נימוסים ומתנות לראש השנה
תמי לנצוט ליבוביץ ,
ראש השנה נתפס כחג המתנות שאי אפשר להתחמק מנוהג זה , בדיוק כפי שחברו הנוצרים אינם מצליחים להימנע מבולמוס המתנות הגדול של חג המולד. אבל אפשר ואפילו רצוי לעבור את שלב המתנות בכבוד - בלי לפשוט רגל ובלי לעבוד קשה מדי.
במקום להיכנס לפאניקה, זכרו כי המטרה הראשונית והאמיתית של מתנה היא גילוי תשומת לב, הבעת הערכה או ברכה. המתנה צריכה להיות צנועה ובלבד שתעיד על השקעת מחשבה ותשומת לב. דעו כי המתנות האמיתיות והחשובות של האורח הן הצעת העזרה לפני האירוח ושיחת התודה לאחריו.
המתנה הפיזית היא רק שלב ביניים בתהליך, ולאו דווקא השלב העיקרי. ככלל, במתנות כמו בכל יתר התחומים, הנימוס גורס איפוק והתחשבות, יצירתיות ויחס אישי. כוחה של המתנה אינו נמדד בכמות הכסף שהותיר הרוכש בחנות, כי אם בהשפעה שלה על המקבל.ההשפעה הריגשית.
למי מגיע לקנות מתנה?
ראש השנה הוא חג משפחתי, לכן כשמגיעים לארוחת חג אין צורך להביא מתנה אישית לכל אחד מבני המשפחה. ניתן להסתפק במתנה אחת לכולם, כזו אשר תשמש את כולם. מאוד מקובל להביא לחג משהו מתוק, שיסמל את השנה החדשה והמתוקה ובכלל זה שוקולד, כלי דקורטיבי עם דבש ושאר מיני מתיקה. כמו כן, נהוג להביא כלי בית, חפצי נוי, ספרים, דיסקים מתנות ריחיות, וכדומה.
מה מביאים?
כשבאים לארוחת חג, ישנן מתנות שדורשות תאום מוקדם עם המארחים. כך למשל אין להביא יין, תבשילים או סידור פרחים מרכזי לשולחן - ללא תאום מוקדם. אם רוצים להביא פרחים, עדיף לשלוח אותם בבוקר החג, כך שהמארחים יספיקו לסדר אותם לקראת האירוח בערב.
מתאים מאוד להביא יין דזרט (קינוח) לארוחת החג. יין זה ניתן להביא ללא תאום מוקדם עם המארחים, כמו כן הוא מתוק ולכן מתאים במיוחד לראש השנה.
מאוד יפה להביא תבשיל או עוגה בתוך כלי, כאשר הכלי נשאר אצל המארחים כמתנה. יש לציין זאת בפניהם, כך שלא יטרחו לשטוף את הכלי ולהחזיר אותו.
בבחירת המתנה יש להתאים אותה לאופי המשפחה המארחת, ולהעדיף מתנות אשר אינן מהוות שאלה של טעם. לא כדאי לקנות תמונות, פסלונים או כל דבר אחר שמוצג לראווה, כי אם החפץ לא יהיה לטעם המארחים, אנו מעמידים אותם במצב מביך. עדיף לבחור בכלי או חפץ פרקטי שלא נועד להיתלות על הקיר וקל להסתירו בארון במידה ולא אוהבים אותו.הטוב ביותר להביא מתנות מתכלות: נרות ריחניים, ......
הרושם הראשוני של המתנה
אריזת המתנה מהווה חלק מאוד משמעותי ממנה. היא מעידה על תשומת לב והתייחסות נאותה. היא מאפשרת למסור את המתנה לפי הנוהגים - כשהיא בפני עצמה ולא בתוך שקית כלשהי. גם מתנה צנועה שארוזה בצורה מכובדת ויפה, יוצרת את הרושם הרצוי ומסבה הנאה למקבליה.
התייחסות אישית
חשוב להקפיד ולצרף למתנה כרטיס ברכה לשנה טובה, כתוב בכתב יד. כרטיס מודפס מאבד מהמגע האישי. הכרטיס הוא זה שמקנה למתנה את תחושת ההתייחסות האישית ותשומת הלב, בעיקר כאשר הוא כולל ברכות ואיחולים כנים ואישיים.
קבלת מתנה
המארחים אינם פותחים את המתנות לעיניי כל האורחים. הכוונה היא למנוע "תחרותיות" בין האורחים, מצב שבו אחד האורחים ירגיש לא בנוח, בגלל שהמתנה שלו קטנה יותר. את המתנות שמים באחד החדרים או בפינה מיוחדת לכך והן נפתחות בצנעה.
מארח אשר קיבל שוקולד, יין או כל דבר מזון אחר, יפתח אותו בדיסקרטיות במטבח (על מנת לוודא שהוא במצב טוב) ויכבד בו את כל האורחים באותו אירוע.
לאחר האירוע, המארחים מודים לכל אורח על המתנה שהביא איתו. האורחים גם הם מצופים להתקשר למארחים ולהודות להם על ארוחת הערב הנהדרת. לעולם אין לקחת אירוח, ובמיוחד לא ארוחת בחג, כמובן מאליו.
מתנות לעובדים
ראש השנה הוא לא רק חג המשפחה והוא מהווה הזדמנות מצוינת להודות לכל אותם אנשים איתם באים במגע במשך השנה, ומהם מקבלים שירותים. כשם שכולנו רגילים לקבל מתנת חג במקום העבודה, כך בהחלט יש מקום לתת מתנה קטנה לעוזרת, לגנן, למנקה חדר המדרגות ולכל אדם אחר הנותן לנו שירותים באופן שוטף. חג זה הוא הזדמנות מצוינת לומר תודה ולהביע הערכה על העבודה הטובה. אותו עובד ירגיש מאוד נעים כשיחוש שמתייחסים אליו כאל בן אדם ולא רק כאל פועל.
שי לחג
כפי שהוזכר, מאוד מקובל שמקום העבודה מעניק לעובדיו שי לחג, כאשר אופי המתנות וגודלן משתנה ממקום למקום, לפי מדיניות החברה ויכולתה. עם זאת, יש לזכור שגם לעובד החברה בהחלט יש מקום לתת שי למעביד. נהוג לתת מתנה לפחות לממונה הישיר, זה אשר אנו נמצאים איתו בקשרי עבודה שוטפים. על המתנה להישאר צנועה והולמת לחג, כך אין חשש שהיא תתקבל לא נכון בקרב המעביד או "הצופים מהצד".
גם במקום העבודה, כדאי לזכור את כל אלה שמשרתים אותנו במשך השנה, ובכלל זה המנקים, עובדי החניון, עובדי הדואר וכדומה. אין לראות שי זה כמובן מאליו ותמיד יש לצרף גם אליו כרטיס ברכה ואיחולים לשנה החדשה.
מתנה מראש
בימים אלה קיימת ברשתות המתנות הגדולות אפשרות של משלוח המתנה לבית המארח מבעוד מועד. האם נכון או לא נכון לעשות זאת? התשובה על כך אינה חד משמעית. כמובן שהדבר מאוד נוח לאורח, במיוחד אם הוא מגיע להתארח מחוץ לעיר. מעבר לכך, כל אחד יכול לבחור בשיטה המתאימה לו. יש כאלה שירגישו שלא בנוח להגיע בידיים ריקות (אפילו אם המתנה כבר הגיעה לפניהם) ויש מי שיעדיפו את הנוחיות.
באופן כללי ניתן לומר כי שליחת מתנות לפני האירוע מתאימה בדרך כלל לאירועים גדולים, כמו חתונות או מסיבות גדולות אחרות. כשמדובר באירוח אישי ומצומצם, שליחת המתנה עלולה להתפרש כמעשה פחות אישי, אלא אם כן מכירים היטב את המארחים ולא חוששים מבעיה כזו.
ראש השנה שמח!
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ