ראש השנה הסיני – שנת השור
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
לכבוד ראש השנה הסיני, מעט אודות החג החשוב ביותר ליותר מרבע מאוכלוסיית העולם. חלק הולך וגדל של אנשי עסקים בעולם מבצע עסקאות עם עמיתים סיניים. בין אם הם חברים, לקוחות, ספקים, קולגות או לקוחות פוטנציאליים – אי אפשר להתכחש לרצון לצבור נקודות זכות במערכת היחסים איתם. אחת ההזדמנויות היותר טובות הוא לשמוח עימם בחגיגות ראש השנה הסיני. ראש השנה הוא החג החשוב ביותר בעולם הסיני וחוגגים אותו מיליוני אנשים ברחבי העולם, ובמיוחד בסין, טאיוואן, הונג קונג וסינגפור, כמו גם בכל צ'יינה-טאון המכבדת את עצמה ברחבי העולם.
מבין כל החגים הסינים המסורתיים, פסטיבל ראש השנה (הנמשך 15 ימים וידוע גם כפסטיבל אביב) הוא החשוב ביותר. ראש השנה הסיני, או בפי המקומיים "גואו ניאן", נופל בדרך כלל בין ה-21 בינואר ועד ל-19 בפברואר בלוח השנה הלועזי, אך התאריך משתנה משנה לשנה. השנה מתקיים החג ב 1 לפברואר 2022.
תחילת מסורת חגיגות ראש השנה נעוצה במיתולוגיה הבאה: "ניאן" היא חיה מיתולוגית, שנהגה לבלוע אנשים חיים. יום אחד הופיע זקן סיני חכם ואמר לתושבי המחוז שאם יצבעו את בתיהם באדום ויעיפו זיקוקי דינור, יצליחו לגבור על המפלצת. התושבים עשו כעצתו והמפלצת נעלמה. פירוש המילה הסינית "גואו" הוא הישרדות, והסינים חוגגים את ניצחונם על המפלצת מדי שנה, בחגיגות משפחתיות מרובות טקסים, סמלים ונוהגים.
ראש השנה הסיני נחשב ליום הכי יאנגי בשנה, יום של שפע, הצלחה ומזל. בחצות הלילה הראשון של החג, נוהגים החוגגים לפתוח את כל הדלתות והחלונות בדירותיהם ובבתי העסק, כדי לאפשר לאנרגיה השלילית להסתלק ולפנות מקום לאנרגיה החדשה. האנרגיה הזאת נמשכת לפחות חמישה ימים, שבהם נהוג להעיף זיקוקי דינור, שוב, כדי לנקות את כל האנרגיות השליליות של השנה הקודמת.
מאכלי החג - הסינים נוהגים להכין מאכלים המיוחדים לחג ולערוך ארוחה משפחתית גדולה, שמכונה "ווי לו" (כלומר: מסובים סביב התנור). בכל מחוז נהוגים מזונות שונים, אך ישנם מאפיינים משותפים. הארוחה תמיד עשירה ביותר ומורכבת ממנות רבות ובמרכזן תרנגולת, המוגשת שלמה (כולל הראש), ואכן מסמלת שלמות. כתחליף לתרנגולת מוגש לעיתים דג שלם, המסמל שפע. האטריות מוגשות לא חתוכות – סמל לחיים ארוכים. אכילת כופתאות במילויים מפתיעים האמורים להביא מזל, והתפוזים הסיניים הנחשבים לפרי המזל, אותם מניחים בסלסלות ברחבי הבית על מנת להביא שגשוג.
המסורת הסינית היא לאכול בערב ראש השנה מאכלי בשר הנאכלים על ידי כל המשפחה מסיר אחד, דבר המסמל את איחוד המשפחה.
מתנות החג - מזכירות תרבויות מערביות: החלפת מתנות, נהוג להעניק לבני המשפחה הצעירים מתנות או מעטפות נייר אדומות מלאות בממתקים.
תהלוכות וטקסים צבעוניים - מחוץ לבית, נהוג לחגוג את ראש השנה הסיני בראש חוצות, המסמלים את המתרחש בשמיים. התהלוכות מלאות במסכות, בתחפושות, בפנסים ובנרות, ובהרבה צבע ומוזיקה. אחד הטקסים המפורסמים הוא "ריקוד האריה" המרהיב, שבו התחפושת מורכבת ממספר אנשים, שכל אחד מהם מוביל חלק אחר של האריה.
לבוש: מסורת של לבישת בגדים אדומים, קישוטים אדומים והפרחת זיקוקים על מנת לגרש את המזל הרע ולפנות מקום למזל הטוב להיכנס.
ימי החג הם ימים של מחילה וברכה. בני המשפחה מבקשים סליחה באופן הדדי, חברים מברכים איש את רעהו (פנים אל פנים או באמצעות הטלפון) ועורכים מפגשים בין ילדיהם כדי להגביר את היאנג בבית ובסביבה.
שתי ברכות מסורתיות ה XING NIAN KUAI LE: שפירושה "שנה חדשה מאושרת"
GONG XI FA CHAI שפירושה "מי ייתן ותתעשר השנה".
שימו לב: קבלת ברכה לשנה החדשה בחדר השינה מביאה מזל רע, לכן גם אדם חולה מתכונן לחג ומצטרף לבני המשפחה בחדר האורחים.שליחת כרטיסי ברכה: מנהג בולט וחשוב מאד ליישום. כאשר עמיתכם הסיני יקבל ברכה לחג, בפרט אם היא צבעונית ומתייחסת אל החיה של אותה שנה, ובפרט אם היא חלק מהשתתפות כוללת שלכם בשמחתו, מעמיק הקשר ונוצר בסיס למערכת יחסים ידידותית. כמו כל אדם, גם הסיני, כשמתעניינים בו הוא מגיב.
השנה נחוג החג ב 5 בפברואר 2021 היום הראשון לפי הספירה הסינית, שנה זו נקראת שנת השור - השור בתרבות הסינית הינו חיה יקרת ערך. בתרבות הסינית ישנם טקסים רבים שבהם ישנה הערצה וכבוד לשור. הוא מהווה את חיית המשק הגדולה ביותר.
הוא מניע את החקלאות שהיא הבסיס לתרבות הסינית, כמו כן הוא נרתם לעבודות קשות בבית.
השור דבק במסורת ולכן השורשיות שלו מחברת אותו אל האדמה.
ועוד קצת סימבולים: פרחים: הפרח המיוחס לשנת שור לבן ביסוד מתכת הינו הצבעוני, גם פרח השיזף מייצג אומץ ותקווה. ואחרון ברשימה הוא פרח נרקיסי המים - הנחשב לפרח המביא מזל טוב.
מספרים: מספרי המזל של השנה הם 1, 4 (שלא כמו בכל ימות השנה)
צבעים המסמלים הצלחה בשנת שור לבן הם: לבן, צהוב וירוק.
שור לבן ביסוד מתכת מקושר לזהב.
הסינים חוגגים את החג במשך 15 ימים. המסורות השונות בכל הקשור לנוהגי ראש השנה הסיני שונות מאזור לאזור. בזמן שמסורות מסוימות נפלו קורבן למודרניזציה, אחרות שומרות על מעמדן ועל קיומן גם בקרב אוכלוסייה שאינה שומרת מסורת.
כל שנה בסין נקראת על שם אחת משתיים עשרה סמלי החיות: עכבר, שור, נמר, שפן, דרקון, נחש, סוס, כבש, קוף, תרנגול, כלב וחזיר.
במהלך החג נערכות תהלוכות בהן מוטיב הדרקון (גוף שור וראש אריה)הוא בסיס האירועים. רקדנים יוצרים תנועות בצורות דרקון, מלווים כלי נגינה המנגנים בעוצמה רבה כולל הכאה כל גונג ומצלתיים על מנת לגרש את השדים.
פרוט 15 הימים של החג והמתרחש בכל אחד מהם:
יום 1: ערב ראש השנה הסיני נחגג בכלל רחבי המדינה בארוחת ערב חגיגית ומפוארת בחיק המשפחה. עסקים ומשרדים סגורים והאנשים נמצאים בחופשים. המאכלים המסמלים את החג הם דגים וכופתאות וחובה שיהיו מוגשים בארוחת החג – מאכלים אלה מסמלים עושר בגלל צורתם.
בדרום סין נהוג לחגוג את החג עם עוגה מיוחדת שנקראת "niangoo" – את העוגה חותכים לחתיכות קטנות ומחלקים לכל בני המשפחה.
זיקוקים מרהיבים מוצגים בכל רחבי סין – כחלק מאמונה של הברחת רוחות רעות, ריקודי אריות ודרקונים וכן תהלוכות, שמחה והמולה ממלאים את רחובות המדינה.
האנשים המבוגרים במשפחות זוכים לכבוד מיוחד משאר בני המשפחה והחברים, ילדים קטנים מקבלים כסף, ממתקים ומתנות קטנות במעטפות אדומות.
על מנת למקסם את המזל הטוב בשנה החדשה, נהוג להימנע מאכילת בשר ביום זה. לאחר הארוחה קבוצות רבות נוהגות להתפלל במקדשים לשנה טובה ופורייה.
יום 2: היום השני של ראש השנה הסיני נחשב ליום הרשמי של תחילת השנה. יש הרואים ביום זה יום חשוב במיוחד לכלבים והם נוהגים לפנק את הכלבים בפינוקים מיוחדים. גם ביום זה נהוג לבקר חברים ובני משפחה ולהיות מוקפים בחברה ובשמחה.
יום 3: בניגוד מוחלט ליומיים הראשונים של השנה הסינית החדשה, היום השלישי נחשב ליום רע לביקורי חברים ומשפחה. אנשים מעדיפים להישאר בבתיהם או ללכת למקדשים ולהתפלל.
יום 4: למרות שאווירת החג נמשכת, תאגידים גדולים חוזרים לפעילות ביום הרביעי של השנה הסינית החדשה. במקומות עבודה רבים נהוג לערוך לעובדים ארוחה חגיגית לכבוד השנה החדשה.
יום 5: כופתאות הם המצרך השולט בסין ביום החמישי. משפחות רבות מרכיבות את התפריט של יום זה סביב המאכל המפורסם.
יום 6: כל העסקים חוזרים לפעילות מלאה ופותחים מחדש את שעריהם. ביום זה אפשר לראות זיקוקים באזורים רבים בסין כסימן להרחקת רוחות רעות ופתיחת שנת העסקים ברגל ימין.
יום 7: ביום השביעי רווחת בסין האמונה שדווקא ביום זה אנשים גדלים בשנה. בודהיסטים לא אוכלים בשר ביום זה וקהילות סיניות בדרום מזרח אסיה אוכלים סלט דג נא על מנת להבטיח שגשוג.
יום 8: היום השמיני של השנה הסינית החדשה הוא ערב הולדתו של הקיסר ג'ייד. ארוחות משפחתיות מיוחדות נערכות לכבוד "יו-הואנג" (Yu Huang) – השליט של גן עדן.
ימים 9-10: יום הולדתו של הקיסר ג'ייד נחשב ליום חשוב במיוחד אצל הסינים ה- Hokkien במלזיה ובסינגפור. ביום זה הם נוהגים ללכת להתפלל במקדשים ורבים מאוד מדליקים קטורת.
יום 11-12: אלו הם הימים השקטים בשנה הסינית החדשה, מיועדים לעתים לארוחות משפחתיות.
יום 13: לאחר שניים עשר ימים של אכילה בלתי פוסקת, ביום השלושה עשר כולם אוכלים מאכלים צמחוניים בלבד על מנת להקל ולרוקן מעט את מערכת העיכול ולתת לגוף לנוח מאכילת יתר. יום זה מוקדש ברובו לגואן יו (Guan Yu) – אל המלחמה.
יום 14: יום זה מוקדש להכנות לקראת היום הבא החותם את חגיגות השנה הסינית החדשה בפסטיבל הפנסים המרהיב ביופיו.
יום 15: זהו יום החג האחרון הסוגר באופן רשמני את חגיגות השנה הסינית החדשה בזיקוקים, מופעים, תהלוכות, חגיגות, תלבושות מפוארות, פסטיבל פנסים ועוד. יום זה נחשב בעיניי רבים למקבילה של הוולנטיין דיי.
השנה הבאה בגלגל המזלות הסיני היא שנת הארנב ומתחילה בתאריך 22 בינואר 2023.
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ