים: הראשון בא לידי ביטוי במנהג "כל דכפין ייתא ויכול, כל דצריך ייתא ויפסח", שזה בתרגום מארמית: כל הרעב יבוא ויאכל, כל הצריך יבוא ויעשה את הפסח.
חגם של הפירות היבשים - ט"ו בשבט
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 25.01.2022ט"ו בשבט הוא חגם של הפירות היבשים, מסורת שהתחילה בשנים בהם לא היו אמצעי קירור וזו הייתה הדרך היחידה בה יכלו יהודי הגולה לאכול מפירות ארצנו.
חג שבועות שמח
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 26.05.2020להתלבש לבן, לאכול לבן ולארח בלבן.חג השבועות הוא השלישי מבין שלושת הרגלים, חג שמסיים את ספירת העומר. חג השבועות מנציח את המאורע החשוב ביותר לעם היהודי – קבלת התורה במעמד הר סיני – אירוע בו הפכנו לעם היהודי.
חג ההודיה - ויום שישי השחור
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 14.12.2022סעודת החג מהווה בארצות הברית את מוקד החג. זוהי ארוחת ערב גדולה, שמתחילה בשעות אחר הצהריים. אוכלים בה בעיקר תרנגול הודו (turkey) צלוי. לכן מכונה החג גם "חג תרנגול ההודו". מעריכים כי כ-270 מיליון תרנגולי הודו נאכלים ביום זה. מאכלים אופייניים נוספים לחג כוללים: רוטב חמוציות, רוטב בשר, מחית תפוחי אדמה, שעועית ירוקה. לקינוח אוכלים עוגות, בעיקר פאי דלעת או פאי אגוזים.
יום הבסטיליה - יום העצמאות של צרפת
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 18.07.2020בתאריך ה-14 ביולי, יום העצמאות של צרפת, היום שבו התרחשה נפילת הבסטיליה, המשמשת כסמל הצלחת המהפכה הצרפתית שבה החלה תקופה חדשה בהיסטוריה והביאה את עקרון ריבונות העם, עקרון חירות הפרט והשוויון בפני החוק.מקוריותה של המהפכה הצרפתית בכך שהייתה מבשרת השוויון. יום הבסטיליה נחוג באופן סדיר מאז 1879, תשעים שנים לאחר המהפכה הצרפתית, אז הוא נקבע באופן רשמי כחג לאומי.
יום העצמאות בארצות הברית
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 14.08.2019החג מקושר להיסטוריה ולמורשת האמריקנית, אולם רבים מתייחסים ליום חג זה כחגיגת קיץ, כשהמוטיב המאפיין הוא לא פחות ולא יותר: תרבות הברביקיו האמריקאי, שאנו הישראלים יצרנו לו אח דומה שקוראים לו בישראל מנגל. גם הוא כאחיו הבכור מככב ביום העצמאות שלנו בישראל.זו ההזדמנות לנסות ולהסביר מה המקור של תרבות זו ומהם כלליה:
קרנבל המסכות בונציה - Venice mask festival
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 15.11.2020קרנבל המסכות בונציה (נקרא גם פסטיבל ונציה או פסטיבל המסכות) מתקיים באחת הערים הקסומות בעולם. האירוע השנתי הזה, מושך המוני תיירים וחוקרים מרחבי העולם. עיקר הפעילות מתרכזת בכיכרות המרכזיות של ונציה, ובראשן פיאצה סן מרקו.
יום פטריק הקדוש - Saint Patrick's day
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 25.01.2011יום פטריק הקדוש (Saint Patrick's Day) הוא חג נוצרי-אירי הנחוג מידי שנה ב-17 במרץ לזכרו של הקדוש הנוצרי פטריק הנחשב לקדוש המגן על אירלנד. סיינט פטריק נולד בשנת 385 וכיהן כבישוף של אירלנד במשך שלושים שנה, שמהלכן המיר הרבה אנשים לנצרות.
איסטר - חג הפסחא
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 17.04.2023השנה 2023 חוגגים הנוצרים והפרוטסטנטים את החג בתאריך ה 9 לאפריל, יום ראשון. הפסחא /איסטר הוא החג המרכזי של הנוצרים. נחגג לציון תחייתו של ישו, שלושה ימים לאחר צליבתו. הברית החדשה מספרת כי לאחר תחייתו הופיע ישו כמה פעמים לפני תלמידיו, כדי להוֹרוֹת להם להפיץ את האמונה. לפי האמונה תחיית ישו היא הוכחה לכך שהוא המשיח, ואות לחסד שאלוהים מעניק לבני האדם.
פרום - נשף סיום התיכון
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 30.07.2023נשף סיום התיכון מגיע אלינו מארצות הברית ותיכוניסטים רבים מתכוננים לקראתו ומצפים לו בכיליון עיניים תוך כדי סיום הבגרויות. כיום יותר ויותר תלמידי בית ספר תיכון מאמצים ומחקים את סגנון הנשף המיוחד הזה למרות שהוא לא תולדה של התרבות הישראלית. מדי שנה יותר ויותר בוגרי תיכון רגע לפני הגיוס נהנים מסיום פרק זה של החיים.אין ספק שנשף סיום התיכון הוא אירוע מרגש, כיפי ושל פעם בחיים, אך גם כרוכות בו התלבטויות רבות: איזו שמלה/חליפה נבחר? איזה נעליים? מהי התסרוקת והאיפור המושלמים? ועוד הרבה שאלות שאנסה לענות
חג הקורבן, عيد الاضحى "עִיד אל אָדְחָא",
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 02.07.2023עיד אל אדחא, חג הקורבן המוסלמי, המכונה גם "החג הגדול". חג אותו חוגגים הן מוסלמים והן דרוזים. מברכת את חברי וידידי המוסלמים והדרוזים בברכת חג שמח "כל עאם ואינתום בח'יר" (משמע שכל שנה יחזור החג ותהיו בריאים ושלמים.)
חודש רמאדן 2023
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 08.05.2023מיום רביעי בערב ה 23 במרץ 2023 ועד ערב ה 20 באפריל שנה זו, הציבור הערבי המוסלמי מציין את חודש רמדאן. חודש ימים עם מאפיינים דתיים, חברתיים, משפחתיים ותרבותיים. המנהג החשוב הוא הצום המתחיל בזריחה ומסתיים בשקיעה. נהוג לברך מכרים, חברים ועובדים בברכת 'רמדאן כרים' או 'רמאדן מובארכ' ולהקפיד לא לברך בחג שמח.
ט"ו באב - חג האהבה 2023
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 29.08.2023הזדמנות להצהרת אהבה בשפת בנימוס. ט"ו באב כבר מזמן יותר דומה ל"וולנטיין דיי" האמריקאי מאשר לחג היהודי המסורתי, בו היו הבנות מחוללות בכרמים בשמלות לבנות לאור הירח המלא. אולי חבל, כי התפאורה הזו נראית לי כמעט מושלמת למציאת שידוך, אבל את הנעשה אין להשיב, וט"ו באב הוא היום חג מתקתק וקיטשי, של לבבות אדומים וסרטים זהובים, וגם זה נחמד. ובאשר לנוהג להביא מתנה, יש לזכור שהמתנה פה היא קטנה וסימלית , כמו ורד אדום או זוג שוקולדים, או יין אדום ושתי כוסות לנועזים, שמתכננים פיקניק לילי ורומנטי על שפת הים.
יום הזיכרון לשואה הבינלאומי
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 12.02.2023שבעים שנה לאחר שחרור מחנות ההשמדה ושבעים שנה לאחר הקמת האו"ם, הועלתה הצעה ישראלית מעל בימת העצרת הכללית של האו"ם וזכתה לתמיכה רחבה של 104 מדינות מרחבי העולם, לציין את זכר השואה כיום זיכרון בינלאומי. ההחלטה התקבלה על ידי האו"ם ב-1 בנובמבר 2005 ויום זה מצוין ב-27 בינואר. תאריך זה נבחר לציון היום בו שוחרר מחנה ההשמדה אושוויץ.
"לנפנף" בנימוס
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 08.05.2023המנגל, או בכינויו כאשר נערך בבית - הברביקיו, הינו צורת בילוי ואירוח נפוץ מאוד, בעיקר בחגים וביום העצמאות, אך בהחלט נפוץ מאוד גם ביומיום, בעיקר בחודשי הקיץ.
הקושיות שלא שואלים סביב שולחן החג
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 31.03.2023חג הפסח נחשב לחג המשפחה וליל הסדר הוא לא רק אירוע משפחתי שההכנות אליו מורכבות ורבות, הוא גם מקור למתח נפשי, לחששות ואפילו לחיכוכים משפחתיים שמתמודדים איתם עד ראש השנה לפחות.
על גבינה ונוהגיה – כן כן יש דבר כזה...
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 07.07.2022לקראת חג השבועות, חג הגבינות והיין, התעניינו רבים האם יש כללי נימוס מיוחדים סביב האירוח המאפיין את החג. ניסיתי לרכז כמה נוהגים הקשורים לסגנון אירוח זה.
יום שישי השחור Black Friday
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 13.12.2017יום "יום שישי השחור" נקרא כך בשל הסימון שהיה נהוג בספרי חשבונות, בהם הצבע האדום סימן הוצאות והפסדים, והצבע השחור סימן רווחים. ביום שישי זה היו עסקים רבים "עוברים לצד השחור", זאת אומרת: רושמים רווחים.
ראש השנה - חג המתנות
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 29.09.2021ראש השנה נתפס כחג המתנות, ולישראלי המצוי נראה שאי אפשר להתחמק מהמנהג הזה, בדיוק כפי שחברו האמריקאי אינו מצליח להימנע מבולמוס המתנות הגדול של חג המולד. אבל אפשר ואפילו רצוי לעבור את שלב המתנות בכבוד - בלי לפשוט רגל ובלי לעבוד קשה מדי.
יום הזיכרון לחללי צה"ל ופעולות איבה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 08.05.2023בהפרש של שבוע מיום הזכרון לשואה ולגבורה, השנה מערב 24 לאפריל ו 25 באפריל 2023, אנו - אזרחי ישראל מתבקשים למלא את חובנו הלאומי וחובתנו המוסרית ולזכור את כל הנופלים שנתנו חייהם למען מדינת ישראל והעם היהודי. במהלך ימי הזיכרון נשמעת בכל רחבי הארץ צפירה שבמהלכה נפסקת כל עבודה ותנועת הדרכים מושבתת. המדינה כולה עומדת בדומייה לזכרם של החללים והקורבנות ומרכינה ראשה לאות אבל.
ל"ג בעומר - נימוסים סביב המדורה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 22.05.2023ל"ג בעומר, על אף היותו חג שמח ומאושר לילדים ומבוגרים כאחד, יכול להיות גם חג מסוכן מאוד. בנוסף להרגלינו היום יום-יומיים, וההכרה במתן כבוד לזולת, ההתייחסות אליו וההתחשבות בו - עלינו גם לנהוג במשנה זהירות בהכנות לקראת המדורות, באיסוף העצים, בהדלקת המדורה, ובחגיגות.
עשרת הדברות המיוחדות לליל הסדר
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 27.03.2022חג הפסח נחשב לחג המשפחה והדבר בא לידי ביטוי בין היתר בכך שליל הסדר נחוג בחברת אנשים רבים, בני משפחה וחברים. באירוע כזה, לא רק המארחת צריכה להתכונן ולדאוג שהכל יתנהל כשורה. גם לאורחים ישנו תפקיד חשוב בהצלחת הערב.
שנה אזרחית טובה - מקורות ונהגים
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 16.01.2022לוח השנה האזרחית הוא לוח השנה שלפיו מתנהלים החיים החילוניים והעסקיים מסביב לעולם, כולל אצלנו בישראל ולכן נחוג כמעט בכל רחבי העולם. יפה ונכון לברך ביום זה בברכת שנה אזרחית טובה. תחילתה הרשמית של השנה החדשה.10 שניות לפני שמחוג השעון עובר את השעה 12 ואנו נכנסים לשנה החדשה, מתחילים את הספירה לאחור מ- 10 חותמים את השנה החולפת ומקבלים את השנה החדשה בנשיקה ובזיקוקי דינור.
חג ההודיה - Thanksgiving Day
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 08.12.2021חג לאומי, אחד מהחגים עמוס המסורות הנחגג בארצות הברית וקנדה המבטא אסירות תודה על יבולי הסתיו "פסטיבל הקציר", תוך הכרת תודה כללית. החג מבוסס על עריכת סעודת חג גדולות משפחתיות וחברתיות שמסמל את מהוות החג.
נימוסים וברכות לראש השנה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 24.10.2022ראש השנה הוא חג של רענון קשרים, של חידוש היכרויות ושל טיפוח המעגלים החברתיים והעסקיים שלנו. בחג הזה, אולי יותר מבכל חג אחר, אנחנו מצופים להקדיש תשומת לב לסובבים אותנו בזירה המקצועית, החברתית והמשפחתית ולברך אותם בדרך מקורית ומעניינת לקראת השנה החדשה.
וולנטיין דיי - יום האהבה הבינלאומי
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 28.02.2023לזוגות שחיים יחד שנים, נשואים אפילו, אולי כבר יש ילדים - גם להם (ואפילו בעיקר להם) אסור לשכוח להשקיע בזוגיות שלהם. חג האהבה הוא הזדמנות לעצור את הכל ולהיות אחד עם השני. אולי לקחת יום חופש ולנסוע יחד לטייל בצפון, אולי ללון את הלילה בבית מלון. אולי סתם לבלות את היום כולו באהבה – ממיץ סחוט למיטה וזר פרחים לפתח הדלת, אולי פיקניק של בוקר בחיק הטבע. העיקר הוא לתת לעצמכם הזדמנות לדבר, לתקשר, לתקן את מה שדורש תיקון במערכת היחסים שלכם, להתאהב מחדש בבן הזוג שאתם מכירים כבר שנים רבות.
משנכנס אדר מרבים בשמחה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 27.03.2022השם פורים נגזר מהמילה פור (גורל), שהפיל המן הרשע על היהודים; העם היהודי היה נתון תחת גזירותיו הקשות ומרדכי היהודי, דודה של אסתר המלכה, נאבק למען ביטול הגזירות. חג פורים מסמל את הנס הגדול שנעשה ליהודים בימי אחשוורוש. מאבק שלהם לא נסב על קיומו הרוחני של עם ישראל, כמו בחנוכה למשל, אלא על עצם קיומו הפיזי. זוהי הסיבה שהחג מונצח לא רק באמצעים רוחניים אלא גם באמצעות ביטויים גשמיים של אוכל, שתייה ושמחה. שמחת פורים היא מעין הפגנה כלפי יורשיו של המן וממשיכי דרכו לאורך הדורות, על כן אחד מעיקרי החג הוא לשמו
ראש השנה הסיני
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 11.02.2021לכבוד ראש השנה הסיני החלטנו לספר מעט אודות החג החשוב ביותר ליותר מרבע מאוכלוסיית העולם. חלק הולך וגדל של אנשי עסקים בעולם מבצע עסקאות עם עמיתים סיניים. בין אם הם לקוחות, ספקים, קולגות או לקוחות פוטנציאליים – אי אפשר להתכחש לרצון לצבור נקודות זכות במערכת היחסים איתם.
Halloween - חג כל הקדושים
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 13.11.2022חג ההלואין חג קתולי "חג כל הקדושים", איבד את מאפייניו הדתיים והפך לחג חילוני, פולקלוריסטי ועממי. נחוג בערב שבין 31 באוקטובר ל 1 בנובמבר לציון סוף הקיץ ותחילת החורף. נרות בוערים בתוך דלעת מגולפת לפרצוף מבעית הן אביזר חג מיתולוגי. מסיבות, תהלוכות, טקסים בתחפושות ובמאכלי סתיו - בעיקר דלעת, תפוחים ואגוזים וממתקים מאפיינים חג זה. משחק הילדים הפופלרי והמאפיין חג זה : "תעלול או ממתק" Treat or Treat, הלואין הוא החג המסחרי השני בגודלו בארצות הברית, אחרי חג המולד.
ט"ו בשבט ראש השנה לאילנות
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 28.02.2023ט"ו בשבט, ראש השנה לאילנות, לפי דעתם של בית הלל. חג שמוכר בכמה שמות: חג האילנות, חג הנטיעות, חג חקלאי, חג המוקדש כולו לטבע, לאדמה, לפירות ולאיכות הסביבה. ביום חג זה אנו נוהגים לאכול מפירות הארץ ולטעת עצים. מה מקורות נוהגים אלה ואיך נשרוד את החג בשלום?
אוכלים ת'סופגניה ב....נימוס!!
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 28.11.2021חנוכה כבר בפתח והסופגניות מציצות אלינו מכל עבר: בהרמות הכוסית במשרד, באירועי הקוקטייל, בפיצוציות ובכל אירוע בימי החג. המדריך הלא רשמי לאכילת סופגניות בצורה נאותה, מנומסת וחכמה.
יום כיפור - סליחות וכפרות
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 20.09.2021יום הכיפורים נועד לסליחות ולכפרות על מעשים לא נאותים שנעשו במהלך השנה החולפת, לכן אין דבר צורם יותר מהתנהגות לא מנומסת ולא מתחשבת דווקא ביום הכיפורים עצמו.
מסביב לשולחן בראש השנה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 04.10.2023ראש השנה מעלה תמיד את השאלה הנצחית "אצל מי חוגגים?", במידה והפעם הגיע תורכם לארח, להלן מספר טיפים שיקלו על המשימה ויעזרו לבנות אווירה נעימה וחגיגית.
נוהגי חג המולד- 2022-3
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 30.01.2023חג המולד הוא אחד החגים הבולטים, המוכרים והאהובים בעולם כולו. ההתרגשות לקראת החג, חלונות הראווה הססגוניים, השלג המכסה את הרחובות, המאכלים המפתים. אווירת הכריסטמס מצליחה לשבור את מחסום הדת ולגעת גם בליבם של מי שאינם נוצרים. השנה 2022 שנה בה יכולים לחזור לנורמה, אחרי שנתיים בהם נגיף אחד שינה את סדרי העולם בכל תחומי החיים. אפילו סנטה קלאוס חייב היה ללמוד את הכללים החדשים, להוסיף לתלבושת המסורתית את המסכה, השנה הוא יכול להסיר אותה ולהתאים את עצמו לתקשורת הווירטואלית הבינאישית המשתנה מיום ליום בעולם.
חג חנוכה שמח!
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 06.12.2023את חג החנוכה חג החנוכה השנה נחגוג בצל המלחמה "חרבות ברזל", מיום חמישי 15-7 בדצמבר. נדליק נרות, נאכל לביבות וסופגניות אך ליבנו יהיה עם החטופים, השבויים, המפונים והלוחמים. מתפללים לנס, נס החנוכה
חג הניקיון - אביב מגיע פסח בא
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 13.04.2023יש דברים שאף אחד לא יכול לעשות במקומנו ויש משהו בפעולה הזו של ניקוי הבית, שעושה סדר בראש והרגשה טהורה בנפש. עניין נוסף הוא החיבור של הניקיון למצוות החג, ויש כאן הזדמנות גם להקנות את הניקיון כערך חיובי לילדים, ובקיצור – אני בעד. הבעיה היחידה היא שסדר וניקיון מצריכים זמן וסבלנות, ולא מעט מאמץ, ולכן לא כדאי לדחות את העניין לרגע האחרון. מוטב לשלוף את הסמרטוטים שעה אחת קודם, מאשר להרגיש כמו סמרטוט בליל הסדר. ומחידודי הלשון הללו, נעבור אל כמה עצות שימושיות, שיעזרו לכם לעבור את החג בשלום.
חג המימונה - "תרבחו ותסעדו"
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 17.04.2023בצאת החג , חג הפסח, פוצחים בעשיית שמחה תוך כדי סעודה ראשונה מתוקה ומיוחדת המלווה בברכה למזל והצלחה "תרבחו ותסעדו". השנה לצערנו הגדול כולנו בסגר ביתי, החגיגות מצמצמות לחוג המשפחה הקטן "המשפחה הגרעינית"(המושג החדש שעמו אנו מתמודדים). נוהג זה הוא בסיס לחג עממי הנחוג במוצאי חג הפסח וביום שלאחריו בקרב יהדות צפון אפריקה,מרוקו, תוניסיה ולוב והפך לחלק בלתי נפרד מנוהגי הפסח של כל עם ישראל לעדותיו הרבות.מי מאתנו לא מחכה למופלטה המתוקה לשבור את אכילת המצות במשך שבוע שלם?
סוכה, אירוח ומצוות החג
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 11.10.2023חג הסוכות הוא "זמן שמחתנו". לאחר ימי הדין, ראש השנה ויום הכיפורים, באה השמחה וקורת הרוח של חג הסוכות, שהוא אחד משלושת הרגלים (סוכות, פסח ושבועות). התורה מדגישה שבחג הסוכות יש להרבות בשמחה, נוהגים לשמוח בלילות החג ובמקומות רבים אף עורכים ריקודים.
איך לאכול סופגניה ולהישאר נקיים?
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 06.12.2023סנוניות החג מגיעות בצורת סופגניות גדולות ועגולות, הנמכרות בסופרמרקטים ובקיוסקים כמה שבועות לפני החג. הסופגניות שייכות למאכלי בצק המטוגנים בשמן עמוק לזכר פך השמן.
על נימוסים ונכים - יום הנכה הבינלאומי
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 25.01.2011הנימוס והנוהג הם הבסיס לתקשורת אנושית חיובית, טבעית, נעימה ובונה, אך קורה לפעמים שלא במתכוון אנו פוגעים, מביכים את הנכים והמוגבלים בגין חוסר מודעות או חוסר רגישות. חיסרון בידע של הכרת הנוהגים במצבים מסוימים גורם למבוכה ולחוסר נעימות עד פגיעה בשני הצדדים.
חגיגות יין הבוז'ולה - היין הראשון של השנה
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 13.11.2017חגיגה שנתית, שיווק מבריק ליין פשוט יחסית, יין צעיר, תוצר ראשון מהבציר החדש שהבשיל, היין נקרא "בוז'ולה נובו" ומשיקים אותו ביום ובשעה אחידה ומדויקת ברחבי העולם.בלילה שבין יום ד' ליום ה' בשבוע השלישי של חודש נובמבר. השנה זה יקרה בלילה בין התאריכים ה-20.11.2013 ל-21.11.2013. בקבוקי יינות הבוז'ולה נובו ייפתחו בקול תרועה רמה, בחגיגות ובשמחה החל מהשעה 12 בלילה ולא לפני.
חג פורים בזירת העסקים
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 11.04.2019"משנכנס אדר מרבים בשמחה" אמרו חכמים ואווירה עולצת היא אכן עד היום חלק מהוויית החג. הורים מלבישים את ילדיהם בתחפושות, מאפרים את פניהם ומתעדים בצילום, אורזים דברי מתיקה באריזה דקורטיבית ויוצאים אל יומם. יום כזה אינו יום רגיל.
10 הדברות לליל הסדר
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ | 12.04.2022בליל הסדר אנחנו מתכנסים סביב שולחן ערוך עם כל המשפחה, חברים ולעיתים גם מכרים או תיירים שמבקרים בארץ. כדי שהכל יתנהל כשורה וברוח נעימה, נציג את עשרת הדיברות לליל הסדר. וגם כמה טיפים למתארחים.