כל מה שחשוב וצריך לדעת על חג הפסח
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
"בַּחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן בְּאַרְבָּעָה עָשָׂר לַחֹדֶשׁ בֵּין הָעַרְבָּיִם פֶּסַח לַיהוָה." (ויקרא, כג, ה)
חג של אירוח
חג הפסח, אחד משלושת הרגלים, חל בארבעה עשר בחודש ניסן, ובו אנו מציינים את העובדה שבמכת מצרים האחרונה, מכת בכורות, ה' פסח על בתיהם של בני ישראל ולא פגע בבכוריהם, וכן את יציאת בני ישראל ממצרים, מעבדות לחירות. בחג אנו מצווים באכילת מצות שבעה ימים וכן באי אכילת חמץ, על שום שבני ישראל יצאו למסע במדבר בחופזה ולחמם לא הספיק להחמיץ. האירוע המרכזי בחג זה הוא ליל הסדר, שבו נפגשים בני המשפחה לסעודה, קוראים בהגדה את סיפור יציאת מצרים, מברכים מגוון ברכות הקשורות לסימני החג – ובמרכזם פסח, מצה ומרור – שותים ארבע כוסות יין ואוכלים סעודה כיד המלך.
הידעתם?
בליל הסדר שותים ארבע כוסות יין , כנגד ארבע לשונות של גאולה: והוצאתי אתכם; והצלתי אתכם; וגאלתי בזרוע נטויה; ולקחתי אתכם לי לעם.
כוס חמישית – מיועדת לאליהו הנביא.
חג הפסח נחשב לחג משפחתי, ובמרכזו כאמור, עומד בדרך כלל אירוח רב משתתפים בליל הסדר: בני משפחה ולעתים גם חברים. באירוע כזה, לא רק המארחים צריכים להתכונן ולדאוג לכך שהכול יתנהל כשורה. גם לאורחים ישנו תפקיד חשוב בהצלחת הערב, אבל לפני שנתייחס להכנות לליל הסדר בפרוטרוט, יש דילמה כבדת משקל שצריך לפתור.
אצל ההורים שלי או אצל ההורים שלך?
אחת הסוגיות הגדולות במחוזותינו, ובקרב נשואים צעירים בפרט – "איפה עושים את ליל הסדר?!". כל אחד מרגיש צורך להיות עם משפחתו, כל משפחה לוחצת לכיוון שלה ו...מריבות!
הפתרון האידיאלי, אם ניתן, הוא ששתי המשפחות תערוכנה את הסדר ביחד. כך כולם מרוצים. אם הדבר לא ניתן ליישום מסיבה זו או אחרת, הנכון ביותר הוא לעשות "תורנות שנתית": שנה אצל משפחה אחת ובשנה שאחריה – אצל האחרת. ואתם ההורים, הבינו את הלחץ ואת אי הנעימות של ילדיכם והתחשבו בהם. אל תלחצו, אל תחמיצו פנים, ובוודאי שאל תציבו אולטימטום.
הזמנות
יש להכין מבעוד מעוד רשימת מוזמנים, שכן ליל הסדר הוא ערב שאנשים נערכים אליו זמן רב מראש. לא כדאי להשאיר את ההזמנות לרגע האחרון, כי ייתכן שאנשים כבר ערכו תכניות אחרות.
פסח הוא חג משפחתי, וזהו ממש לא הזמן "לחיסול חשבונות" עם בני משפחה, ובהחלט כדאי להזמין את כל הנמנים על המעגל המשפחתי שהחלטתם להזמין. כמו כן, ניתן לצרף גם חברים ובהחלט יפה לזכור להזמין אנשים עריריים, כאלה שאין להם משפחה או אף עולים חדשים או חיילים בודדים. אחרי הכול, אחד מסממני החג הוא "כל דכפין".
עריכת שולחן הסדר
ליל הסדר נחוג בדרך כלל בהשתתפות אנשים רבים, ולכן חשוב להסדיר מראש את מקומות הישיבה ולסמנם בתגי שמות מתאימים. כך מונעים מראש מצב של "לרוץ לתפוס מקום", "מי רוצה לשבת ליד מי", וכדומה. מקובל להושיב הורים ליד ילדיהם הקטנים, ואילו את הילדים הגדולים להושיב ביחד. כך יהיה נעים יותר לא רק לילדים, אלא לכל המסובים.
מתנות
פסח אף הוא חג מתנות, וכשמוזמנים לליל הסדר, למשפחה או לחברים, בהחלט לא באים בידיים ריקות. מאידך, אין צורך להיסחף ולקנות מתנות יקרות ערך, ובוודאי שלא כדאי להיגרר לתחרות על המתנה הגדולה והיקרה ביותר.
בפסח, נהוג להביא מתנות משפחתיות, כאלה שכל בני המשפחה ייהנו מהן, ובכלל זה, כלי בית שימושיים, חפצי נוי (בתנאי שמכירים את טעמם של המארחים), ספרים, אלבומים, דיסקים וכדומה.
מאחר שכל משפחה מקפידה על נושא הכשרות בפסח באופן שונה, כדאי להימנע מהבאת משקאות ומאכלים, שכן אם תביאו עמכם מזון שאינו עומד בסטנדרט של אותה משפחה, עלול להיווצר מצב מביך לשני הצדדים.
כמו כן, יפה להביא פרחים, אולם רצוי לשלוח אותם כבר בבוקר. אפשר גם לדאוג לסידור הפרחים המרכזי אשר יוצב על שולחן הסדר, אולם זאת יש לעשות רק בתאום מוקדם עם המארחת.
כשאתם מוזמנים לליל הסדר
- השתדלו לנוח לפני הערב, כך שתגיעו רעננים ובמצב רוח טוב. אין כמו עייפות להעכרת האווירה. כמו כן, התלבשו לקראת האירוע באופן הולם. אחרי הכל, זהו ערב חגיגי.
- לאחר שקיבלתם הזמנה לליל הסדר ונעניתם בחיוב, אם חל שינוי ואחד מכם לא יוכל להגיע (אחד הילדים למשל), אל תיקחו את זה כמובן מאליו והודיעו על כך למארחים מבעוד מועד. כך יוכלו להיערך בהתאם, ואולי להזמין מישהו נוסף על חשבון המקום שהתפנה. כנ"ל אם ברצונכם להביא אתכם מישהו נוסף. לעולם אל תעשו זאת בהפתעה. המארחים חייבים לדעת מראש בדיוק כמה אנשים עתידים להגיע.
- כשאתם מגיעים, הביאו אתכם מתנה, כאשר בפסח מקובל להביא מתנות משפחתיות, ובהחלט אין צורך במתנה אישית לכל אחד מבני המשפחה.
- אם הבאתם אתכם אוכל לארוחה (לעולם, רק בתאום מראש עם המארחים!) וברצונכם להשאיר את הכלי כמתנה, ציינו זאת במפורש. כך תמנעו מצב שבו בסיום הערב המארחת מחזירה לכם את המתנה שהבאתם...
- אם החלטתם להביא פרחים, רצוי לעשות זאת בבוקר של אותו יום, כך שהמארחים יוכלו לארגן את הפרחים לקראת הערב.
- בכל אופן, לא משנה מה אתם מביאים, הקפידו על אריזה יפה. כמו כן, לעולם לא מגישים את המתנה בתוך שקית ניילון. הוציאו את המתנה הארוזה והגישו אותה כפי שהיא. חשוב מאוד לא לשכוח להוסיף למתנה ברכה בכתב יד. אחרי הכול, המתנה עצמה אינה מהווה את העיקר, אלא ההתייחסות והברכות המתלוות אליה.
- כשזוג מגיע עם המתנה, כל אחד מבני הזוג יכול להיות זה אשר יגיש אותה. בפרוטוקול המתנות הרשמי האישה היא זו אשר מגישה את המתנה, אולם בהחלט ניתן להתגמש בזה.
כשאתם מזמינים לליל הסדר
תפקידה של המארחת הוא רב משמעות בהצלחת הערב, ומצריך שימת לב לפרטים, קטנים כגדולים.
- עוד לפני שהאורחים מגיעים, דאגי להתלבש בבגדים נאים וחגיגיים שיהלמו את הערב המיוחד, אולם הקפידי שיהיו אלה בגדים נוחים. אחרי הכל, את "עובדת" במהלך הערב.
- כשהאורחים מגיעים, המארחת היא זו אשר ניגשת לפתוח את הדלת ומקבלת את פניהם. כמארחת, הצטיידי תמיד בחיוך וקבלי את האורחים תוך ציון שמם (שלום חיים ואורה...), וכן צייני בפניהם כי את שמחה שיכלו להצטרף אליכם.
- המארחת היא זו אשר מושיטה ידה לאורחים (האורחים אף פעם אינם מושיטים יד ראשונים). ישנן משפחות אשר נוהגות להתנשק, וזה בסדר, רק כדאי לזכור, נשיקות חברתיות מסוג זה לא אמורות להיות ממש נשיקות פיזיות. כל שעושים למעשה זה להצמיד לחיים ולנשק באוויר. כך נפתרת מלכתחילה בעיית השפתון התמידית, ואולי כך הילדים כבר לא יברחו מנשיקותיהן של הדודות...
- כשהאורחים מגישים את המתנה, לעולם אל תשתמשי במשפט "אוי, לא הייתם צריכים." פשוט הודי על המתנה בטבעיות. חשוב להכין מבעוד מועד פינת מתנות, שם תוכלי להניח את המתנות, במקום שאינו גלוי לעין האורחים. כמו כן, את המתנות לא פותחים לעיני כולם, על מנת למנוע מצב של מבוכה (חיים הביא מתנה יותר יקרה ממני...). אם אין הרבה אורחים, את יכולה מדי פעם, בסתר, לפתוח מתנה אחת ולגשת להודות לאורח שנתן אותה.
- אם מישהו הביא יין, חובה להגיש אותו במהלך הארוחה, גם אם הכנת יין אחר (אם קיבלת יין לבן, הכניסי אותו למקרר, כך שיהיה צונן להגשה בזמן הארוחה).
- אם קיבלת שוקולד או ממתק אחר, כבדי בו את האורחים במהלך הערב.
- לאחר שקיבלת את פני האורחים ולקחת מידיהם את המתנה, הובילי אותם לסלון. אם לא כל האורחים מכירים זה את זה, מתפקידך לערוך בין כולם היכרות, ובכלל זה הציגי שם, עיסוק, מקום מגורים או כל פרט אחר אשר יעזור ביצירת תקשורת ביניהם.
- לאורך כל הערב, את אחראית לכך שהאווירה תהיה נעימה ושאנשים ידברו זה עם זה. אם את רואה שמישהו מהאורחים יושב בצד ואינו מעורב בשיחה, גשי ו"ערבבי" אותו עם שאר האורחים בצורה טבעית, כך שירגיש בנוח.
- לאחר קבלת הפנים, מתפקידך להזמין את האורחים לשבת בשולחן. הובילי כל אורח למקומו (כפי שקבעת וסימנת בעזרת תגי שם מבעוד מועד).
חשוב ביותר לזכור כי גם משהתיישבתם לשולחן והארוחה החלה, האוכל אינו מהווה את העיקר, ומעל הכל, שימרו על אווירה נעימה ונינוחה. כך מובטח לך ולאורחייך ערב מוצלח ומהנה.
קריאת ההגדה
לכל משפחה יש את הנוהג שלה בקריאת ההגדה. יש בתים שבהם עורך (או עורכי) הסדר הוא זה אשר מקריא את ההגדה כולה, ויש בתים בהם כל האורחים משתתפים, וכל אחד קורא קטע מן ההגדה. שאתם מתארחים, כבדו את הנוהג של המארחים. אם רק עורך הסדר מקריא, אל תידחפו ואל תתנדבו לעזור לו. אם כולם מקריאים לפי תור, אל תנסו להתחמק ושתפו פעולה.
טיפ: בדרך כלל, חלוקת קריאת ההגדה בין כל האורחים יוצרת אווירה נעימה יותר ומשאירה את האורחים ערניים.
הסעודה
האוכל תופס חלק משמעותי מליל הסדר. מקובל להגיש מזון מסורתי, ובכל אופן, חשוב לזכור שלרוב המארחים טורחים רבות לקראת הערב. חשוב להביע בפניהם את ההערכה על הטרחה, וזה בהחלט אינו הזמן המתאים למתוח ביקורת או לתת עצות בסגנון: "כשאני מכינה את הקניידלך...".
כמו כן, ישנן משפחות בהן נהוג לחלק את הכנת המזון בין המשתתפים. כל אחד מביא אתו תבשיל או קינוח, בתאום מוקדם עם המארחים. במידה שלא סוכם עם המארחים על חלוקת ההכנה של המזון, אין להביא אוכל בצורה וולונטרית ובלתי מתוכננת.
יין
במהלך הערב, חובה לשתות ארבע כוסות. כמארחים, חשוב להכין גם מיץ ענבים לילדים וכן למבוגרים שאינם שותים יין. כאורחים, אתם בהחלט יכול לומר שאינכם שותים יין ולהעדיף מיץ ענבים. זה לגיטימי! אם מישהו הביא יין, חובה להגיש אותו במהלך הארוחה, גם אם ארגנתם יין אחר (כאמור, אם קבלתם יין לבן, הכניסו למקרר, כך שיהיה צונן להגשה בזמן הארוחה).
לא רבים ליד שולחן החג. נקודה.
עוד מעט על חג הפסח. לפני שאנו צולחים את הארוחות המשפחתיות המוכרות, אולי כדאי לנסח מראש כמה כללים שיעשו לנו שקט ושלווה בשולחן: איך מפרידים בין הכלות לחמיות; למה לא רצוי לדבר על פוליטיקה; איך אפשר למנוע מראש את הוויכוחים ולמה כל כך חשוב לארגן את סדר הישיבה מראש.
אם גם לכם משפחה מרובת משתתפים ומרובת חיכוכים, אין שום סיבה שהשנה לא תעברו את הארוחות המשפחתיות בשלום. אז לפני שאתם מחדדים סכינים ושולפים ציפורניים, הנה כמה טיפים, שיחזירו את השקט והשלווה לשולחן החג.
- להזמין מראש – נכון, בדרך כלל משתתפי הארוחה המשפחתית הם קבועים, אבל היות שבכל משפחה שני צדדים המזמינים את הזוג לארוחת החג, חשוב לתאם מראש מי מגיע לשולחן החג, ולנסות למנוע הזמנות כפולות. כך לדוגמה, אם הבת שלכם מוזמנת גם לצד של החתן, נסו "להגדיל ראש" ולהזמין גם את הורי החתן לארוחה. הרי אוכל יש מספיק לכולם!
- ליידע את המוזמנים – גם לאחר שסגרתם את רשימת המוזמנים, הקפידו ליידע את הצדדים אודות האורחים המתוכננים להגיע לארוחה. בצורה זו, אם ישנם מוזמנים אשר אינם נמצאים ביחסי שלום במהלך היום-יום, הם יוכלו להתכונן לקראת המפגש המתוכנן, ולא יופתעו בארוחה עצמה.
- סדר ישיבה מתוכנן – גם אם אנחנו רגילים לקרוא לכולם אל השולחן, יצירת סדר ישיבה מוקדם מראש היא עניין שאין להקל בו ראש. כדי למנוע מבוכה ויצירה של מוקדים בעייתיים סביב השולחן, מומלץ להכין מבעוד מועד פתקאות עם שמות ולכוון את האנשים לשבת במקום המתוכנן.
- ככה "תסדרו" את האורחים – כאשר אתם מסדרים את מקומות הישיבה הקפידו להושיב הורים וילדים קטנים ביחד, על מנת לשמור על שלמות המשפחה ולאפשר להורים להסביר לילדיהם על מנהגי החג במהלך הארוחה. את הילדים הגדולים ניתן להושיב בסוף השולחן ביחד, על מנת שיוכלו לשוחח בחופשיות ולהתחבר, ואם ברשימתכם אורחים אשר אינם מיודדים עם משתתפים נוספים, הקפידו להושיבם בנפרד וללא קשר עין ישיר ביניהם. את האורחים המבוגרים הושיבו ליד קרוב צעיר יותר, שיוכל לסייע להם במהלך הארוחה ולשוחח עמם.
- קבלת פנים – למרות הזמנתכם, האורחים רוצים לשמוע כי אתם שמחים לארח אותם. ספרו להם כבר בכניסתם כמה אתם שמחים שיכלו להגיע
- אלכוהול פותר הכול – כידוע, אלכוהול הוא אחד הגורמים לאווירה נינוחה ליד השולחן. הוא מרגיע את האנשים ומעודד שיחה. לשם כך הקפידו להגיש משקאות אלכוהוליים כבר בתחילת הארוחה, כאשר את פני המוזמנים ניתן לקדם עם כוסית קוקטייל מפירות העונה, בתוספת חיוך.
- אמנות השיחה – המארחים אחראים להתפתחות השיחה במהלך הארוחה. כדי למנוע מצבים מביכים, הקפידו להכין מבעוד מועד נושאי שיחה, אשר רוב משתתפי הארוחה יוכלו ליטול בהם חלק פעיל.
- במקרה של ויכוח – ואם למרות הכול הוויכוחים עלו על השולחן, דעו כי האחריות לפתרונם מוטלת על כתפיו של המארח. במקרה כזה עמדו ובקשו מהמוזמנים לסיים את הוויכוח בצורה מפורשת ("כהמארחת אני מבקשת מכם לא לדון בנושא בארוחת החג"), והזכירו להם כמה טרחתם על מנת לקיים את הארוחה בהצלחה ("אולי בכל זאת תטעמו מה...").
- אין כמו מלצרות לשעת מצוקה – אם אתם צופים התפרצותו של ויכוח, הפעילו את בני המשפחה ובקשו מהם לעזור בהגשה או פינוי השולחן. בצורה זו תוכלו לשבור את השיחה ולמנוע מבעוד מועד את הוויכוח.
טיפ: הכינו במטבח עוד כמה מנות אשר בעת צרה יוכלו לשמש כאמתלה להקמת המתווכחים מהשולחן (על מנת להגיש), או כדרך ליצירת נושא חדש לשיחה.
מתוך הספר 'נימוסים בעידן העכשווי' - נא להתנהג בהתאם/מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ