טלפון: 03-6913545


איך אוכלים את ראש השנה?

איך אוכלים את ראש השנה?


דבש,חלה עגולה, רימון וראש דג על שום מה?!

תמי לנצוט ליבוביץ

בראש השנה אנחנו אוכלים מאכלים שונים אשר מסמלים עבורנו תקווה לדברים הטובים שיאפיינו את השנה הבאה.

הבקשות אותן אנו מצרפים לאכילת ה"סימנים", נוגעות בשורשיהם של הדברים הטובים לנו באופן אישי ולעם ישראל.


תפוח בדבש
"יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

התפוח סימל לעם ישראל בתלמוד הבבלי "כתפוח בעצי היער". כשם שפרי שהתפוח צומח על עץ לפני עליו, כך עם ישראל הקדים את הביטוי "נעשה" לפני "שנשמע". הדבש מסמל שנה מתוקה כדבש.

אוכלים תפוח בדבש, בכדי שתהיה לנו שנה מתוקה. יש מי שמכור למנה הזו ויש מי שבשבילו לאכול דבש זה עונש. מה לעשות, הפעם אין מנוס. אם מגישים לכם תפוח בדבש, אתם חייבים לטעום ממנו. לא חייבים לטבול את התפוח כולו בדבש, וניתן להסתפק בדוגמית של דבש בקצה פלח התפוח.

אם ישנה צלוחית דבש מרכזית, מעבירים אותה בין האורחים, וכל אחד טובל את התפוח שלו, אבל - לעולם לא טובלים שוב את התפוח, לאחר הביס הראשון. זה לא נאה ולא מנומס. אם בכל זאת רוצים לטבול את התפוח לאחר כל ביס, כבר בסבב הראשון, שמים בצלחת האישית פלחי תפוח ויוצקים קצת דבש מהצלחת המרכזית. עכשיו הדבש שלכם ואתם יכולים לעשות איתו מה שאתם רוצים (טוב, לא ממש כל מה שאתם רוצים...). בני עדות המזרח נוהגים לברך על תמר, ואת התפוח בדבש שומרים להמשך.

חלה עגולה
 


 

 

 

 

 

 

מסמלת שלמות והשלמה. בסעודת החג, לאחר ברכת "המוציא לחם מן הארץ", טובלים את החלה בדבש כסמל תפילה לשנה מתוקה.

רימון 

                                      

 

 

 

 

 

 

נוהגים לאכול רימון כסמל לפריון וגם כדי שזכויותינו תרבינה כגרגרי הרימון. את הרימון מגישים כשהוא כבר נקי וגרגריו מופרדים. כל אחד לוקח קצת גרגרים מהצלחת המרכזית, בעזרת כפית. כדאי לאכול בזהירות. הרימון מכתים. בדרך כלל בולעים את הגרעין הקטן שנמצא בתוך כל גרגר, אבל העדינים והרגישים במיוחד יכולים להוציא את הגרעין בעזרת הכפית (בעדינות!!!) ולהניח אותו בצלחת.
 

  ראש דג


                                     

 

 

נוהגים לאכול ראש דג המסמל את שאיפתנו להיות לראש ולא לזנב. אפשר גם לאכול ראש של כבש, שמסמל אותו דבר (ורק יש בו פחות עצמות).

בכמה מקהילות אשכנז נהוג לאכול גזר, המסמל גם הוא פריון ומאכלים נוספים, שכיחים פחות כמו תמרים, סלק (שיסתלקו שונאינו...).

 

                                                       

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ