תודה מכל הלב: ברכות חמות וגעגועים לברכות כתובות
מאת: תמי לצוט ליבוביץ
בתאריך המציין שלושים שנה של קריירה עבורי, בחרה מערכת לינקדאין לשתף את המאורע המשמח עם שאר חבריי הווירטואליים. תוך שעה קלה הוצפתי בעשרות ברכות ואיחולים, מילים מרגשות וחמות שבאמת נגעו ללב והציפו אותי באנרגיה. אלמנט ההפתעה גם הוא הוסיף להתרגשות וגרם לי לחשוב על מושג ההוקרה ועל המשמעות של "תודה", תהיתי כיצד המסורת הוותיקה של הנימוסים וההליכות שאני כל כך אוהבת, משלוח כרטיסי תודה, כבר כמעט ופגה מן העולם. עם כל הכבוד לברכות הווירטואליות הנהדרות ברשת, אין תחליף לתחושה של ברכת נייר אותה אנחנו ממוללים באצבעותינו, במיוחד שהברכה כתובה בכתב יד עם הקדשה מיוחדת, מאדם מיוחד או מוערך.
בימינו, לשלוח תודה או כל ברכה, זה קל ופשוט ולא דורש מאתנו שום מאמץ מיוחד. כמה קליקים, העתק-הדבק והברכה מתנוססת לה על קיר המדיה החברתית לעיני כל. ברכת אינסטנט הזו אינה יכולה להשתוות לברכה אותה כתבנו במו ידינו, עליה הדבקנו בול ושלחנו באהבה, בטח שאי אפשר להשוות את הריגוש של קבלת דבר דואר מיוחד מחבר או בן משפחה אוהב ומוקיר, שלקח את הזמן לכתוב הקדשה מיוחדת עבורנו, עם בדיחה פרטית, הכינוי שלנו או כל פרט שמעמיק את תוכן הברכה. הברכה עצמה היא כבר מתנה משל עצמה, שי עמוס תשומת לב וזיכרונות.
לכבוד תשומת הלב המיוחדת שזכיתי לה, החלטתי גם להעניק כבוד מיוחד לכרטיסי התודה הקלאסיים ולמסורת הנעלמת. בחרתי מספר כללי עשה ואל תעשה בנושא משלוח ברכות תודה, כללים שיעלו על נס את אמנות הברכה הוותיקה:
עשה:
- הימנעו מלהדפיס את הברכה, כתב יד הוא האופציה המומלצת ביותר. אם אתם בכל זאת מתעקשים להדפיס, חתמו על הכרטיס בכתב יד והוסיפו הקדשה קצרצרה.
- אם אתם לא בטוחים אם עליכם לשלוח ברכת תודה – כנראה שאתם צריכים לשלוח! עוד לא נולד האדם שהצטער על כך ששלח ברכת תודה. לעומת זאת, אלו שלא שלחו או שציפו לקבל לשווא, עדיין זוכרים את זה עד היום.
- בברכת התודה שאתם שולחים, וודאו שאתם מציינים את הפעם הבאה בה אתם מתכוונים לפגוש את הנמען, למשל "נתראה בחגים", "נדבר בטלפון בהקדם האפשרי" וכו', כדי לשמור על תקשורת פתוחה ונעימה.
- תמיד הוסיפו נימה אישית כדי שמקבל הברכה יידע שהקדשתם זמן ולא בחרתם הודעה גנרית, לדוגמה: "תודה שבאתם מבאר שבע עד אלינו לחתונה, ריגשתם משפחת שרון שלנו" במקום "תודה רבה שבאתם, ריגשתם אותנו!". השיטה הכי טובה לכתיבת ברכת תודה היא כזו: נסו לחשוב על האדם שרצה לשמח אתכם בזמן שאתם כותבים לו את מכתב התודה ונסו לגרום לו להרגיש מיוחד, בדיוק כפי שגרם לכם מלכתחילה!
אל תעשה:
- אל תזכירו שום דבר שלילי בברכה, גם אם זה סוג של הלצה. כרטיס ברכה הוא לא הזמן להתלוצץ עם דודה דליה על הסירים שהיא קנתה ולספר לה שחמש דודות אחרות גם קנו את אותו הסוג. המסר חייב להיות ישיר, נקי וחיובי.
- עדיף מאוחר מאשר לעולם לא! גם אם אתם מאחרים, איחור אופנתי או מוגזם יתקבל באהבה לעומת כרטיס שמעולם לא נשלח, במקרה הזה דחיינות מנצחת עצלנות!
- אל תוותרו על כרטיס הברכה מנייר לטובת ברכה באי-מייל או במדיה חברתית – זה פשוט לא אותו דבר! הבנאדם תרם מזמנו או כספו בעולם האמיתי ובהתאם, מצאו את הזמן להודות לו מחוץ למתחם הוירטואלי.
בנימה מוקירה זו, אני רוצה להודות שוב לכל מברכיי ואוהביי ברשת שמצאו את הזמן לברך אותי לכבוד ציון המאורע המרגש שלי - שלושים שנה של עשייה וקריירה, מסע שעדיין נמשך עד היום. אני מאחלת לעצמי עוד שלושים שנה של יצירה ולימוד ובמבט לאחור, מודה על כל ההזדמנויות שנפלו בחלקי, על האנשים הנפלאים שהכרתי ואני עוד פוגשת בדרך ומודה על כל המרץ והדרייב שלי להמשיך לפעול, ליצור, ללמד, להדריך ולאמן!
לקריאה נוספת ולכללי נימוסים והליכות שיובילו אתכם להצלחה עסקית, פוליטית וחברתית, אתם מוזמנים לבקר באתר שלי TLL.CO.IL, או לקרוא עוד מתוך הספר החדש שלי , שפת העסקים הבין – לאומית, IBLCode שפורסם בעברית ובאנגלית. הספר מאגד בתוכו קוד ומערכת שפה עסקית דרכם תוכלו ללמוד את מתודת העסקים הבינלאומית וליהנות ממאות עצות, הדרכות וטיפים להתנהלות נכונה בעסקים, בפוליטיקה ובחברה.
תודה, כבר אמרתי? (:
© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ