טלפון: 03-6913545


איך לאכול סופגניה ולהישאר נקיים?

איך לאכול סופגניה ולהישאר נקיים?

סופגניות מנומסות
תמי לנצוט ליבוביץ 

לא על הסופגנייה לבדה

חג החנוכה נמשך שמונה ימים, החל מליל כ"ה בכסלו. חכמי ישראל קבעו את החג לציון חנוכת בית המקדש והמזבח וניצחון המכבים על היוונים בימי שושלת בית חשמונאי במאה השנייה לפנה"ס. אמנם המצווה העיקרית של חג החנוכה הוא הדלקת החנוכייה במשך שמונה ימים ופרסום הנס ברבים וכן נהוג משחק בסביבון, אך המנהג האהוב והטעים במיוחד בחג הוא אכילת סופגניות ולביבות.

הידעתם?

על פי חז"ל, ההסבר לאכילת מאכלים מטוגנים בשמן, כסופגניות ולביבות, בחנוכה הוא כזכר ל"נס פך השמן", שבו שרתה ברכה במעט השמן שהיה בפך, והוא הספיק להדלקת המנורה של בית המקדש במשך שמונה ימים.

יש הטוענים כי אכילת הסופגניות בחנוכה מקורה בהשפעה אירופית ובמאכלים אירופים דומים – דוגמת  הקְרָאפְּפֵן הגרמני וה"פּוֹנְצֶ'ק הסלאבי – שנאכלים סמוך לסוף השנה האזרחית ולחג המולד.

עם ריבה או עם שוקולד?

אנחנו מצויים חודש לפני החג, והספירה לאחור כבר מתחילה. הסופגניות "תוקפות" אותנו מכל עבר: בקיוסקים, בפיצוציות, בבתי הקפה, בבתי המאפה (כמובן) וגם – בקופה של הסופר ליד כל המוצרים הדיאטטיים שרכשנו ברוב כוונה; סופגניות רגילות ופשוטות עם ריבה או בלעדיה, לצד סופגניות גורמה עם מיליות וציפויים משודרגים כשוקולד ואלכוהול – אנא אנו באים? איך אוכלים את זה?

כדי להבטיח לכם חנוכה כהלכתו, להלן כמה טיפים: איך אוכלים, איך בוחרים ואיך מגישים סופגניות בהתאם לכללי האירוח הנאותים. אם כבר החלטנו לשבור את הדיאטה, בואו נעשה זאת, לפחות, בטוּב טעם!

לאכול במידה

        אל תאכלו בהליכה: לא מנומס ולא בריא!  - כלל זה חשוב ולא רק כשמדובר בסופגניות.

 

הגשת סופגניות

ואתם, המתארחים של חנוכה

כדאי ורצוי להתאפק ולחכות לאכילתן של הסופגניות עד לחג עצמו, משום שלאן שלא נפנה בחברה או בעבודה יכבדו אותנו בסופגנייה, ואם נסרב להצעה נתקל במשפטים המוכרים: "מסופגנייה אחת לא משמינים", "אתם חייבים לטעום זו סופגנייה מיוחדת בטעמה". וכדומה.

בשנים האחרונות אפשר להשיג את הסופגניות במבחר גדלים: "סופגניות מיני" או "סופגניות ביס", "סופגניות בייבי" בגודל בינוני, סופגניות גדולות רגילות וסופגניות בייגל בעלות חור באמצע. ברור שפחות "צרות" נגרמות מהשתיים הראשונות.(או להפך "כל כך קטנות שאפשר לאכול כמה מהם"). 

איך לאכול ולהישאר נקיים?
• אין לקנות סופגנייה ולאכול אותה בדרך(השנה 2020 שנת הקורונה כשהמסכה היא חובה, קשה להגיע לפה, משהו טוב עשתה הקורונה) - לא בהליכה, ולא במכונית.
• יש לדאוג לצלחת כשמתחתיתה מפית נייר הסופגת מעט מהשמן.
• יש לדאוג גם לסכין על מנת שנחתוך את הסופגנייה לשניים או לארבעה חלקים.
• נדאג למפיות נוספות שיהיו נגישות ובהישג יד.
• והדבר החשוב במיוחד: כדאי ורצוי להגיש עם הסופגנייה מטליות לחות.

 

איך מנגבים את הפה? מספיגים ולא מורחים.

איך נפטרים מהמפית? לפעמים לוקחים אותה אתנו.

כמה סופגניות מותר לאכול ולהראות תרבותיים ולא זללנים ללא תקנה? רק נימוסים טובים מונעים מאדם לאכול תריסר סופגניות מבלי להפסיק, שתי סופגניות הם בגדר הנורמה המנומסת.

איך מסרבים בנימוס? אם לא בא לנו להתלכלך באבקה הלבנה הזו, לא בא לנו כפות ידיים דביקות, או שאם אנו לא רוצים להפר דיאטה שאנו שומרים בקנאות - מותר להגיד לא.

הסירוב צריך להיעשות בצורה אסרטיבית, מבלי להתנצל ולהסביר למה, " תודה, אני לא אוכלת סופגנייה", תזכרו שאף אחד לא יכול להכריח אתכם. הנימוס טוען שצריך להציע לאכול אך לא להכריח, גם לא לשאול למה לא!

לכתבה נוספת שלי על נוהגי חג החנוכה: http://www.tll.co.il/?lang=il&category=articles&subcat=78&pageart=87

חג חנוכה שמח!

© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ