נימוסי מתנות לחתונה
תמי לנצוט ליבוביץ
למתנות שני צדדים, המקבל והנותן. כמה כיף לקבל מתנה שאנו מרגישים שניתנה מכל הלב וכוונה אלינו, ומצד שני כמה קשה להיות בצד הנותן, לחפש מתנה הולמת, או לחשוב כמה כסך לתת כמתנה, או לנסות להיזכר מה קיבלנו מאותו אדם שאנו מייעדים עכשיו את הקנייה. בואו נכיר את החוקי הנימוס שיקלו עלינו התמודדות זו.
חוק הזהב הראשון: גודל המתנה או סכום הכסף צריך להיות שווה לכל כיס. כאשר אתם מתכננים לקנות מתנה למישהו, זכרו שביום מן הימים הוא יזמין אתכם לאירוע משלו ואתם תעמדו בפני אותה משימה. לכן, כאשר אתם מעניקים מתנה יקרה במיוחד, או סכום כסף נכבד למדי, אתם בעצם קובעים את גובה הרף. אם נדמה לכם שמקבלי המתנה לא יוכלו להחזיר לכם מתנה באותו שווי, אל תגזימו ואל תביכו את מקבל המתנה.
חוק הזהב השני: מה שקובע זה לא גודל המתנה אלא תשומת הלב העומדת מאחוריה. השקיעו בקניית המתנה יותר מחשבה וזמן ופחות כסף. חישבו על מקבלי המתנה (ולא על עצמכם): מה ישמח אותם? מה שימושי להם? גם חוש הומור יכול להוסיף הרבה להנאה, בתנאי שהוא עומד במבחן הנימוס וההיגיון.
חוק הזהב השלישי: שילחו את המתנה כמה ימים לפני האירוע. (במידה והחלתתם על מתנה), כך תוכלו להגיע אל אולם השמחות ללא מטען ותאפשרו לבעלי השמחה להודות לכם בעל פה.
מה לקנות למי?
חתונה: סוג המתנה וגודל ההשקעה תלוי בקרבה שלכם אל בעלי השמחה. לבני משפחה וחברים קרובים עדיף לקנות מתנה שימושית שתשרת אותם היטב ולאורך זמן. ותרו על גורם ההפתעה ונסו לברר מראש מה נחוץ להם (ראו סעף 10 ברשימת "הצרות הנפוצות"). ברור שלאנשים אלה מוטב להביא מתנה ולא לתת כסף. לבני משפחה וידידים רחוקים אפשר להסתפק במתנה כללית, כמו ספר מיוחד או כלי רב שימושי.
כסף כמתנה: אם אתם מאלה שמחפשים פתרון קל לשאלת המתנה, ודאי תעדיפו לרשום המחאה ולהעניקה לזוג הטרי ביום נישואיו. ואולי החלטתם לא להשתתף בשמחת החתונה כי אינכם עומדים בגובה הסכומים המוגזמים שנקבעו בבורסת ההמחאות?
עד שתחליטו על הסכום שאותו אתם מוכנים/ צריכים/ רוצים/ נאלצים לרשום, בואו נחשוב על הכסף עצמו: מאיפה הוא יוצא אתם יודעים. ולאן הוא ילך? גם את זה אתם יודעים: לבעל האולם, לתזמורת, לשרות הסעדה (קייטרינג), לצלם, למוכרי הפרחים, לחנות הבגדים, למספרה ולמאפרת. ומה שנשאר (???) מגיע לידי הזוג הצעיר.
למיטב הבנתי סכום של 180 ש"ח, עשר פעמים ח"י, הוא סכום נאה ומכובד ובסיסי. הכפילו אותו, שלשו אותו לפי הרגשתכם. הביאו בין 360 ש"ח-540 ש"ח אם אתם קרובים במיוחד אל הזוג הנישא. לא כדאי להיסחף ולהרחיק למעלה מזה, חיזרו אל חוק הזהב הראשון וזכרו את הדרך חזרה. לפי סקרים 500 ש"ח הוא הסכום הבסיסי. 1000 ש"ח הפך לפופולרי. להזכירכם: עם קצת מאמץ והרבה רצון טוב, אפשר למצוא מתנה נפלאה בסכומים נמוכים, או לא להתבייש לרשום סכומים קטנים יותר מאלה.לדעתי בימינו אלו, לאחר עידן הקורונה, חזרנו לפרופורציות והבנה שעידן "החשבונאות" ניגמר והעידן השפוי חזר. לא להגזים ולהקצין שתי מילים שהנימוס אימץ בחום.
עשר צרות נפוצות:
1. יותר מדי הוצאות בחודש אחד. אולי נוותר על חלק מהם... הזכירו לעצמכם שהוזמנתם לאירוע המסוים קודם כל משום שנוכחותכם רצויה ובלעדיכם השמחה לא תהיה שלמה. לכן, אל תוותרו על אירועים חשובים, לכו ברצון ובהנאה והביאו מתנה לפי יכולתכם.
2. עוד לא הספקנו לקנות מתנה לחתונה שמתקיימת הערב: זה יכול לקרות לכל אחד. אל תהססו להשתתף בשמחת המשפחה או הידידים גם אם המתנה שלכם תגיע יומיים (ולא יותר) לאחר האירוע.
3. קיבלנו המחאה במתנה והיא חזרה: ובכן, זהו סיכון ממשי שאינכם יכולים לעשות דבר לתיקונו, אלא להמתין עד שבעל ההמחאה יבחין בתקלה ויסדיר אותה. אך אם הוא מתעלם, לא נותר לכם (לצערכם המובן) אלא לשכוח מהעניין.
4. קיבלנו המחאה שגויה: היעזרו בשירותי הבנק לצורך פתרון הבעיה.
5. מתנה חסרה: ידידכם שואל אם האגרטל שקנה לכם מוצא חן בעיניכם, ואתם לא יודעים על מה הוא מדבר. מה תגידו? את האמת: "מצטערים, האגרטל לא הגיע אלינו".
6. הדודה נחמה הביאה לנו קערה ממש מכוערת: אם הקערה הגיעה עם פתק החלפה, החליפו אותה ללא היסוס. ולא - הצפינו אותה במעמקי הארון והוציאו אותה לאוורור רק כאשר הדודה תגיע לביקור.
7. קיבלנו מתנה פגומה: התעלמו. אם תישאלו על המתנה טלו את האשמה עליכם: "בדרך הביתה נפלו כמה דברים מהמכונית ולצערנו הרב נשברו...".
8. ההמחאות נגנבו: לאחר שתבדקו את מלאי המתנות, צלצלו למוזמנים הקרובים ובררו אם הביאו המחאה. אם כן, הודיעו להם לבטלן לאלתר.
9. האם להביא לזוג הצעיר פסל שעשינו במו ידינו? רק אם אתם בטוחים מעל לכל ספק שהזוג הצעיר יתלהב ממנו ויאהב את הרעיון.
10. איך לעזור למוזמנים לחתונתנו להתגבר על בעיית המתנות? הכינו רשימה של כל המתנות שהייתם רוצים לקבל, ופרטו את הכתובת המדויקת של החנויות בהן המתנות נמצאות, כך יוכל כל מוזמן להתאים את המתנה לכיסו ולטעמכם, ובדרך זו לא תקבלו מתנות כפולות. זהו נוהג מקובל בארצות שונות שהחל לתפוס תאוצה גם אצלנו.
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ