טלפון: 03-6913545


ההצלחה מתחילה בתדמית

ההצלחה מתחילה בתדמית

ההצלחה מתחילה בתדמית...והתדמית מתחילה בנימוס

מאת תמי לנצוט ליבוביץ

מהי בעצם תדמית אישית?

תדמית אישית של אדם היא למעשה הדימוי האישי, הכח והביטחון אותו הוא מקרין באופן תת הכרתי לסביבתו. הסביבה והנמצאים בה קולטים את המסר האישי כתדמית אישית של אותו אדם.

הרושם הראשוני מתהווה במהלך הדקות הראשונות להיכרות, ולאחר שהתגבש רושם מסוים, קשה מאוד לשנותו. זו הסיבה שחשוב מאוד ליצור רושם ראשון חיובי, שכן הוא זה אשר משפיע על המשך היחסים, בין אם אישיים ובין אם עסקיים.

תדמית חיובית תבוא לידי ביטוי בהקרנת אמינות, נוכחות חזקה, שפת גוף בטוחה ומשוחררת וכד’. יצירת תדמית כזו (בהנחה שהיא אינה מלאכותית או עומדת בסתירה לאופי האמיתי) היא היא המפתח להצלחה.

יש לציין כי לכל אחד מאיתנו חשוב להקרין תדמית אחרת בהתאם לאופי, להשקפות ולמטרות  המאפיינות אותו ולעיתים, אותו אדם יבחר בהצגת תדמית שונה לפי הנסיבות בהן הוא מצוי. בכלל זה, התדמית אותה נרצה להקרין בסביבה העסקית תהיה שונה מזו שנרצה להקרין בנסיבות חברתיות.

ולכן, בשל חשיבות הנושא יש להכיר את הכללים לבניית תדמית וכאן, נכנס לעזרתנו הנימוס.

לפני שנבהלים מהמילה נימוס, בואו ננסה להבין מה בעצם עומד מאחוריה. האסוציאציה הראשונה לשמע המילה נימוס היא לאכול נכון בסכין ומזלג, להרים את כוס התה בעדינות מוגזמת וכו'. האמת היא שפירוש זה של נימוס הוא מיתוס ותו לא.

פירוש הנימוס הוא למעשה - התייחסות, ובכלל זה התייחסות נאותה לעצמי והתייחסות נעימה לסובבים אותי. הנימוס בעצם מושתת כולו על ההיגיון הבריא והוא פשוט מאוד ליישום. הכלל הוא לחשוב תמיד צעד אחד קדימה, לבחון את ההשלכות ולפי זה לברור את מעשינו ו/או מילותנו.

הנימוס בעצם מהווה כלי למיומנות חברתית ועוזר בכל תחום בחיי היומיום. הוא זה אשר יש ביכולתו לתת לנו את התשובה להתמודדות עם סיטואציות זרות ומביכות ועם שאלות שאין להן פתרון חד משמעי ובכך הופך את החיים שלנו לקלים, נוחים ובעיקר נעימים יותר.

ואם דיברנו על תדמית, הרי שהנימוס הוא זה שעליו מושתתים ה"כללים" ליצירת רושם ראשון חיובי, דווקא משום שהוא אומר כל הזמן "התייחסות...התייחסות..." כלומר, לשים לב לעצמי וכאן בהחלט נכנס לתמונה נושא ההופעה החיצונית (כן, כן, יש כזה דבר מלתחה מנומסת, איפור מנומס ובושם מנומס...) ואיתו גם שפת הגוף, מתן כבוד לזולת ולמרחב האישי שלו, איכות השימוש בקול, סגנון הדיבור וכד'.

חשוב גם לציין שלצד הנימוס מתקיימים הנוהגים אשר משתנים מעת לעת וממקום למקום, כאשר הנסיבות השונות מכתיבות דפוסי התנהגות שונים. הכרת כללי הנימוס והנוהג מבטיחה את היכולת להשתלב באופן הטוב ביותר בכל מקום וארוע אליו ניקלע, גם אם הוא חדש, מביך ולכאורה מאיים.

אז כדי להבין על מה בדיוק אנחנו מדברים, ניכנס לרמת הפרקטיקה ונראה במה דברים אמורים.

ארבעה כללים ליצירת רושם ראשון חיובי

  1. שימו לב לעשר המילים הראשונות שלכם. הדרך היעילה ביותר לפתוח בקשר הדדי כלשהו היא בשיגור מסרים מילוליים אשר יביעו תודה והערכה. לצורך הענין ניתן להשתמש במשפטים כמו "תודה שהסכמת להיפגש איתי בהתראה כה קצרה...", "לכבוד לי הוא לפגוש אותך סוף סוף באופן אישי גברת..." וכד'. אלה הם מסרים מצוינים לפגישות ראשונות (מכל סוג שהוא) ובהחלט יש מקום להשתמש בהם גם בפגישות עם אנשים שכבר מכירים.
  2. הזכירו את שמו של האדם איתו אתם מדברים. סקרים שנערכו מורים כי כאשר אדם שומע את שמו, הוא נשאר קשוב לדברי האדם שמולו למשך 10-12 השניות שלאחר מכן ומלבד היתרון הבולט הזה, הרי שמו של אדם הוא הצליל הערב ביותר לאזנו. שימוש בשם מעיד על תשומת לב אישית, ומגלה התייחסות חיובית ונעימה.
  3. היו קשובים. חשוב לשמור על קשר עין ועל חיוך. הבעת הפנים יכולה לשדר אנרגיה ומוטיבציה ומאידך, יכולה להקרין שעמום, דכדוך וחוסר ענין. כמו כן, הבעת הפנים משקפת את מידת הביטחון העצמי שלכם ולכן, חייכו, הפגינו ביטחון, היו נמרצים וחיוניים. הופעה כזו יוצרת אצל אנשים תגובה חיובית .
  4. צעדו בבטחה. הקפידו על צעד קל ונמרץ, בכל מקום אליו אתם מגיעים. רובינו אוהבים להימצא בחברת אנשים הטעונים אנרגטיות וחיוניות. גם כשעייפים בסוף היום, זה עדיין לא תירוץ לצעדים נגררים ולהליכה כפופה ברישול איברים.
  5. הקפידו על הופעה מטופחת. הדברים הבסיסיים עליהם יש להקפיד תמיד הם :
  6. תספורת אופנתית ומסודרת בעיצוב שיחמיא למבנה הפנים.
  7. תכשיטים שהולמים את האירוע והסיטואציה. לרוב, תכשיטים ואבזרים יש ביכולתם ללמד הרבה על האדם העונד אותם ואופיו.
  8. ידיים נקיות ומטופחות.
  9. נעליים נקיות, שמורות ומתוחזקות כך שתמיד תיראנה חדשות.

שבע דרכים קלות להריסת הרושם הראשון

  1. דיבור בשפה מרושלת. חשוב להימנע משימוש במושגים לא נכונים או כאלה שאינכם מכירים בוודאות את משמעותם. גם בנסיבות חברתיות, בהן נוטים יותר להקל ראש בשפה המדוברת, זה תמיד יוצר רושם שלילי שכאדם מדבר בטעויות צורמות.
  2. שימוש בסלנג. בסביבת העסקים השימוש בסלנג אסור לחלוטין ותמיד נתפש כבלתי מקצועי ואמין. בנסיבות חברתיות מסוימות ניתן להשתמש בסלנג, אולם אף פעם לא להגזים.
  3. צחקוק. יש אנשים שמצחקקים כדי להתגבר על דומיה או מבוכה אבל, הצחקוק הוא הרגל מוגנה ודי מטופש ולכן, עדיף פשוט לשתוק.
  4. מגע מוגזם. חשוב לזכור כי לכל אדם יש את מרחב המחיה האישי שלו, מן "בועה" המקיפה אותו ומגינה עליו. יש לכבד מרחב זה ולא לחדור אליו, ובכל אופן לא לעיתים תכופות.מגע מוגזם, בעיקר בפגישה ראשונה, יוצר לא רק רושם רע אלא אף דחיה חזקה.
  5. הסתרת הידיים. ממחקרים שנערכו עולה כי ידיים גלויות מתקבלות הרבה יותר טוב מידיים אשר מוסתרות, ולכן, הקפידו להראות את הידיים (לא באופן מוגזם)  במקום להסתיר אותן בכיסים, מאחורי הגב או מתחת לשולחן. ידיים מוסתרות יוצרות אצל האדם שכנגד תחושה של חוסר אמינות, כאילו מסתירים ממנו דבר מה.
  6. לעיסת מסטיק. אין שום הצדקה ללעוס מסטיק כאשר נמצאים בסביבת העסקים וגם באירועים חברתיים כדאי להימנע מהרגל זה. הרבה אנשים נרתעים מאדם הלועס מסטיק ולכן כדאי להשאיר הרגל זה למצבים בו אתם נמצאים לבד עם עצמכם.

 

©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ