טלפון: 03-6913545


10 הדברות לליל הסדר

10 הדברות לליל הסדר

עשרת הדברות לליל הסדר

תמי לנצוט ליבוביץ

בליל הסדר אנחנו מתכנסים סביב שולחן ערוך עם כל המשפחה, חברים ולעיתים גם מכרים או תיירים השנה גם פליטים שהגיעו אלינו מאוקרינה הבוערת. כדי שהכל יתנהל כשורה וברוח נעימה אספתי ובניתי וארגנתי את עשרת הדיברות לליל הסדר על מנת לצלוח את החג בכיף ובהנאה. חג הפסח נחשב לחג המשפחה והדבר בא לידי ביטוי בין היתר בכך שליל הסדר נחוג בחברת אנשים רבים, בני משפחה וחברים. באירוע כזה, לא רק המארחת צריכה להתכונן ולדאוג שהכל יתנהל כשורה. גם לאורחים ישנו תפקיד חשוב בהצלחת הערב. 

אצל ההורים שלי או אצל ההורים שלך? אחת הבעיות הגדולות של זוגות נשואים, בעיקר צעירים, היא "איפה עושים את ליל הסדר". כל אחד רוצה ומרגיש צורך להיות עם משפחתו, כל משפחה לוחצת לכוון שלה ו...מריבות! הפתרון האידיאלי, אם ניתן, הוא ששתי המשפחות תערוכנה את הסדר ביחד. כך כולם מרוצים. אם הדבר לא ניתן ליישום מסיבה זו או אחרת, הנכון ביותר הוא לעשות "תורנות שנתית" - שנה אצל משפחה אחת ושנה אצל האחרת. ואתם ההורים - הבינו את הלחץ ואת אי הנעימות של ילדיכם והתחשבו בהם. אל תלחצו, אל "תעשו פרצופים" ובוודאי שאל תציבו אולטימאטום.

רשימת מוזמנים יש להכין מבעוד מעוד רשימת מוזמנים, שכן, ליל הסדר הוא ערב שאנשים נערכים אליו זמן רב מראש. לא כדאי להשאיר את ההזמנות לרגע האחרון כי ייתכן ואנשים כבר ערכו תכניות אחרות. מאחר ופסח הוא חג משפחתי, זה בהחלט לא הזמן "לחיסול חשבונות" עם בני משפחה, ובהחלט כדאי להזמין את כל הנמנים על המעגל המשפחתי שהחלטתם להזמין. כמו כן, ניתן לצרף גם חברים ובהחלט יפה לזכור להזמין אנשים הנמצאים בגפם  כאלה שאין להם משפחה ועולים חדשים, אחרי הכל, אחד מסממני החג הוא "כל דכפין".

עריכת שולחן מאחר וליל הסדר נחוג בדרך כלל בהשתתפות אנשים רבים, חשוב להסדיר מראש את מקומות הישיבה ולסמנם בתגי שמות מתאימים. כך מונעים מראש מצב של "לרוץ לתפוס מקום", מי רוצה לשבת ליד מי, מי לא רוצה לשבת ליד מי וכדומה. מקובל להושיב הורים ליד ילדיהם הקטנים, ואילו את הילדים הגדולים להושיב ביחד. כך יהיה נעים יותר לא רק לילדים אלא לכל המסובים.

היכרות בין הסועדים במידה ולא כל האורחים מכירים זה את זה, חשוב לערוך היכרות בין כולם, כך שירגישו בנח במהלך הערב. המארחים הם האחראיים להציג כל אורח בשמו, עיסוקו ואולי גם פרטים נוספים כמו מקום מגורים או הקשר למשפחה. כך יופשר הקרח ולאורחים יהיה קל ונעים יותר להתערבב בינם לבין עצמם ולתקשר. זה גם המפתח לערב נעים.

קריאת ההגדה לכל משפחה יש את הנוהג שלה לקריאת ההגדה. יש בתים שבהם עורך (או עורכי) הסדר הוא זה אשר מקריא את ההגדה כולה ויש בתים בהם כל האורחים משתתפים, וכל אחד קורא קטע מן ההגדה. כשאתם מתארחים, כבדו את הנוהג של המארחים. אם רק עורך הסדר מקריא - אל תידחפו ואל תתנדבו לעזור לו. אם כולם מקריאים לפי תור, אל תנסו להתחמק ושתפו פעולה.
 טיפ: בדרך כלל, חלוקת קריאת ההגדה בין כל האורחים יוצרת אווירה נעימה יותר והיא גם משאירה את האורחים ערניים.

ניהול הסעודה אחרי הכל, האוכל עדיין תופס חלק מאוד משמעותי מליל הסדר. מקובל להגיש מזון מסורתי ובכל אופן, חשוב לזכור שלרוב המארחת טורחת המון לקראת הערב. חשוב לזכור להביע בפניה את ההערכה על הטרחה וזה בהחלט אינו הזמן המתאים למתוח ביקורת או לתת עצות בסגנון: "כשאני מכינה את הקניידלעך...". כמו כן, ישנן משפחות בהן נהוג לחלק את הכנת המזון בין המשתתפים. כל אחד מביא אתו משהו, בתאום מוקדם עם המארחת. במידה ולא סוכם עם המארחת על חלוקת הכנת המזון, אין להביא אוכל בצורה וולונטרית ובלתי מתוכננת.

יין ישמח לבב אורח במהלך הערב, חובה לשתות ארבע כוסות. כמארחים, חשוב להכין גם מיץ ענבים לילדים וכן למבוגרים שאינם שותים יין. כאורחים, אתם בהחלט יכולים לומר שאינכם שותים יין ולהעדיף מיץ ענבים. זה לגיטימי!

איזה יין מגישים? אם מישהו הביא יין, חובה להגיש אותו במהלך הארוחה, גם אם הכנת יין אחר (אם קיבלת יין לבן, הכניסי אותו למקרר, כך שיהיה צונן להגשה בזמן הארוחה). אם קיבלת שוקולד או ממתק אחר, כבדי אתו את האורחים במהלך הערב. 

נימוסים ומתנות פסח הוא חג המתנות וכשמוזמנים לליל הסדר, למשפחה או לחברים, בהחלט לא באים בידיים ריקות. מאידך, אין צורך להיסחף ולקנות מתנות יקרות ערך ובוודאי שלא כדאי להיגרר לתחרות על המתנה הגדולה והיקרה ביותר. בפסח, נהוג להביא מתנות משפחתיות, כאלה שכל בני המשפחה ייהנו מהן, ובכלל זה, כלי בית שימושיים, חפצי נוי (בתנאי שמכירים
את טעמם של המארחים), ספרים, אלבומים, דיסקים ועוד. מאחר וכל משפחה מקפידה על נושא הכשרות בפסח באופן שונה, כדאי להימנע מלהביא משקאות ומאכלים, שכן אם תביא מזון שאינו עומד בסטנדרט של אותה משפחה, עלול להיווצר מצב מביך לשני הצדדים. כמו כן, יפה להביא פרחים אולם רצוי לשלוח אותם כבר בבוקר. אפשר גם לדאוג לסידור הפרחים המרכזי אשר יונח על שולחן הסדר, אולם זאת יש לעשות רק בתאום מוקדם עם המארחת.

ועוד קצת על נימוסים מתנות - כתבה / סרטון שהתפרסם  ב -         http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4050126,00.html


טיפ חשוב למתארחים:

במוצאי החג יש להתקשר, לסמס או במייל: "תודה על ערב חג נחמד ונעים".

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ