טלפון: 03-6913545


לבקש סליחות מסביב לעולם

לבקש סליחות מסביב לעולם

בקשת סליחה ומחילה 

מאת: תמי לנצוט ליבוביץ

"יש הרבה מילים שקשה לי לומר, אך סליחה היא הקשה מכולן." (אלטון גו'ן)

להתנצל ולבקש סליחה בפני חבר, קולגה או בן משפחה שנפגע מכם, זה תמיד רעיון טוב  אבל בהחלט לא רעיון שקל לביצוע. 

יום הכיפורים נותן לנו את ההזדמנות הזו על מגש של כסף, הזדמנות למחול, להתנצל ולהציע סליחה, פיוס ויד מושטת לאדם שחשוב לנו. ואכן, להתנצל זה לא דבר פשוט.

על מנת שבקשת הסליחה תהיה אמינה ולא רק מילים היוצאות מהפה, יש להתכוון ובחור את הדרך הטובה ביותר.

יש כמה דרכים לבקש סליחה בין אדם לחברו :

ליזום פגישה  פנים מול פנים, המעניקה לאדם שמולנו  את הכבוד המלא, ונותנת לו לראות את הבעות הפנים ושפת הגוף שלנו המבססת את החרטה המלאה.

אם אין אפשרות להתנצל פנים מול פנים, בקשת סליחה בטלפון היא השלב הבא לשמוע את הקול, לפתח שיחה ולהסביר על מה אנו מבקשים את הסליחה ואיך אנו מתכוונים לתקן מצב זה.

רק אם אין אפשרות כזו, רק אז כדאי להתנצל בהודעת טקסט אישית, וואטסאפ או כל מדיה אחרת החשוב ביותר שתהיי אישית בלבד.

. העיקר הוא להביע סליחה באופן כן ואותנטי.

על מנת שבקשת הסליחה תהיה אמינה ותתקבל בצד השני בהרגשה טובה יש להתייחס לשלושת השלבים :

פנייה שמית, ממי אנו מבקשים סליחה

השלב השני: נפרט על מה אנו מבקשים סליחה

והשלב השלישי, מה אנו מתכוונים לעשות בנושא.

לדוגמא: "שרה יקירתי, רוצה לבקש ממך סליחה על היותי חסרת סבלנות ביום... לא הקשבתי בסבלנות לבעייתך וגרמתי לך להרגיש לא רצויה. מבטיחה שבפעם הבאה מהיום והלאה אקשיב לכל מילה בריכוז והבנה "

לקראת יום הכיפורים המתקרב, החלטתי לשתף אתכם במנהגי סליחה מרתקים מסביב לעולם ובתרבויות שונות, מנהגים אותם מצאתי מעניינים במיוחד:

ביפן, התנצלות במילה בלבד היא לא מספקת ולא מספיק עמוקה. אל ההתנצלות חייבת להתלוות קידה עמוקה וארוכה ואמירת ביטוי ההתנצלות סומיאסן SUMIASEN ואף קידות חוזרות ונשנות להתנצלויות פורמליות יותר.

בתרבות הערבית, למונח סולחה יש חשיבות כל כך גבוהה עד שאפילו בארץ בתקדימים מסוימים, התייחסו לסולחה כאלמנט חשוב במשפט פלילי כשיקול להקלה בעונש.

 החשיבות שמעניקים בחברה הערבית למנהג הסולחה והצורה בה מנהלים את הטקס משתנה:

 בטוניס כדי להתנצל היו קודם כל באים בליווי מתווכים, אנשים שמקדמים את הפיוס – יכול להיות רב בקהילה או בן משפחה קרוב, עם מגשים של מנחות ומתוקים, קדים בפני האדם ואז מחכים שיקבל את הסליחה כדי להמשיך בדיון בנושא.

בחברה הערבית בארץ יש כללי טקס שונים אך מדויקים מאוד. מתווכי הסולחה מלווים את הצד שמתנצל לצד הנפגע וקושרים מטפחת לבנה על מוט עץ לאות פיוס ושלום. לעומתם, הפוגע והנפגע קושרים קשר במטפחת כדי לסמל איחוי ואיחוד. רק רק אז עומדים כולם ולוחצים ידיים מול אורחים, משפחה וחברים ומגיע שלב הפיצוי שהוא בדרך כלל פיצוי כספי ותמיד פיצוי חומרי. לאחר קבלת הפיצוי ולחיצת ידיים לבביות אפשר להתפנות לשתיית קפה ואכילה משותפת.

בקנדה, המילה Sorry  היא חלק בלתי נפרד מהשפה השגורה אך מגיעה ממקום של נימוס בדרך כלל. על מנת להתנצל בקנדה חשוב ממש לומר את המילים:" אני מציע את התנצלותי.."

באנגלית : I ask your pardon . אם לא, זה לא נשמע לקנדים מספיק כן ועמוק אלא יותר כביטוי יומיומי החוזר על עצמו על כל דבר קטן.

בסין, יש 10 דרכים שונות לומר סליחה! לכן זרים, תיירים ואנשים שלא דוברים את השפה צריכים לשים לב ולהיזהר בדבריהם – התנצלות בפני חבר שנעלב היא לא דומה להתנצלות של איחור לפגישה!

                                                                                                            גמר חתימה טובה!

אתם מוזמנים לשאול אותי שאלה בנושא תחת טאב "שאל את תמי" או במייל הפרטי שלי Tami@tll.co.il וכן להתעדכן בסדנאות ובפגישות הייעוץ הפרטיות שאני עורכת.

                                                                                                      ©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבובית