חמשת כללי הזהב של בקשת סליחה מנומסת
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
"עברות שבין אדם למקום יום הכיפורים מכפר. עברות שבין אדם לחברו אין יום הכיפורים מכפר, עד שיֵרַצֶה את חברו." (רבי אלעזר בן עזריה, מסכת יומא, ח, ט)
- הידעתם?
לפני ראש-השנה אנו מאחלים זה לזה: "כתיבה וחתימה טובה". בין ראש-השנה ליום-הכיפורים אנו מברכים: "חתימה טובה". לאחר יום-הכיפורים, עד היום השביעי של חג-הסוכות, שנקרא 'הושענה רבה', אנו מתפללים ל"גמר חתימה טובה", כי זהו היום שבו נחתם סופית בדין. וכל זה על שום מה? כדי לאפשר הזדמנות נוספת לתשובה ולתיקון. לכן אין הקדוש-ברוך-הוא גומר את החתימה ביום-הכיפורים, אלא ממתין עד "הושענה רבה", ואז מעניק לנו ולכל ישראל "גמר חתימה טובה".
יום הכיפורים נועד לסליחות ולכפרות על מעשים לא נאותים שנעשו במהלך השנה החולפת. לכן, אין דבר צורם יותר מהתנהגות לא מנומסת ולא מתחשבת דווקא ביום הכיפורים עצמו. להלן מספר טיפים וכללים שיעזרו לכולנו לעבור את החג בצורה הולמת ואנושית יותר.
- אף אחד לא מכריח אותנו לצום ביום כיפור, אך חשוב בהחלט שנכבד את הצום של הסובבים אותנו, הן בתוך הבית והן בסביבה הקרובה. מי שמעדיף להעביר את יום הכיפורים בצפייה בסרטים, בהאזנה למוסיקה או באכילה, מומלץ שישמור על פרופיל נמוך. בני המשפחה והשכנים שומרי המסורת לא ממש מעוניינים להאזין ל-MTV או להריח את הפופקורן בזמן שהם עסוקים בצום ובחשבון נפש.
- גם אם אתם בוחרים להפוך את יום הכיפורים ל"חג האופניים" הלאומי, חשוב ביותר להקפיד על כללי הבטיחות והנימוס בכבישים. האופניים, הרולר בליידס והקורקינט עשויים להיות מסוכנים ומטרידים לא פחות ממכוניות, ולראייה מספרן הרב של התאונות שמתרחשות בכל שנה ביום הכיפורים.
- חשוב לזכור את ייעודו האמיתי של בית הכנסת. גם אם אתם באים לצורך פגישה חברתית או שכונתית, חשוב לזכור שרוב האנשים באים על מנת להתפלל והם, למעשה, דיירי בית הכנסת הקבועים.
איך מבקשים סליחה?
מתברר שבקשת סליחה זו מלאכה לא פשוטה. על מנת שמקבל הסליחה ירגיש שאכן יש כאן התנצלות מכל הלב, ועל מנת שאפשר יהיה באמת לנקות את הלב ולפתוח דף חדש, חשוב להקפיד על חמישה כללי זהב:
1. חשוב לבקש סליחה בראש ובראשונה בתוך המשפחה ומהחברים הקרובים. אין לקחת זאת כמובן מאליו שאימא, אחות או חבר קרוב יסלחו לנו בכל מקרה, גם אם לא נבקש סליחה במפורש.
2. הדבר החשוב ביותר הוא הכוונה. ללא כוונה אמיתית הפיוס לא יצלח, וייתכן אף שישיג מטרה הפוכה של ריחוק וניכור. לכן, מומלץ לנסות ולוותר על הכבוד ועל המחסומים ולהתחבר למהות האמיתית של הסליחה וההתנצלות. הסליחה חייבת להיות אישית, שמית ומכוונת לאדם שבו פגענו.
3. חשוב לשמור על קשר עין עם מקבל הסליחה. קשר עין מעיד על הכוונה והכנות שבדברי מבקש הסליחה.
4. נושא חשוב נוסף – ההסבר. לעתים בקשת הסליחה באה לאחר זמן רב שמהלכו אולי נשכחו הנסיבות והפרטים. חשוב מאוד להסביר ולהזכיר את הרקע ואת הסיבות לבקשת הסליחה.
5. לאחר בקשת הסליחה וההסבר, באה ההבטחה – שלא להעליב או לפגוע שוב; שלא להתנהג בצורה בלתי הולמת וכדומה.
הערה חשובה: לאלה הרוצים לבקש סליחה על-ידי מתן שי או משלוח פרחים, כדאי לזכור כי לא זאת בקשת הסליחה האמיתית. הסליחה האמיתית תהיה תמיד זו הנאמרת בארבע עיניים ומכל הלב.
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ