טלפון: 03-6913545


חג שבועות שמח

חג שבועות שמח

שבועות – החג הלבן  

מאת: תמי לנצוט ליבוביץ  

בעה שבועות תספור לך מהחל החרמש בקמה, תחל לספור שבעה שבועות ועשית חג השבועות לה' אלוהיך." (דברים ט"ו, ח)

לא רק גבינה

חג השבועות, חג מתן תורה, חג הביכורים, הינו השני משלושת הרגלים בהם היו עולים בני ישראל לרגל לבית המקדש. שמו של החג נובע מן התאריך: שבעה שבועות לאחר הפסח, סיום ספירת העומר.

נהוג לחוג את ערב החג במלבושים לבנים, סביב שולחן אוכל עמוס כל טוב, מאכלי חלב, גבינות ויין.

הידעתם?

מנהג אכילת מאכלי החלב, המאפיין העיקרי של חג השבועות, מקורו בכמה סיבות:


א. בני ישראל נאלצו לאכול מאכלי חלב בלבד לפני מעמד הר סיני מטעמי טהרה, וכן משום שאז עוד לא היו דיני הכשרות : בשר-חלב, נבלה, טרפה, דם ועוד.

ב. התורה שניתנה ביום זה נמשלה ל"חלב".

ג. אחד הכינויים של הר סיני – "הר גבנונים", מלשון  גבינה.

ד. "חלב" בגימטרייה שווה ארבעים, רמז לארבעים יום בהם שהה משה על הר סיני.

לא רק לבן

מנהג נוסף שחשוב להכיר: הצבע הירוק:

ענפי אילנות ועלים ירוקים ממפוזרים בבתי הכנסת ובבתים - נוהג עתיק ימים 


אירוח בלבן

דרכים לאירוח מיוחד ומנומס בחג השבועות:

שאלות רבות אני נשאלת לגבי האירוח בלבן כאשר אופיו המיוחד של החג ומנהגיו מתנגשים עם הרגלינו האישיים

אני לא אוכל מוצרי חלב, האם לומר למארחת?, האם לקבל את ההזמנה?

הבעיה מתעוררת . לדוגמה, אנשים רבים שאינם אוהבים גבינות או אלרגיים למוצרי חלב עשויים לחוש שלא בנוח באירועים כאלה. הפתרון לבעיה זו נעוץ בעצם המודעות לעניין. מארחים טובים ישכילו לדאוג לתפריט עשיר, המכיל גם מוצרים שאינם חלביים או שאינם מכילים גבינה. בל נשכח כי חג זה הוא גם חג הביכורים, בו נהוג להביא משפעת הארץ – שבעת המינים בהם נתברכה ארצנו: חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ותמר. בעזרת מאכלים אלה ניתן להכין שלל מטעמים, החל מריבות מתקתקות, דרך לחמים ודגנים וכלה בעוגות נפלאות. כמו כן, הכנת מבחר סלטים מבעוד מועד אינה כרוכה בעבודה רבה ותאפשר גם לאלה המתקשים לחוות את מסורות החג, ליהנות מהאירוח הנפלא.

ובאשר אליכם – אניני הטעם ובעלי האלרגיות – אם קיבלתם הזמנה לאירוע החג, אין צורך להתנצל מראש או לסרב להזמנה. תיענו לה בשמחה והיו סמוכים ובטוחים, שמארח טוב לא יותיר אתכם רעבים. 

 

חג שבועות שמח 

©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ