מחוות חברתיות – חיבוקים, נשיקות ונימוסים
מאת: תמי לנצוט ליבוביץ
בשנים האחרונות, הפך החיבוק להיות חלק מקבלת פנים, מתקשורת אנושית המסמלת קרבה ואחווה. החברה שלנו כיום אוהבת חיבוקים ונשיקות. כשאנו מגיעים למפגשים חברתיים, סביר להניח שנתחבק ונתנשק עם המכרים, הידידים והקרובים שלנו. ממש תחושה של "Love is in the air". גם ביום-יום החיבוקים נפוצים ושגורים בתוספת ברכות כמו: "איזה יופי את נראית", או "אני מאוד שמחה לפגוש אותך," ועוד.
החיבוק הוא סימן לאהדה, אך לפעמים אנשים מגזימים במגע ובחיבוקים. לא כולם אוהבים חיבוקים, ויש כאלה שמעדיפים להימנע מהם ומסתפקים בלחיצת יד כנה. הרעיון שעומד מאחורי החיבוק מסתכם במילה אחת קטנה ופשוטה: יחס! אך יש גם דרכים אחרות להפגין אכפתיות: חיוך, התעניינות אמיתית באדם ובשלומו, מבט, מחמאות ועוד.
נשיקות מנומסות
- הידעתם?
אנתרופולוגים חקרו ומצאו שמקור הנשיקה בשלוש סיבות:
- העברת המזון דרך הפה מהאם לילד, על ידי לעיסת המזון וריכוכו. מכאן התפתחה הנשיקה הרומנטית.
- לעיסת עלי טבק על ידי הגבר, כאשר על האישה היה להוציא את הטבק מפיו ולהעביר אליה. זהו הבסיס להתפתחות הנשיקה הארוטית.
- ניקולס פרלה, סופר וחוקר, מצא שבמקומות רבים בעולם מאמינים ב"ערבוב" ובהעברת הרוחניות, שהיא חלק מהנשמה, באמצעות הנשימה, שעוברת דרך הפה והשפתיים. לכן יש לקרב את השפתיים ככל האפשר בין הגבר לאישה כדי לגרום להתמזגות הנשמות. גם האסקימוסים ש"מתנשקים" על-ידי שפשוף אף באף מבקשים לאחד בין הנשמות.
ובכל זאת, מתי נתנשק?
- כאשר מצפים לכך: כשהנשיקה מרגישה כמו "הדבר המתבקש" לעשותו. איך יודעים מתי מצפים מכם לנשיקה? לנשיקה קודמת לחיצת יד. אם האדם שמולכם מחכה לנשיקה, תרגישו את היד שלו מושכת אתכם קלות לעברו. אם אינכם מעוניינים בכך, יש להרחיק מעט את היד ולהניח את היד השנייה על זרועו של האדם.
- רמת פורמליות נמוכה: ישנם תחומים שמרניים שבהם לנשיקה אין מקום בשום פנים ואופן, למשל בפגישות עם בנקאים, עם עורכי דין, עם יועצים כלכליים ועם יועצים עסקיים למיניהם. במקצועות הרשמיים פחות כמו תחומי האופנה, האמנות והבידור, הנשיקה מקובלת יותר.
- קשרים קרובים יחסית (זהירות, מלכודת!): אם יש לכם קשרים גם מחוץ לעבודה עם אותו אדם, צריך להיזהר. הכלל הוא שבפגישות מחוץ לעבודה או בפגישות חברתיות לנשיקה יש מקום, אך בסיטואציה שונה, כשניפגש עם אותו אדם לפגישה עסקית, רשמית יותר, בפני קהל של עובדים וקולגות, נקפיד על רשמיות ולא ננשק אותו, כדי לא ליצור אצל האחרים את התחושה של אדם מועדף.
- סיטואציה וקונטקסט חוץ עסקיים: עניין הנשיקה הוא גם תלוי סיטואציה, לדוגמה: בבוקר, בפגישת עסקים, לא ננשק את העמית, אולם בארוחת ערב, בקוקטייל עסקי או באירוע חברתי אחר – אולי נבחר לציין את ההיכרות הממושכת בנשיקה. כאן יש להפעיל שיקול דעת אישי.
איך מתנשקים? "נשיקה באוויר"
נשאלת שאלה: איך עושים את זה? נשיקה חברתית מתבצעת כך: נצמיד לחי ימין ללחי ימין, לחי שמאל ללחי שמאל, תוך כדי צקצוק שפתיים באוויר (ולא כמקורה הבסיסי, כלומר מגע שפתיים תוך כדי יניקה קלה). הנגיעה על הלחי מרחפת ובקושי נוגעת. מספר הפעמים שונה מתרבות לתרבות, ונע בין פעם אחת לארבע פעמים.
נוהגי נישוק בעולם
נשיקה על הלחי - בארצות המזרח התיכון: נותנים נשיקה על הלחי, והמהדרין מוסיפים חיבוק דב.
בצרפת, באיטליה ובאמריקה הלטינית: מנשקים באוויר. מצמידים לחי ללחי ומשמיעים קול צקצוק של נשיקה.
במדינות לטיניות: נשיקה אחת על לחי אחת, בצרפת – שתי נשיקות, אחת על כל לחי.
בהולנד, בבלגיה וברוסיה מקפידים על שלוש נשיקות (לאב, לבן ולרוח הקודש), ובמקומות מסוימים מגיעים גם לארבע (צפון צרפת).
איסור נשיקות - במדינות אוריינטליות (הודו, יפן, סין): הנשיקה נתפשת כאקט מיני האסור בפומבי, אפילו לא באירועים חברתיים. לעומת זאת בפיליפינים, הרוכלים בשוק משמיעים קולות נשיקה כדי למשוך לקוחות.
נישוק גב היד - במקומות רבים בעולם נישוק גב היד מקובל בעת מפגש וברכה, כאקט בין-לאומי המעיד על נימוס ואצילות. כך למשל בצרפת – הגבר מתכופף בפני האישה ומנשק את ידה, כאשר השפתיים למעשה אינן ממש נוגעות ביד, אלא אם כן מדובר ביותר מאשר נשיקה לברכה.
נישוק קצות האצבעות - תנועה זו מעבירה מסר של "זה טוב ויפה". נפוצה בעיקר בצרפת, באיטליה, בספרד ובמדינות אמריקה הלטינית. מביעה שבח והלל לכל דבר, מבקבוק יין טוב ועד למכונית מפוארת.
איך נדע אם להימנע מלחבק את האדם שמולנו?
- תחילה הבחינו בשפת הגוף של האדם. בדומה לנשיקה, הסתכלו האם הוא נוטה עם גופו אליכם או לא – אם לא, סביר להניח שיסתפק בלחיצת יד בלבד.
- הסתכלו על האנשים המתחבקים בחדר ונסו לראות מהי תגובתם לחיבוקים. ודאי תוכלו להבחין בשתי קבוצות של אנשים בקהל: המתחבקים והמחובקים.
- הקשיבו לאינטואיציה שלכם, וחבקו רק את אלה שאתם מרגישים שרוצים להיות מחובקים.
איך מחבקים?
- לכל אדם יש מרחב אישי העוטף אותו, "בועת פרטיות" השייכת רק לו, וחדירה למרחב זה איננה מנומסת. חיבוק בהחלט נחשב כחדירה לפרטיות. לכן היו רגישים לנושא זה, במיוחד בקרב מכרים חדשים.
- הדרך הנכונה לחבק היא: כתף אל כתף, בזווית קטנה, ולא עם כל הגוף. כל חיבוק אחר שמור לבני המשפחה שלכם. נשים יכולות לשים יד מעל החזה של הגבר ועם היד השנייה לגעת בכתף שלו. זהו חיבוק נעים, אך כזה שמשדר מעט ריחוק.
- חוק שלוש השניות: החיבוק צריך להיות קצר, שלוש שניות לכל היותר. לחיבוקים ארוכים יותר יש הקשר אינטימי.
- לעתים נושא החיבוקים יכול להיות רגיש יותר ממה שחשבתם, מסיבות כמו גובה למשל – אדם גבוה או נמוך יחשוב פעמיים אם לחבק אדם ששונה בגובהו על מנת לחסוך משניהם את המבוכה. סיבה נוספת קשורה לתכונותיו של האדם: ישנם אנשים סגורים, ביישנים, שקשה להם להיפתח, והם מעדיפים לשמור את החיבוקים לאנשים הקרובים אליהם ביותר.
- אל תחבקו אדם שהכרתם זה עתה.
- הימנעו מ"חיבוקי דב" ומחיבוקים המלווים בטפיחה על השכם במפגשים המוניים. יש אנשים שלא אוהבים שמופנית אליהם תשומת לב רבה מדי.
- אנשים רבים מושיטים יד ללחיצה שממשיכה מיד לאחר מכן בחיבוק. זוהי דרך "טריקית" לחבק מישהו ולגרום לו לבלבול. עדיף להימנע מטכניקה זו. אם הושטתם את ידכם ללחיצה – לחצו ידיים והסתפקו בכך, אין צורך בהפגנת יתר של רגשות, עדיף לשמור על איפוק.
- הבחינו בין חיבוק בעסקים ובעבודה, לבין חיבוק בין חברים – בעסקים הימנעו מחיבוקים, בחברה קרובה, הפעילו את שיקול דעתכם.
- חיבוקים הם גם תלויי תרבות. באזורים גיאוגרפיים מסוימים הם נפוצים, ובאחרים – לא. כך למשל בברזיל, אנשים יוזמים חיבוקים ונוטים להפגין רגשות ללא היסוס, בעוד שבמדינות אירופה מגע כלשהו הוא מחוץ לתחום, ומאוד לא מנומס לגעת אחד בשני ולהפגין רגשות בפומבי.
- חיבוק הוא מחווה אנושית חמה ומרגשת. אל תפסיקו להתחבק, אך זכרו שהחיבוק הוא תלוי סיטואציה.
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ