טלפון: 03-6913545


איסטר - חג הפסחא

איסטר - חג הפסחא

איסטר - חג הפסחא - "חג החגים"
תמי לנצוט ליבוביץ  
 

חג הפסחא הוא החג המרכזי של הנוצרים. נחגג לציון תחייתו של ישו, שלושה ימים לאחר צליבתו. הברית החדשה מספרת כי לאחר תחייתו הופיע ישו כמה פעמים לפני תלמידיו, כדי להוֹרוֹת להם להפיץ את האמונה. לפי האמונה תחיית ישו היא הוכחה לכך שהוא המשיח, ואות לחסד שאלוהים מעניק לבני האדם. תחייתו של ישו מהווה בסיס לאמונה הנוצרית, והיא מרכיב מרכזי בה.

חג הפסחא חל תמיד ביום ראשון ולפי המסורת הוא קשור בצליבתו, בעלייתו לשמיים ובתחייתו של ישו. החג נחוג לזכר השבוע האחרון בחיי ישו שמתרחש כולו בירושלים ובכך הופך אותה לעיר הקדושה ביותר לנצרות בעולם כולו.

תאריך החג משתנה משנה לשנה והוא נקבע ליום ראשון שאחרי הירח המלא של חודש האביב. לפיכך, חג הפסחא השנה יתקיים ביום ראשון ה-31 במרץ. הכנסייה האורתודוקסית מציינת את החג לפי חישוב שונה וייתכן הבדל של עד חמישה שבועות ביום החג. השנה 2024 חוגגים  והפרוטסטנטים בתאריך ה 5 לאפריל.

הנוצרים חוגגים את חג הפסחא (Easter) בצמוד לחג הפסח שלנו. הם חוגגים במשך שבוע שלם הנקרא "השבוע הקדוש" שמסתיים בחג הפסחא עצמו. השבוע מתחיל ביום ראשון – יום א' של דקלים (Palm Sunday) המסמל את כניסתו של ישו לירושלים. ישו החליט לעלות בחג הפסח לירושלים (בשנת 30 לספירה). הוא הגיע לעיר מכיוון הר הזיתים ולכן עד היום, ביום א' של השבוע הקדוש, מתקיימות בעיר תהלוכות שמשתתפיהם נושאים ענפי דקלים והן מתחילות בהר הזיתים.

ישו נצלב ביום שישי. מאמיניו ביקשו מהשלטון הרומאי לקבור אותו לפני כניסת השבת קבורה יהודית נאותה. ואכן כך היה. ישו מובא לקבורה עוד ביום שישי. ביום שישי זה, נערך עד היום מסע תהלוכה ב"דרך הייסורים" שבעיר העתיקה, העוצרת ב-14 ה"תחנות" שבהן עבר ישו בדרכו האחרונה.

יום שבת – ישו נח בקברו. לזכר אותו יום מקיימים היום את טקס ה"אש הקדושה" בכנסיית הקבר כשבמסגרתו נופלת אש מ"השמים" שאותה מפזרים בין הכמרים והמאמינים.

יום ראשון – הפסחא – יום תחייתו של ישו – 3 המריות פקדו את הקבר ביום זה אך גילו שאבן הגולל הוסטה הצידה והקבר ריק. התגלה להן מלאך ששאל אותן למה הן מחפשות את החי בין המתים. זה היום החשוב ביותר המסכם את הפסחא. יום זה מתחיל את מסעו בן ה-40 יום של ישו עד עלייתו לשמים בהר הזיתים. לפסחא קודמים ארבעים ימי אבל, בהם נוהגים להימנע מאכילת בשר.

נוהגים וסמלי החג:

 

לכתבה נוספת שלי בנושא 

חג פסחא שמח!

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ