טלפון: 03-6913545


איך אוכלים את ראש השנה?

איך אוכלים את ראש השנה?

דבש,חלה עגולה, רימון וראש דג על שום מה?!

תמי לנצוט ליבוביץ

ראש השנה הוא יום חג, ומצווה לכבד את יום זה בארוחה חגיגית, באווירה מיוחדת,משפחתית וחברית. את השנה החדשה מקבלים בלבוש לבן ובמאכלים מיוחדים המסמלים  מסמלים עבורנו תקווה לדברים הטובים שיאפיינו את השנה הבאה.שנה טובה ומתוקה. 

בתנ"ך מסופר שעזרא הסופר אמר "אִכְלוּ מַשְׁמַנִּים וּשְׁתוּ מַמְתַקִּים... כִּי קָדוֹשׁ הַיּוֹם לַאֲדֹנֵינוּ, וְאַל תֵּעָצֵבוּ, כִּי חֶדְוַת ה' הִיא מָעֻזְּכֶם ".הבקשות אותן אנו מצרפים לאכילת ה"סימנים", נוגעות בשורשיהם של הדברים הטובים לנו באופן אישי ולעם ישראל.

ואלו הם המאכלים\ הסימנים שאנו אוכלים בראש השנה לסימן טוב לשנה הבאה עלינו לטובה.

 
תפוח בדבש 

"יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

התפוח סימל לעם ישראל בתלמוד הבבלי "כתפוח בעצי היער". כשם שפרי שהתפוח צומח על עץ לפני עליו, כך עם ישראל הקדים את הביטוי "נעשה" לפני "שנשמע". הדבש מסמל שנה מתוקה כדבש.

אוכלים תפוח בדבש, בכדי שתהיה לנו שנה מתוקה. יש מי שמכור למנה הזו ויש מי שבשבילו לאכול דבש זה עונש. מה לעשות, הפעם אין מנוס. אם מגישים לכם תפוח בדבש, אתם חייבים לטעום ממנו. לא חייבים לטבול את התפוח כולו בדבש, וניתן להסתפק בדוגמית של דבש בקצה פלח התפוח.

אם ישנה צלוחית דבש מרכזית, מעבירים אותה בין האורחים, וכל אחד טובל את התפוח שלו, אבל - לעולם לא טובלים שוב את התפוח, לאחר הביס הראשון בצלחת המרכזית. זה לא נאה ולא מנומס. אם בכל זאת רוצים לטבול את התפוח לאחר כל ביס, כבר בסבב הראשון, שמים בצלחת האישית פלחי תפוח ויוצקים קצת דבש מהצלחת המרכזית. עכשיו הדבש שלכם ואתם יכולים לעשות איתו מה שאתם רוצים (טוב, לא ממש כל מה שאתם רוצים...). בני עדות המזרח נוהגים לברך על תמר, ואת התפוח בדבש שומרים להמשך.

 

חלה עגולה
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מסמלת שלמות והשלמה. בסעודת החג, לאחר ברכת "המוציא לחם מן הארץ", טובלים את החלה בדבש כסמל תפילה לשנה מתוקה.

רימון 

                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

נוהגים לאכול רימון כסמל לפריון וגם כדי שזכויותינו תרבינה כגרגרי הרימון. את הרימון מגישים כשהוא כבר נקי וגרגריו מופרדים. כל אחד לוקח קצת גרגרים מהצלחת המרכזית, בעזרת כפית. כדאי לאכול בזהירות. הרימון מכתים. בדרך כלל בולעים את הגרעין הקטן שנמצא בתוך כל גרגר, אבל העדינים והרגישים במיוחד יכולים להוציא את הגרעין בעזרת הכפית (בעדינות!!!) ולהניח אותו בצלחת.
 

  ראש דג


                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

נוהגים לאכול ראש דג המסמל את שאיפתנו להיות לראש ולא לזנב. אפשר גם לאכול ראש של כבש, שמסמל אותו דבר (ורק יש בו פחות עצמות).

בכמה מקהילות אשכנז נהוג לאכול גזר, המסמל גם הוא פריון ומאכלים נוספים, שכיחים פחות כמו תמרים, סלק (שיסתלקו שונאינו...).

עוד מאכלים ו'סימנים'

ישנם מאכלים נוספים שנוהגים לאכול בראש השנה, כל עדה לפי מנהגה המקובל מדור לדור. כמה משמות המאכלים הם שמות עתיקים מימי התלמוד.

גזר כדי שתגזור עלינו גזירות טובות (או שיגזרו אויבינו).

כרתי (כרישה) כדי שייכרתו אויביך ושונאיך.

סלקא (סלק או ירק ממשפחת הסלקיים) כדי שיסתלקו אויביך ושונאיך.

קרא (דלעת) כדי שתקרע רוע גזר דיננו וייקראו לפניך זכויותינו.

רוביא (שעועית) כדי שירבו זכויותינו.

 

שנה טובה ומתוקה!

                                                       

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ