טלפון: 03-6913545


על גבינה ונוהגיה – כן כן יש דבר כזה...

על גבינה ונוהגיה – כן כן יש דבר כזה...

על גבינה ונוהגיה – כן כן יש דבר כזה...
תמי לנצוט ליבוביץ
 

לקראת חג השבועות, חג הגבינות והיין, התעניינו רבים האם יש כללי נימוס מיוחדים סביב האירוח המאפיין את החג. ניסיתי לרכז כמה נוהגים הקשורים לסגנון אירוח זה.

היות ולגבינה יש מקום מרכזי בתרבות המערבית מזה מאות שנים, גבינות רבות נחשבות למאכלים אקזוטיים ויקרים למדי.

במהלך השנים פותחה טכניקה להתאמת הגבינה העדיפה לפי טעם היין. בשנים האחרונות הזמנה לארוחת "גבינות ויין" נהייתה פופולרית מאוד.

שוק הגבינות כיום הוא מגוון ביותר, יש מכל הסוגים, המינים, הטעמים והמרקמים.אפשר למיין את סוגי הגבינות לפי דרגת קושי, משך זמן ההתיישנות, ארץ מוצא הגבינה וכולי.

ישנן גבינות רכות שזמן הכנתן קצר והן לא עוברות תהליך התיישנות. גבינות אלה נאכלות עם קליפתן (אם יש) וניתנות גם למריחה על לחם כגון: מסקרפונה, ריקוטה, גבינה לבנה, קוטג' וכו'. לעומתן ישנן גבינות קשות שעוברות תהליך התיישנות כגון: גאודה, פרמזן, צ'דר, קשקבל ועוד.

טיפים למארחים העורכים ערב גבינות ויין:

• במידה ומדובר באירוח רב-משתתפים, דאגו לסוגי יין שונים ומגוונים, לכוסות יין נקיות ונגישות ולמקום שניתן יהיה לשפוך אליו את שאריות היין.

• הגישו סוגי לחמים שונים הנבדלים בהרכבם ובטעמם וכן סוגי קרקרים קטנים בכל פינה של מקום האירוח.

• את היין רצוי לשפוך לתוך כלי הנקרא דיקנטר לפני בואם של האורחים, בייחוד יינות אדומים "כבדים" על מנת לפתוח את הטעמים לפני שתיית היין.

• חשוב מאוד להגיש את הגבינות בטמפרטורת החדר.

• גבינות קשות יש להניח על משטח/קרש חיתוך מתאים (עדיף מעץ) ולצרף סכין לכל סוג גבינה.

• פזרו סכו"ם (סכינים ומזלגות) וקיסמים לנעיצת הגבינות החתוכות שיהיו נגישים בכל פינה.

• אפשר להוסיף קינוחים נפלאים לגבינות שאתם מגישים לדוגמא: גבינות עם פירות יבשים בטעמים כמו: תאנים, משמשים ודובדבנים – זהו קינוח נפלא. גם פירות טריים עם גבינות הוא שילוב מנצח – נסו להגיש גבינות עם תאנים, תפוחים, משמשים ושזיפים, אך לא עם פירות הדר.

• גם אגוזים הם תוספת מעולה לגבינות ויין והם מדגישים לרוב את התכונות המתוקות שבגבינה. האגוזים המומלצים הם: שקדים, אגוזי לוז ופקאן.

• גבינות הן הקינוח האולטימבטיבי והופך כל ארוחה לחגיגה.

 

טיפים לאורחים המוזמנים לערב גבינות ויין:

• השתמשו תמיד בסכין נפרדת המצורפת לכל סוג גבינה על מנת למנוע ערבוב טעמים.

• חתכו את הגבינה לאורכה – מהמרכז אל הקליפה.

• למרות שנוח מאוד לאכול גבינות עם האצבעות (במיוחד את הגבינות הקשות הנוטות להתפורר) – נסו להמנע מהרגל זה והשתמשו בסכו"ם ובקיסמים.

• באופן כללי, קליפתן של הגבינות הרכות אכילה, אך בגבינות הקשות היא יכולה להיות יבשה ועדיף להמנע מאכילתה.

• את הגבינות הרכות יש לחתוך עם הסכין המונחת לידן, להעביר לצלחת האישית בצירוף קרקר. את חתיכת הגבינה שפרסתם מניחים מעל הקרקר ואוכלים כסנדויץ' קטן שאותו אוחזים בידיים.

• גבינות קשות יהיו פרוסות בדרך כלל כשנעוצים בהם קיסמים. אחזו בקיסם והכניסו את חתיכת הגבינה לפה.

• במידה ואתם לא שתיינים גדולים של יין, אל תהססו לומר זאת, אין בזה שום דבר לא מנומס וכדאי להיות כנים בנוגע להעדפותיכם.

• אין להעמיס על הצלחת את כל סוגי הגבינות יחד, במיוחד אם יש סוגי גבינות שאינכם מכירים. עדיף לחזור כמה פעמים למזנון ולקחת כמות קטנה בכל פעם מאשר להשאיר על הצלחת גבינות שאינן לטעמכם.

• בשום אופן אין להחזיר חתיכת גבינה שחתכתם, גם אם לא נגעתם בה.

©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ