מה הקשר בין פוליטיקה ונימוסים?
תמי לנצוט ליבוביץ
בעידן הגלובליזציה והקדמה, שבו דינאמיות החיים מהירה מקצב המחשבה, חייב אדם להיות חזק, נחוש והחלטי כאשר הוא שואף להתקדם ולהצליח. דבר זה נכון בעיקר בתחום הפוליטי, שכן מנהיגי הדור נדרשים להפוך עולמות ולהביא לשינויים, שאדם "מן השורה" אינו יכול לבצע לבדו.
מאחר ותחום הפוליטיקה מצריך ביטויים של כוח ונחישות, פעמים רבות נחצה הקו הדק שמבדיל בין כוח וכריזמה לבין איבוד עשתונות ויצירת עימות. פוליטיקאים, בניסיונם להשיג את מבוקשם ולהנחיל את דרכם, מתעלמים מקודי נימוס בסיסיים - בין אם במודע או שלא במודע – ומעבירים את המסר שלהם בצורה שאינה נעימה או מכובדת.
הסיבה לכך נובעת מהתפיסה השגויה, לפיה "נימוס" משדר לסובבים רכרוכיות ובמקרים מסוימים אף מעביר מסר של סנוביזם ויהירות. כמו כן, יש שסבורים כי הנימוס הוא דבר מלאכותי המונע מהם להתנהג בטבעיות. בניגוד לתפיסה הרווחת, בבסיס גינוני הנימוס עומד הרעיון שכל אדם ראוי להתייחסות נאותה ולכבוד עצמי וחברתי. הכוונה היא לקודים התנהגותיים, שמסייעים להגביר את תחושת האמון והנוחות ויוצרים תחושות חיוביות ביחסים חברתיים ובינאישיים.
כאשר אנו מדברים על פוליטיקה, חשוב ואף הכרחי להתנהג בנימוס, שכן בניגוד לתפיסה המקובלת שרואה בכך חולשה, התנהגות זו היא אשר תבנה את עמדת הכוח של הפוליטיקאי ותסייע לו לצבור נקודות זכות רבות. פוליטיקאי לא צריך להיות מרושע על מנת לשדר עוצמה, שהרי הוא יכול להיות גם מנומס וגם חזק וסמכותי. למעשה, אם יפעל מתוך עמדה של פחד יהיה פחות חזק מזה אשר פועל ומונע מתוך כבוד. אם יאמץ את כללי הנימוס וישתמש בהם כבכל כלי מחשבתי אחר, יצבור לעצמו יתרון רב ודבר זה יבוא לידי ביטוי הן בתדמיתו האישית והן ביצירת תחושת מנהיגות, כריזמטיות ומקצוענות.
הטמעת כלי ההתייחסות וההבנה הבסיסיים בנימוס מהווה את אבני הדרך לא רק לזירת פעולה בריאה ונוחה יותר, אלא אף ליצירת רושם של יעילות וסמכותיות, כראוי לפוליטיקאי שהינו גם מנהיג. הכרת נוהגי הנימוס והבנת ההיגיון העומד מאחוריהם מסייעים להתמודד עם אי הנוחות ואי הוודאות הנוצרות בסיטואציות בהן אין יודעים כיצד לנהוג וחוששים לפגוע בסובבים או בשם הטוב. פוליטיקאי שישכיל לנהוג בנימוס ייווכח לגלות, כי שכרו יהיה כפול ומכופל, שכן יזכה הן בכבוד רב מהסובבים והן בתחושת סיפוק שנובעת מעשיית "הדבר הנכון".
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ