חגיגות יין הבוז'ולה נובו – היין הראשון של השנה
תמי לנצוט ליבוביץ CIP
חגיגה שנתית, שיווק מבריק ליין פשוט יחסית, יין צעיר, תוצר ראשון מהבציר החדש שהבשיל, היין נקרא "בוז'ולה נובו" ומשיקים אותו ביום ובשעה אחידה ומדויקת ברחבי העולם.בלילה שבין יום ד' ליום ה' בשבוע השלישי של חודש נובמבר. השנה זה יקרה בלילה בין התאריכים ה - 20.11.2024 ל- 21.11.2017. בקבוקי יינות הבוז'ולה נובו ייפתחו בקול תרועה רמה, בחגיגות ובשמחה החל מהשעה 12 בלילה ולא לפני.
הבקבוקים המקוריים המגיעים מאזור בוז'ולה בצרפת בטיסה ובהקפדה ייפתחו ויחד איתם ייפתחו גם בקבוקי ההילולים, יינות צעירים וראשוניים (יינות ביכורים) של יקבים נוספים, מקומיים, שזה היין הראשון לעונה. החגיגות יימשכו עוד כמה ימים לאחר יום זה.
בכל העולם מתכוננים לחגוג ולשתות את יין הבוז'ולה הצרפתי החל מחצות ולא דקה לפני כן. החוק הצרפתי קובע בברור שמותר למכור, לשתות ולהציג את צעירי היין רק החל מהשעה היעודה ולא דקה לפני כן. החוק הצרפתי נוקשה ונאכף, חוק שאינו מאפשר להוציא את היין מגבולות צרפת לפני התאריך, הוא מועלה על מטוסים שיוצאים לכל חלקי העולם. היין נוחת, אך אסור לפתוח ולו בקבוק אחד. רק בחצות שבין יום ד' לבין יום ה' מותר לחלוץ את הפקקים, למזוג ולעמוד על טיבו של היין.
פתיחת הבקבוק הראשון נחגגת ברוב פאר והדר במסעדות, בחנויות יין, במרכזי בילוי ובכל מקום אפשרי. הבוז'ולה נובו הוא ה-חגיגה של חוגגי היין, בצרפת ומחוצה לה.
הבוז'ולה נובו הוא יין אדום המיוצר בשיטה ייחודית בה משתמשים בתסיסה מיוחדת הנקראת "תסיסה קרבונית" בה הענבים נבצרים אבל אינם נסחטים, אלא נשארים לתסוס שלמים על האשכולות. אחר כך הם נסחטים ודי מהר מסוננים. בשיטה זו היין אינו בא במגע עם הקליפות של הענבים בהם טמונים הטנינים האופייניים ליין אדום, שלחלק מאיתנו אינם כה נעימים לחייך.
שיטה זו מדלגת על השלבים המקובלים, מהירה מאוד ולכן היין חסר עומק, דל גוף וצבע ודומה ליין לבן בטעמו וריחותיו. הוא קליל, פירותי ומאוד מרענן. יש לשתות אותו מקורר (10-13 מעלות) כמו יין לבן. יין זה מיועד לשתייה מידית ולא יאוחר משלושה חודשים מיום ההשקה. (יש סוגי בוז'ולה שונים כמו בוז'ולה ווילאז', בוז'ולה CRU מובחר, היוצאים לשוק מאוחר יותר והם לא שייכים לאותה קטגוריה של הבוז'ולה נובו ואף עוברים השתבחות בחבית).
*הערה: יקבים רבים בעולם אימצו את השיטה לייצור יינות מסוג זה, אך אסור לאף אחד להשתמש בשם בוז'ולה (שהוא שם מקור ליינות מאזור זה בלבד) או אפילו להשתמש במושג שיטת בוז'ולה.
היות ויינות הבוז'ולה נובו הם היינות הראשונים היוצאים לשוק משנת הבציר בחבל בוז'ולה, חגיגות הבוז'ולה מזכירות במשהו את הבאת הביכורים: כורמי חבל בוז'ולה שבצרפת חוגגים את הבציר המוצלח ביינות שזה עתה יצאו מן המכבש. באזור בוז'ולה חגגו את הגעת היין במוזיקה, ריקודים אוכל והרבה יין, מבירת המחוז ועד לאחרון הכפרים. בעיירה בוז'ו שהיא הבירה ההיסטורית של האזור חגגו את המאורע בלילה שבין רביעי לחמישי. כמה שעות לפני חצות התחילו לטעום את היינות שמגיעים מ-12 תתי האזורים, שמקיפים את בוז'ו, ורק בשעה 12 נפתחו החביות וה'נובו' זרם כמים. את כל המהומה ליוותה תהלוכת לפידים העשויים מענפי גפנים ורוכבי אופניים שדהרו במורד הגבעות הסובבות את העיר עם לפידי אש.
היין נקרא על שם אזור בוז'ולה –Beaujolais , אזור קטן יחסית צפונית לליון שבדרום בורגונדי, שאורכו 54 ק"מ מצפון לדרום ורוחבו 7 – 9 ק"מ ממזרח למערב. רוב ימות השנה האזור שומר על אנונימיות יחסית. ביום החמישי, השלישי בכל נובמבר הוא הופך לסינדרלה של עולם היין העולמי. בחצות, בלילה שבין רביעי לחמישי, נחלצים הפקקים ומכריזים קבל עם ועדה “Le Beaujolais Nouveau est arrive!” - יין הבוז'ולה נובו הגיע!!!
מעט היסטוריה :
טקסי הבוז'ולה החלו עוד בשנת 1395 כשהדוכס של בורגונדי אסר על גידול ענב ה'גמה' – Gamey, באזור בורגונדי. לחקלאים לא הייתה ברירה, נאלצו לעקור את גפני ה'גמה' ולנטוע במקומם את גפני הפינו-נואר Pino Noir. לעומתם החקלאים באזור בוז'ולה המשיכו לגדל את ענב ה'גמה' ועל ידי כך הבדילו את עצמם מצפונה של בורגונדי עד עצם היום הזה. אזור בוז'ולה הוא היחיד בצרפת בו מחויבים המגדלים על פי חוק לבצור את הענבים ביד. באזור בוז'ולה מיצרים יינות נוספים, אבל ה'נובו' שסביבו מתרחשת כל ההמולה השנתית הזו, אחראי ליותר מ-50 אחוז מן התוצרת שלו.
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ