טלפון: 03-6913545


חגם של הפירות היבשים - ט"ו בשבט

חגם של הפירות היבשים - ט"ו בשבט

חגם של הפירות היבשים – ט"ו בשבט
תמי לנצוט ליבוביץ AICI, CIP
תאריך: 6.2.12

ט"ו בשבט הוא חגם של הפירות היבשים, מסורת שהתחילה בשנים בהם לא היו אמצעי קירור וזו הייתה הדרך היחידה בה יכלו יהודי הגולה לאכול מפירות ארצנו.

כמה ימים לפני ט"ו בשבט השווקים עוטים חג; פירות יבשים, סוגי אגוזים, שקדים ופיצוחים למיניהם, בכמויות עצומות, צבעוניים ומתוקים בחנויות המזון, בשטח הקניונים הרבים, במעדניות, אנו פוגשים בפירות היבשים הקלאסיים והמיוחדים שלא פגשנו אותם בשום עונה, פירות המיובאים מארצות עולם, פירות שבוודאי לא כולם מסמלים את גידולי הארץ אך לכולם מכנה משותף: פירות שיובשו, הוצאו מהם המים אך נשאר בהם ריכוז סוכר גבוה מאוד ועמם הערך הקלורי הרב.

חג זה בניגוד לחגים האחרים בהם אנו מחויבים לסעודות כבדות ורשמיות יותר, בט"ו בשבט האווירה החגיגית קלה יותר ואנו טועמים מעט פה ומעט שם, במשרדים ובמפגשים חברתיים או משפחתיים, את אותם סממני החג "הפירות היבשים", ללא הרגשה כבדה של אכילת יתר או ייסורי מצפון וחישובי קלוריות יומיות או בריאותיות.

שבעת המינים – "ארץ שלא תחסר כל בה"
שבעת המינים מייצגים את הגידולים שבהם השתבחה ארץ ישראל בכל ימות השנה עם משמעות מבחינה תזונתית. הם מופיעים בתקופות שונות - תמיד יהיה אפשר לאכול כמה מהם, וזהו "ארץ אשר לא תחסר כל בה".
• חיטה ושעורה - המזונות החשובים - מכילים פחמימות.
• זיתים - השמן שמשתמשים בו הרבה לבישול ומאור.
• תמרים - דבש, מתיקות - פחמימות.
• ענבים - יין, המשקה החשוב.
• תאנה - משתמרת להרבה זמן בתנאים רגילים.
• רימון - הצימוק של הפירות, הממתק של שבעת המינים, פרי בעל מראה אסתטי בולט.

איך לצלוח מבחינה קלורית ובריאותית את החג בשלום?
• אין להגיע רעבים - "סנדוויץ' לפני".
• הכל אותו טעם – שליטה עצמית.
• להימנע מפירות המכילים צבע וטעם (צבע חזק במיוחד).
• הגדירו לעצמכם מספר פירות או פיצוחים.
• בחרו את הפרי שאינו מסוכר.
• בחרו פיצוחים טבעיים, לא קלויים ולא מלוחים.
• רצוי לבחור את הפרי והאגוז המשולב.
• רצוי לבדוק את הפרי לפני שמכניסים לפה.

הלכות בדיקת פירות יבשים
יש לדעת שסימון הכשרות שיש על הפירות לא אומר שאינם נגועים בחרקים. הם אומנם מאוד קטנים אבל האיסור לאכלם חמור. לכן יש לבדוק לפני האכילה או לשטוף היטב. תאנה לדוגמא לא אוכלים לפני שבודקים טוב טוב (או מגישים).

כאשר שכיחים חרקים (וזה משתנה בין פירות טריים לפחות טריים) יש לבדוק כל פרי ולא מדגמית:
לשטוף במים מבחוץ, לפתוח ולבדוק באור טוב (לשים לב לחרקים ותולעים בצבע שחור, חום, קרם).

פירות יבשים ופיצוחים בהם נגיעות החרקים גבוהה (מוחזקים בחרקים) וחייבים לבדוק לפני האכילה:
אפונה יבשה, בוטנים (ישנים בלבד), צימוקים (ישנים בלבד, יש שהבחינו בין הארץ לחו"ל), תאנים יבשות וטריות ותמרים יבשים (לחים בחזקת נקיים).

פירות יבשים ופיצוחים שאין צורך לבדוק כלל (הימצאות חרקים נדירה, אלא אם נראה ששינה צבעו/מחורר/יש כמו אבקה לבנה): אגוז מקדמיה, אגוז מלך, פקאן, אגוז קוקוס, אננס יבש, גרעיני אבטיח, גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה.

טיפ לסיום: סלסלה כמתנה: הזמנה לביקור בט"ו בשבט, חג שדורש מתנה קטנה - כמה קל להתארגן לקניית כלי יפה ולמלא אותו בכל טוב של פירות יבשים מכל הסוגים, הצבעים וכל זאת בהרמונית צבע מושלמת, שובת עין.

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ