להתחיל את השנה ברגל ימין
וּבַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ מִקְרָא קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם כָּל מְלֶאכֶת עֲבֹדָה לֹא תַעֲשׂוּ יוֹם תְּרוּעָה יִהְיֶה לָכֶם..." (במדבר, כט,א)
ראש השנה מסמל התחדשות, קשר אנושי חם והרבה תקווה לעתיד טוב יותר, לכן אין טבעי יותר מלהשתמש בסמליות החג המבורכת בכל הקשור ליחסינו עם קרובינו ומכרינו. ראש השנה הוא בראש וראשונה הזדמנות מצוינת לשמור על קשר משפחתי, לפגוש את המשפחה הקרובה והרחוקה יותר, ליישר הדורים ולהתעדכן ברמה האישית בכל הקורה בחוג המשפחתי. בנוסף, מעניק החג הזדמנות מצוינת להביע את הערכתנו לקרובינו בברכות ובמתנות, ולחלוק את תקוותנו לשנה טובה יותר עם חברים, משפחה ואנשים עמם אנו באים במגע במשך השנה.
להלן מגוון טיפים והצעות לכבוד החג:
|
|
האבולוציה של הברכות – מכרטיסי הברכה ועד למסרונים
ראש השנה הוא הזדמנות פז לתת תשומת לב לאנשים הקרובים אלינו, לרענן קשרים רופפים ולטפח את החוג החברתי שמסביבנו. אם פעם היינו קונים כרטיסי ברכה מוכנים או מכינים בעצמנו, הרי שהעידן המודרני פותח בפנינו אופציות חדשות לומר "שנה טובה": מסרון, דואר אלקטרוני, דואר רגיל, טלפון.
את הברכות הרשמיות נהוג לומר או לכתוב החל מחודש אלול ועד אחרי יום כיפור (יש המרחיקים עד ערב סוכות). את מכתבינו או את כרטיסי הברכה נסיים בברכת "שנה טובה". מערב ראש השנה ועד יום הכיפורים נהוג לומר: "לשנה טובה תכתבו ותחתמו או: "בברכת גמר חתימה טובה".
הגיע הזמן לעשות סדר ולדעת מהן הדרכים הנכונות לומר "שנה טובה" בעידן הדיגיטלי.
- ראשית, לא להתעצל! לפתוח את פנקס הטלפונים, להתיישב ליד הטלפון ולהתקשר. גם אם נשלחה ברכה, מומלץ לגבות אותה בשיחת טלפון קצרה. זו גם הזדמנות מצוינת לחדש את הקשר עם מכרים וקרובי משפחה שקצת נעלמו מהחיים.
- כרטיס הברכה המסורתי – כיום שוק הברכות הקנויות של ראש השנה – אלה המנצנצות באבקה זהובה או כסופה, ועליה ציורים אופטימיים ותמימים משהו, אותן היינו רגילים לרכוש לפני החג בצמתי הרחובות המרכזיים ובאזורי הקניות – זהו עולם הולך ונעלם, שהופך יותר ויותר לפריט אספנות. אולם למרות ההתקדמות הטכנולוגית, דומה שאנשים עדיין מתרגשים לקבל ברכה מאוירת "כמו פעם", המזכירה להם את המסורת ואת החגיגיות של ראש השנה. ברכות מסוג זה מתאימות בעיקר למשלוח לאנשים מחו"ל, אשר רואים בברכה חלק מהתרבות הישראלית וישמחו לשמור אותה; לאנשים מבוגרים יותר שהברכות הן חלק ממסורת החג עבורם, ולחברים קרובים שהם אספנים של ברכות, ואשר ישמחו להוסיף ברכה חדשה לאוסף.
זכרו! גם כרטיס הברכה המושקע והיקר ביותר לא ייתפס כברכה אמיתית ללא פנייה אישית, לכן מומלץ לצרף לברכת שנה טובה פנייה אישית חמה ואנושית בכתב יד, וכמובן, להקדיש מחשבה לניסוח הברכה.
- ברכה אלקטרונית – אם ביקשתם לאחל "שנה טובה" לכמות גדולה של אנשים, הרי שהדרך האלקטרונית הינה הדרך המהירה והפשוטה ביותר לשלוח את ברכותיכם. עם זאת, חשוב לזכור כי המשלוח דרך האינטרנט נחשב לאישי פחות מאשר ברכה בכתב, וכי בחירה בנוסח כללי עלולה להתפרשׁ כמנוכרת על ידי חוג האנשים הקרוב אליכם. מסיבה זו, הקפידו להימנע ממשלוח של הברכה ב"תפוצת נאט"ו" והוסיפו לכל אחד מהנמענים כמה מילים אישיות בברכה, כולל שם הנמען (גם אם בחרתם בנוסח אחיד), על מנת להזכיר להם שעבורכם הם יקרים ומיוחדים.
- מִסְרוֹנים (S.M.S) – למרות הזמינות של התקשורת הסלולרית, מומלץ להימנע מברכות במסרונים. כידוע, ברכות אלה מוגבלות מבחינת התוכן, ובדרך כלל מסתכמות בשני משפטים בודדים, אשר אינם מעבירים את תשומת הלב הראויה.
- הודעה קולית – אם בחרתם בתקשורת הסלולרית או הטלפונית והנמען אינו זמין, עדיף להתקשר בשנית , ולא להשאיר הודעות בתיבה הקולית, שמתקבלות פעמים רבות בצד השני בלוויית רעשים סביבתיים. אם בכל זאת בחרתם בדרך זו, הקפידו לציין את שמכם המלא ולדבר בבהירות – אל תצאו מתוך נקודת הנחה שהנמען יזהה את קולכם או שמספרכם עדיין מעודכן בשיחה המזוהה.
על תפוחים ורימונים
כידוע, חלק מארוחת החג במסורות ובעדות רבות הוא "סדר ראש השנה" או מה שקרוי בפי העם "הברכות". לא אלאה אתכם בשלל סוגי ומיני הברכות, אלא אתמקד הפעם בשתי ברכות שמקובלות על כולם: תפוח בדבש ורימון.
- תפוח בדבש – לא חייבים לטבול את התפוח כולו בדבש, ניתן להסתפק בדוגמית של דבש בקצהו של פלח תפוח. לעולם לא טובלים שוב את התפוח לאחר הביס הראשון, מטעמי היגיינה אישית. אם בכל זאת אתם אוהבים הרבה דבש, אפשר להניח פלחי תפוח בצלחת האישית ולצקת עליהם מעט דבש מהצלחת המרכזית.
- רימון – את הרימון מגישים כשהוא כבר נקי וגרגריו מופרדים. כל אחד לוקח מעט גרגרים מהצלחת המרכזית, בעזרת כפית. כדאי לאכול בזהירות משום שהרימון מכתים. בדרך כלל בולעים את הגרעין הקטן שנמצא בתוך כל גרגר. העדינים והרגישים במיוחד מבינכם יכולים להוציא את הגרעין בעזרת הכפית ולהניח אותו בצלחת.
ראש השנה – חג המתנות
ראש השנה נתפס בתודעה הישראלית כחג המתנות, ואי אפשר להתחמק מכך. במקום להיכנס לפניקה, חשוב לזכור כי המטרה הראשונית והאמיתית של מתנה היא גילוי תשומת לב, הבעת הערכה או ברכה. לכן, המתנה צריכה להיות צנועה, ובלבד שתעיד על השקעת מחשבה ותשומת לב. להלן כמה טיפים למתנות:
מתנות למשפחה
- זאת לדעת: המתנה האמיתית של האורח היא בשלב הצעת העזרה לפני האירוח, וכן לאחר האירוח, כאשר הוא מתקשר להודות על האירוח הנפלא. המתנה המוחשית עצמה היא רק שלב ביניים קטן באמצע התהליך הזה, ולכן יש לשמור על פרופורציות נכונות.
- ראש השנה הוא חג משפחתי ולכן, כשמגיעים לארוחת חג או סתם להתארח, בהחלט אין צורך להביא מתנה אישית לכל אחד מבני המשפחה, וניתן להסתפק במתנה אחת לכולם, כזו אשר תשמש את כולם. מאוד מקובל להביא לחג משהו מתוק שיסמל את השנה החדשה והמתוקה לה מייחלים, ובכלל זה שוקולד, כלי דקורטיבי עם דבש ושאר מיני מתיקה. כמו כן, נהוג להביא כלי בית, חפצי נוי ושאר מתנות "כלל משפחתיות" כדוגמת ספרים, דיסקים וכדומה.
- כשבאים לארוחת חג, ישנן מתנות אשר דורשות תאום מוקדם עם המארחת. בכלל זה, אין להביא יין או תבשילים ללא תאום. אם רוצים להביא סידור פרחים מרכזי לשולחן, גם זה דורש תאום. ואם מחליטים להביא פרחים, עדיף לשלוח אותם בבוקר החג, כך שהמארחת תספיק לסדר אותם לקראת האירוח בערב.
- מתאים מאוד להביא יין דיזרט (קינוח) לארוחת החג. יין זה ניתן להביא ללא תאום מוקדם עם המארחת, וכמו כן הוא מתוק, ולכן מתאים במיוחד לראש השנה.
- מכובד מאוד להביא עמכם תבשיל או עוגה בתוך כלי, כאשר הכלי נשאר אצל המארחת כמתנה, אולם, מאוד חשוב לציין זאת בפניה, כך שלא תטרח לשטוף את הכלי ולהחזיר אותו. כמו כן, רצוי לעדכן את המארחת על הבאת תבשיל או קינוח מראש.
- בבחירת המתנה יש להתאים אותה לאופי המשפחה המארחת ולהעדיף מתנות אשר אינן מהוות שאלה של טעם. לכן, לא כדאי לקנות תמונות, פסלונים או כל דבר אחר שמוצג לראווה, כי אם החפץ לא יהיה לטעם המארחים, אנו מעמידים אותה במצב מביך. עדיף לבחור בכלי או בחפץ פרקטי שלא נועד להיתלות על הקיר וקל להסתירו בארון במידה שאין אוהבים אותו. כמו כן, חשוב לא לבחור מתנה על-פי העדפות או צרכים אישיים שלכם. אם אני מאוד אוהבת חפץ מסוים או רוצה בו, בהחלט לא הכרחי שגם אחרים ימצאו בו עניין. לעתים זה נעשה בתת המודע, אולם כדאי לשים לכך לב.
- בימים אלה קיימת ברשתות הגדולות המתמחות במתנות אפשרות משלוח המתנה לבית המארח מבעוד מועד. האם זה נכון או לא נכון לעשות? התשובה על כך אינה חד משמעית. כמובן שהדבר מאוד תלוי באורח, במיוחד אם הוא מגיע להתארח מחוץ לעיר. מעבר לכך, כל אחד יכול לבחור בשיטה המתאימה לו. יש כאלה שירגישו שלא ראוי להגיע בידיים ריקות (אפילו אם המתנה כבר הגיעה לפניהם), ויש מי שיעדיפו את הנוחיות ואפילו יראו בכך יתרון, שכן המארח פותח את המתנה לפני בוא האורח, ויכול לחסוך לעצמו מבוכה אם המתנה מאוד לא מוצאת חן בעיניו. באופן כללי ניתן לומר כי שליחת מתנות לפני האירוע מתאימה בדרך כלל לארועים גדולים כמו חתונות או מסיבות גדולות אחרות. כשמדובר באירוח אישי ומצומצם, שליחת המתנה עלולה להתפרש כמעשה פחות אישי, אלא אם כן מכירים היטב את המארחים ולא חוששים מבעיה כזו. בכל אופן, הבחירה נתונה לטעמו האישי של כל אחד.
- אריזת המתנה מהווה חלק מאוד משמעותי ממנה. היא מעידה על תשומת לב ועל התייחסות מכבדת. גם מתנה צנועה אשר ארוזה בצורה מכובדת ויפה יוצרת את הרושם הרצוי ומסבה הנאה למקבליה. האריזה היפה מאפשרת למסור את המתנה לפי הנהגים – כשהיא לעצמה, ולא בתוך שקית כלשהי.
- חשוב להקפיד ולצרף למתנה כרטיס ברכה לשנה טובה, כשיש לכתוב את הברכה בכתב יד. כרטיס מודפס מאבד מהמגע האישי. אחרי הכל, לא די להסתפק במתנה יפה, שכן הכרטיס הוא זה אשר מקנה למתנה ערך מוסף של ההתייחסות אישית ותשומת הלב, בעיקר כשהוא כולל ברכות ואיחולים כנים ואישיים.
- המארח אף פעם אינו פותח את המתנות לעיני כל האורחים, על מנת שלא להביך את אחד האורחים בגלל שהמתנה שלו קטנה או צנועה יותר. את המתנות מניחים באחד החדרים הנסתרים או בפינה מיוחדת לכך, והן נפתחות בצנעה. כך נמנעת "תחרותיות" בין האורחים על המתנה הגדולה והיקרה ביותר.
- מארח אשר קיבל שוקולד, יין או כל דבר מזון אחר יפתח אותו בדיסקרטיות במטבח (על מנת לוודא שהוא במצב טוב), ויכבד בו את כל האורחים באותו אירוע עצמו.
- לאחר האירוע, על המארח להודות לאורח על המתנה שהביא עמו, וכמו כן, האורח צריך להתקשר למארח ולהודות לו על ארוחת הערב הנהדרת. לעולם אין לקחת אירוח, ובמיוחד לא ארוחת בחג, כמובנים מאליהם.
מתנות חג לעובדים
- ראש השנה הוא לא רק חג המשפחה, והוא מהווה הזדמנות מצוינת להודות לכל אותם אנשים איתם באים במגע במשך השנה, ומהם מקבלים שירותים. כשם שכולנו רגילים לקבל מתנת חג במקום העבודה, כך בהחלט יש מקום לתת מתנה קטנה לעוזרת, לגנן, למנקה המדרגות ולכל אדם אחר הנותן לנו שירותים באופן שוטף. חג זה הוא הזדמנות מצוינת לומר תודה ולהביע הערכה על העבודה הטובה. אותו עובד ירגיש נעים מאוד כשיחוש שמתייחסים אליו כאל בן אדם, ולא רק כאל פועל שקוף.
- כפי שהוזכר, מאוד מקובל שמקום העבודה מעניק לעובדיו שי לחג, כאשר אופי המתנות וגודלן משתנה ממקום למקום, לפי מדיניות החברה ולפי יכולתה. עם זאת, מן הראוי להעניק שי גם למעביד. כמובן שלא לכל אחד ממנהלי החברה, אך בהחלט נהוג להעניק מתנה לפחות לממונה הישיר, זה אשר נמצאים עמו בקשרי עבודה שוטפים ויום-יומיים. כל עוד המתנה תישאר צנועה והולמת לחג, אין חשש שהיא תתקבל במורת רוח על-ידי המעביד או שאר הצופים מהצד.
- גם במקום העבודה ראוי לזכור את כל אלה שמשרתים אותנו במשך השנה, ובכלל זה עובדי האחזקה, עובדי החניון, עובדי הדואר וכדומה. בהחלט יש מקום לתת גם להם שי לחג, ובכך להביע הערכה ותודה. עם זאת, אין להסתפק בשי ותמיד (!) יש לצרף אליו כרטיס ברכה ואיחולים לשנה החדשה.
מאחלת שנה טובה , שנת בריאות, אושר. הצלחה ואהבה
תמי
הכתבה לקוחה מתוך הספר "נא להתנהג בהתם" - נימוסים בעידן העכשווי
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ