טלפון: 03-6913545


ראש השנה במדינות השונות

ראש השנה במדינות השונות

ראש השנה במדינות השונות
תמי לנצוט ליבוביץ AICI, CIP
תאריך: 22.12.09

ללא קשר לתרבויות השונות, תחילת שנה הינו זמן המבשר פריחה, התחלות חדשות וציפיות טובות לעתיד. בעולם המערבי, החי לפי הלוח הגרגוריאני, נחוג חג זה ב-31 בדצמבר, בדיוק בחצות.

קמבודיה – 13 באפריל:
החג נמשך שלושה ימים. הנשים והגברים לובשים בגדים בהירים, לרוב לבנים. לגבי מתנות – ילדים נותנים כסף להורים, לדודים כסמל לכבוד ולהכרת תודה. המורים מקבלים בושם, סבון, בדים או צעיפים – אין לתת נרות בצבע אדום.

סין:
כל שנה בסין נקראת על שם אחת משתיים עשרה סמלי החיות: עכבר, שור, נמר, שפן, דרקון, נחש, סוס, כבש, קוף, תרנגול, כלב, חזיר. למשל: שנת העכבר. בחישוב המועד מסתמכים על לוח הירח והחג נופל מתישהו בין אמצע ינואר לאמצע פברואר.

האוכל – מנות צמחוניות מאגוזים, פטריות, סויה וירקות צהובים. לעתים מרק, דגים, ברווז צלוי, לחמניות וברוקולי. הסינים שומרי המסורת ידבקו בארוחה הצמחונית. האוכל יהיה בטמפרטורת החדר מאחר ורובם אינם מבשלים ביום זה.
בעת הכנת הכופתאות מדברים רק על דברים חיוביים, להבטיח את המזל הטוב.

במהלך החג, הנמשך מספר ימים, הסינים יציעו לאורחיהם ממתקים מיוחדים (מביאי מזל), גרעיני אבטיח (לכוח הגברא), קוקוס (ידידות), מלון ממותק לשנים ארוכות ובריאות. כולם ילבשו בגדים חדשים לכבוד החג.

מתנות – מבוגרים יעניקו מעטפות אדומות עם כסף לצעירים לא נשואים. קרובים, ידידים וחברים לעבודה יחליפו ביניהם תפוזים המסמלים אושר וצמיחה ותפוחים המסמלים שלום ורצון טוב. היום השביעי של החג נחשב ליום ההולדת של כולם.

קיימים מספר איסורים: אסור לבכות, אסור לפתוח את המעטפות האדומות בנוכחות אחרים, אסור ללבוש שחור, לא להשתמש בלשון לא נקייה או מילים המביעות מוות. הילדים יזהרו שלא ליפול, לריב, או לדבר בגסות. הכסף שיינתן יהיה רק במספרים זוגיים. אין להשתמש בסכינים או במספריים מאחר וזה מסמל את ניתוקו של המזל הטוב.

הודו – התאריך משתנה משנה לשנה ותלוי בלוח ההינדי:
האוכל – טיפוסי לארוחת כריסטמס, אולם צמחוני מאחר וזה חג הינדי.
הלבוש – חדש או חגיגי.
מתנות – אנשי עסקים רשאים לשלוח מתנות ולחלק ממתקים לעובדים. בעת ביקור ההודים מציעים סלי פירות לחברים.

יפן – נחוג ב-31 בדצמבר ונמשך 7 ימים:
לאוכל היפני בחג משמעות מיוחדת. חלק ממנו מסמל בריאות, הצלחה ושמחה. פירות ים וירקות מוגשים כשהם מטוגנים בטיגון עמוק, כמו גם טריאקי וסושי.

לבוש – הכי חגיגי שיש.
מתנות – היפנים מעניקים מתנות המכירות במעשים חיוביים מעבר ותקווה להמשך תמיכה בעתיד. הבוסים והעובדים מחליפים מתנות, כמו בני המשפחה. הילדים לעתים קרובות מקבלים כסף במעטפות צבעוניות.

היפנים משלמים חובותיהם ומנקים את ביתם לפני בוא השנה החדשה. בערב החג יעשו אמבט חם וארוך לנקות מעצמם את השנה הקודמת.

תאילנד – נחוג ב-13 באפריל – נמשך 3 ימים:
אוכל – תבשיל אורז בעלי לוטוס ומים ריחניים. אטריות עם ירקות וצ'ילי.
בגדים – חדשים, מסורתיים.
מתנות – הצעירים מעניקים למבוגרים מהם, בדרך כלל בגדים.

מנקים את הבית, זורקים דברים ישנים בגלל האמונה שדברים כאלו יביאו מזל רע.
המים הינם מפתח חשוב בחג. צעירים שופכים מים על ידיהם של המבוגרים, אנשים מתרחצים במקדשים, וכולם שופכים מים אחד על השני למזל טוב.

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ