חיבוקים ונימוסים
תמי לנצוט ליבוביץ
בשנים האחרונות, החיבוק הפך להיות חלק מקבלת פנים, מתקשורת אנושית המסמלת קרבה ואחווה.
החברה שלנו היום היא חברה שאוהבת חיבוקים ונשיקות. כשאנו מגיעים למפגשים חברתיים, סביר להניח שנתחבק ונתנשק עם המכרים, הידידים והקרובים שלנו. ממש תחושה של "Love is in the air".
גם ביומיום החיבוקים נפוצים ושגורים בתוספת ברכות כמו: "איזה יופי את נראית", או "אני מאוד שמחה לפגוש אותך" ועוד.
החיבוק הוא סימן לאהדה אך לפעמים אנשים מגזימים במגע ובחיבוקים. לא כולם אוהבים חיבוקים ויש כאלה שמעדיפים להימנע מהם ומסתפקים בלחיצת יד כנה. הרעיון שעומד מאחורי החיבוק מסתכם במילה אחת קטנה ופשוטה: יחס. אך יש גם דרכים אחרות להפגין אכפתיות: חיוך, התעניינות אמיתית באדם ובשלומו, מבט, מחמאות ועוד.
איך נדע אם להימנע מלחבק את האדם שמולנו?
1. תחילה הבחינו בשפת הגוף של האדם. בדומה לנשיקה, הסתכלו האם הוא נוטה עם גופו אליכם או לא – אם לא, סביר להניח שיסתפק בלחיצת יד בלבד.
2. הסתכלו על האנשים המתחבקים בחדר ונסו לראות מה תגובתם לחיבוקים. וודאי תוכלו להבחין בשתי קבוצות של אנשים בקהל: המתחבקים והמחובקים.
3. הקשיבו לאינטואיציה שלכם וחבקו רק את אלה שאתם מרגישים שרוצים להיות מחובקים.
חיבוקים ונוהגם
• לכל אדם יש מרחב אישי העוטף אותו "בועת פרטיות" השייכת רק לו, וחדירה למרחב זה נחשבת ללא מנומסת. חיבוק בהחלט נחשב כחדירה לפרטיות לכן היו רגישים לנושא זה במיוחד בקרב מכרים חדשים.
• הדרך הנכונה לחבק היא: כתף אל כתף בזווית קטנה ולא עם כל הגוף. כל חיבוק אחר שמור לבני המשפחה שלכם. נשים יכולות לשים יד מעל החזה של הגבר ועם היד השנייה לגעת בכתף שלו. זהו חיבוק נעים אך גם משדר מעט ריחוק.
• חוק שלוש השניות: החיבוק צריך להיות קצר, שלוש שניות לכל היותר. לחיבוקים ארוכים יותר יש הקשר אינטימי.
• לעתים נושא החיבוקים יכול להיות רגיש יותר ממה שחשבתם מסיבות כמו גובה למשל – אדם גבוה או נמוך יחשוב פעמיים אם לחבק אדם ששונה מגובהם על מנת לחסוך משניהם את המבוכה. סיבה נוספת יכולה להיות קשורה לתכונותיו של האדם: ישנם אנשים סגורים, ביישנים שקשה להם להיפתח והם מעדיפים לשמור את החיבוקים לאנשים הקרובים אליהם ביותר.
• אל תחבקו אדם שהכרתם זה עתה.
• הימנעו מחיבוקי דב ומחיבוקים המלווים בטפיחה על השכם במפגשים המוניים. יש אנשים שלא אוהבים שמופנית אליהם תשומת לב רב רבה מדי.
• אנשים רבים מושיטים יד ללחיצה שממשיכה מיד לאחר מכן בחיבוק. זוהי דרך "טריקית" לחבק מישהו ולגרום לבלבול אצל האדם. עדיף להימנע מטכניקה זו. אם הושטתם את ידכם ללחיצה – לחצו ידיים והסתפקו בכך, אין צורך בהפגנת יתר של רגשות, עדיף לשמור על איפוק.
• הבחינו בין חיבוק בעסקים ובעבודה לבין חיבוק בין חברים – בעסקים הימנעו מחיבוקים, בחברה – הפעילו את שיקול דעתכם.
• חיבוקים הם גם תלויי תרבות. באזורים גיאוגרפיים מסוימים הם נפוצים, ובאחרים – לא. כך למשל בברזיל אנשים יוזמים חיבוקים ונוטים להפגין רגשות ללא היסוס בעוד שבמדינות אירופה מגע כלשהו הוא מחוץ לתחום, ונחשב מאוד לא מנומס לגעת אחד בשני ולהפגין רגשות בפומבי.
חיבוק הוא מחווה אנושית חמה ומרגשת. אל תפסיקו להתחבק, אך זכרו שהחיבוק הוא תלוי סיטואציה.
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ